Romania a pariat bine pe F-16. "Falconul" e in planurile de viitor ale SUA, in timp ce F-22 va fi retras mai devreme

Vineri, 14 Mai 2021, ora 16:37
Autor: Alina Toma
Romania a pariat bine pe F-16. "Falconul" e in planurile de viitor ale SUA, in timp ce F-22 va fi retras mai devreme
Avioanele F-16 ale armatei romane FOTO MApN/ Facebook

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene ale SUA (USAF), generalul Charles Q. Brown Jr., vrea sa restranga flota de avioane tactice de lupta, de la sapte tipuri la doar patru. Iar, aeronava stealth F-22 "Raptor" nu face parte din planurile de viitor ale USAF, scrie publicatia DefenseRomania.ro.

In cadrul conferintei McAleese, din 12 mai, dedicata anului fiscal 2022 (FY2022) privind programele de aparare, generalul Brown a precizat ca studiul despre aviatia tactica, lansat la inceputul acestui an, nu are ca scop sa produca "combinatia corecta" de avioane de lupta pentru viitor, ci sa identifice o serie de optiuni care, se vor schimba asa cum o face amenintarea.

Studiul, considerat un "document intern", va "modela o parte din bugetul pe 2022 dar, mai degraba, este conceput pentru a ma ajuta sa modelez bugetul pe 2023", a explicat Brown.

Combinatia existenta de sapte tipuri de aeronave de lupta va trebui redusa la "patru, ... plus unul", a declarat Brown. Flota va fi formata in viitor din sistemul Next-Generation Air Dominance (NGAD), F-35 "care va fi piatra de temelie", F-15EX si F-16 "Fighting Falcon" sau succesorul sau. "Pentru o vreme" va fi inclusa si aeronava A-10.


USAF nu vede un viitor pentru F-22


Generalul nu a mentionat F-22 sau F-15E in proiectia de viitor a USAF. Solicitat sa clarifice, un purtator de cuvant al USAF a spus ca Brown gandeste pe termen lung si in contextul "unei flote foarte mici" [cea a avioanelor F-22], care va deveni din ce in ce mai greu de sustinut, mai ales ca va depasi varsta de 25 de ani, in 2030. F-22 se va retrage "in cele din urma" din inventar, purtatorul de cuvant mentionand ca, probabil, succesorul lui F-22 va fi NGAD.

"F-22 este inca in curs de modernizare", a spus purtatorul de cuvant al USAF, Ann Stefanek. "Nu exista planuri de retragere pe termen scurt". Cum si cand F-22 se va retrage va depinde de rezultatul studiului TacAir, adaugand ca "plus unu" la care, Brown face referire, este A-10, care va ramane in serviciu pana in anii 2030, dar nu mai mult, a adaugat Ann Stefanek.

"Vom avea F-16 cu noi pentru o vreme", dar va fi inlocuit cu altceva, a spus Brown. Ramane de vazut daca acesta va fi "F-35 sau altceva".

Generalul-locotenent David S. Nahom, loctiitor pentru planuri si programe al sefului Statului Major al USAF, a precizat, in cadrul conferintei, ca flota de aeronave tactice de lupta include, in prezent, tipurile F-15C/D, F-15E, F-15EX, F-16, F-22, F-35 si A-10. El a adaugat ca este esential sa se reduca numarul de tipuri din cauza costurilor excesive cu intretinerea unei diversitati mari de aeronave.

Omisiunea lui F-15E de pe lista scurta indica faptul ca si aeronava respectiva este in curs de eliminare treptata in anii 2030, cand va fi la fel de invechita structural cum este in prezent flota de F-15C/D. Ultimele F-15E au fost cumparate la sfarsitul anilor 1990, dar cea mai mare parte a fortei este mult mai veche. Observatorii au observat ca F-15EX seamana mai mult cu F-15E decat cu F-15C, pe care il inlocuieste acum. Fortele aeriene au declarat ca vor achizitiona pana la 144 de F-15EX, dar contractul cu Boeing lasa usa deschisa pana la 200.

Deciziile cu privire la cate si ce tip de aeronave vor avea USAF, nu trebuie luate imediat, ci in urmatorii opt ani, a spus Brown.

In ceea ce priveste avioanele fara pilot (UAV), Brown a anticipat ca, se vor afla intr-o proportie mare in Fortele Aeriene in urmatorii ani. Jocurile de lupta recente ne-au apropiat de raportul corect dintre platformele cu pilot la bord si cele fara. Fortele Navale au anuntat, recent, ca se asteapta ca, in urmatorii 10 ani, portavioanele sale sa fie inzestrate in principal cu UAV.


SUA pregatesc escadrila de lupta a viitorului


Generalul Brown a mai adaugat ca studiul TacAir va analiza si "cum va arata escadrila de lupta a viitorului" in ceea ce priveste componentele sale cu si fara pilot la bord, precum si modul in care va fi influentata pregatirea de noua situatie. A sosit momentul sa modelam acele forte viitoare, a concluzionat Brown, pentru ca liderii Fortelor Aeriene de peste 15 ani sa nu se uite in urma si sa gandeasca ca, "ar fi trebuit cu mai mult timp in urma, sa se planteze aceste seminte".

In ceea ce priveste viitorul aeronavei F-16, generalul Brown a precizat, in acest an, ca este necesara pentru inzestrarea USAF o aeronava tactica de lupta de generatie 4++, care sa fie ieftina. Pentru aceasta se ia in calcul perfectionarea proiectului avionului F-16 sau realizarea unui inlocuitor, dar cu caracteristici tehnico-tactice de valoarea minim F-16, considerat, inca, dupa 42 de ani de serviciu, cel mai bun avion de lupta din generatia 4. Potrivit celor mai recente analize, viteza mare a unei aeronave, capitol la care F-16 exceleaza, combinata cu masuri adecvate de protectie electronica care, sa deturneze rachetele sol-aer si aer-aer, lansate impotriva aeronavei, echivaleaza cu aproape o capabilitate stealth.

Romania care, deja detine avioane F-16, intentioneaza sa achizitioneze pana la 48 de aparate, probabil cel putin de nivelul ultimei dezvoltari Block 70/72.

Referitor la avionul "stealth" F-22 Raptor, multe dintre caracteristicile sale reale nu se cunosc. In afara de capabilitatea stealth, este cel mai probabil avionul de lupta care poate urca la cea mai mare altitudine - 20.000 m. De asemenea, are cel de-al doilea raport tractiune/greutate din lume dupa F-16. Este una dintre putinele aeronave interzise la export. In prezent, SUA au o flota de 187 de aparate F-22, considerata relativ restransa dupa standardele americane. SUA au retras in 2008 o alta aeronava invizibila, F-117 Nighthawk, dar a fost semnalata in zbor si in 2021, iar potrivit unor rapoarte a fost folosita in misiuni de lupta in 2016. Cel mai probabil, chiar daca aeronava F-22 va fi oficial retrasa in anii 2030, cu certitudine va ramane in conservare, fiind si pe viitor "asul din maneca" Fortelor Aeriene americane.

 Articol citit de 31111 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  RonaldR
  14.05.2021, 20:21
  Alpha...
  si raspunsul este de la acelasi magazin... De cand sa mutat de exemplu Campia Turzii la Tropice ca ale lor ,cele care au decolat la aceiasi data au survolat bine mersii Alba Iulia de acel eveniment.
  alfabeta
  14.05.2021, 23:16
  Citeste si comentariile la articolul ala...
  Ca se refera la generalii nostri...
  RonaldR
  15.05.2021, 01:08
  tot nu te lasi.. desii
  esti clar parte din articol . Generali ?pe care-l cheama F-16, ca aici mai lasat sigur pe pista desii am observat ca cei care in loc sa dea vina pe gunoaiele din portul Constanta , care a umplut Bucurestiul dea lungul anilor ,de macaronari din Sudul Italiei ,sunt toti specialisti in avionica de lupta.
  alfabeta
  14.05.2021, 20:03
  @erie
  Poate avioanele din Canada nu au fost cumparate de la portughezi....cum sunt ale noastre.
  Articolul este din ""Aviatia magazin".
  Asta daca stii sa citesti...
  erie
  16.05.2021, 06:20
  alfabeta , ce treaba am eu cu Canada ?...eu locuiesc in USA...
  .
  MacGigi
  14.05.2021, 19:08
  Fiecare tara are fortele aeriene care corespund configuratiei
  sale geografice si geopolitice. Romania a facut o alegere judicioasa, atat in aer, cat si pe mare sau pe pamant. Desigur, intotdeauna este loc de mai bine! Ceea ce va fi facut cu siguranta.

  Alta dimensiune a unui sistem de aparare este si apartenenta la o alianta militara care poate potenta fortele nationale in mod exponential, si cu mare rapiditate! De asta RO face parte din NATO. RO nu mai este singura in fata unei Rusii potential agresive. Timpurile, aliantele si Europa sunt la un alt nivel fata de 1938 sau 1945.
  alfabeta
  14.05.2021, 19:36
  Geografia - "de ce nu au zburat avioanele F-16 pe 1 Decembrie"
  "De ce se “tem" avioanele de sute de milioane de euro de gheata? Este foarte simplu. Spre deosebire de MiG-urile 21. F-urile 16 sunt mult mai expuse in cazul obiectelor ce ar putea fi “inghitite" in motor, asta deoarece admisia are dimensiuni apreciabile si este plasata in partea de jos, foarte aproape de pista.

  Din aceasta cauza, utilizarea pistei se face in conditii foarte bine controlate, inaintea decolarilor fiind utilizat un utilaj special ce curata asfaltul pentru a minimaliza riscul absorbtiei de obiecte in admisie si, de acolo, in motor.

  Problema cu gheata este ca ea trebuie indepartata complet de pe pista daca vrei ca avioanele F-16 sa o foloseasca, iar lucrul asta n-a fost reusit."

  https://www.aviatiamagazin.com/aviatie-militara/iata-de-ce-nu-au-zburat-avioanele-f-16-la-bucuresti-pe-1-decembrie/
  papillon
  15.05.2021, 00:10
  erie boy....
  daca locuiesti langa un aeroport militar asta nu te face expert.
  www.youtube.com/watch?v=814kuAcpemY
  RonaldR
  14.05.2021, 20:16
  Alpha....ia de aici raspunsul....
  Nu au zburat ca nu era stare de razboi si mai ales ca responsabilii cu dezapezirea de la Baza Borcea au facut o romaneasca clara.Cu avioanele de linie este acelasi lucru nici ele nu decoleaza in acest caz mai ales ca nu sunt impinse de vreun razboi cu toata caterinca pur romanesca datorata in principal neputintei.

  https://www.aviatiamagazin.com/aviatie-militara/incidentul-avioanelor-f-16-ne-arata-ca-si-de-centenar-suntem-buni-doar-la-mistouri/
  erie
  14.05.2021, 19:43
  Vorbesti in necunostiinta de cauza , esti pro...
  Russia . Locuiesc in USA langa un airport militar , F 16 zboara pe orice vreme , chiar pe pista inghetata , mai termina cu rusismele tale .
  alfabeta
  14.05.2021, 18:02
  Tot alea care nu pot decola iarna?
  Artunci trebuie anuntati rusii sa ne atace doar vara...
  MacGigi
  14.05.2021, 19:11
  @analfabeta. Cand Rusia va indrazni sa atace Romania,
  atunci Putin va face turul Rusiei intr-o singura dupa amiaza, cu bicicleta!
  Daca va mai avea o bicicleta...
  alfabeta
  14.05.2021, 19:30
  Degeaba faci spume si talente...cu bicicleta...
  Rusia (si nu numai) are capacitatea militara sa distruga Pamantul si viata, daca este atacata. La fel ca S.U.A. si probabil ca la fel si China.
  Asadar, nici o tara nucleara nu va ataca o alta tara nucleara.
  Va incerca cel mult sa o destabilizeze intern, daca tara respectiva e fraiera sa se lase...
  In rest sunt doar povesti ca sa ii faca pe fraieri sa cumpere armament...
  Pe poivesti din astea am cumparat MIG-uri. Tot pe povesti din astea vom cumpara si F-16 si submarine ssamd...
  erie
  14.05.2021, 17:11
  Noi sa scapam cat mai repede de cimitirile rusesti MIG , deja au...
  arat destul , plus ca multi piloti au murit ...avioanele americane sunt cele mai performante , avem nevoie de ele ptr-ca obiala rusa tot ameninta zona noastra .
  MacGigi
  14.05.2021, 19:13
  @erie. MIG=Widowmaker (Faiseur de Veuves), Facator de
  Vaduve :)))))
  Excelent ca tinta pentru aviatia romana :)))
  joe-limonada
  14.05.2021, 19:13
  @erie.....
  romania nu scapa repede de MIg-uri ca doar ce le-au modernizat cu tehnica sfanta de la jerusalem.
  si apoi romanii sunt paduche cu $117 miliarde datorie , 47.3% din GDP.
  cine va da acum mula si la ce dobanda considerand riscul care il prezinta romania.
  Grebla
  14.05.2021, 18:34
  Si zii asa !
  Cind e ultima data cind Russia a atacat Romania, mai Oedip ?
  Dar iti pot spune cind Romanii au atacat Russia !
  Romania a devenit tara abia in 1877. Ghici cine le-a pus pe tava independenta ? Russia , in Urma razboiului Ruso-turc !
  Armata romana incape toatape un stadion municipal . E tipic la Romani sa nu inteleaga marimile si proportiile .Militar, Romania e Neica Nimeni , desi avem cel mai mare numar de generali din Iuropa ( lu peste ! )
  erie
  14.05.2021, 18:55
  Jegosii ne-au adis comunismul in 45 , au stat aici
  si ne-au deposedat de toate bogatiile , inclusiv au luat tezaurul , plus ca ne-au obligat sa le invatam jegoasa lor limba .