Romania, condamnata la CEDO pentru modul in care a decis expulzarea a doi studenti pakistanezi

Joi, 15 Octombrie 2020, ora 12:51
3267 citiri
Romania, condamnata la CEDO pentru modul in care a decis expulzarea a doi studenti pakistanezi
Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, joi 15 octombrie, statul Roman la plata a cate 10.000 de euro daune morale pentru doi studenti pakistanezi pe care i-a expulzat in anul 2012 la solicitarea Serviciului Roman de Informatii.

Judecatorii CEDO sustin ca instantele din Romania le-au incalcat celor doi drepturile prin nerespectarea garantiilor procedurale legate de expulzare prevazute la art.1 din Protocolul 7.

Concret, judecatorii CEDO sustin ca celor doi studenti pakistanezi nu le-au fost aduse la cunostiinta faptele concrete pe baza carora Serviciul Roman de Informatii a cerut expulzarea lor.

"Curtea concluzioneaza ca reclamantii au suferit restrictii semnificative in exercitarea dreptului lor de a fi informati cu privire la elementele de fapt care au stat la baza deciziei de expulzare si de acces la continutul documentelor si informatiilor pe care autoritatile si-au bazat decizia. Nu reiese ca necesitatea acestei restrictii a fost examinata si justificata in mod corespunzator de catre o instanta independenta.

Curtea noteaza ca reclamantii au primit doar informatii foarte generale despre faptele juridice aduse impotriva lor, fara ca vreunul dintre comportamentele lor concrete care sa fi condus la periclitarea securitatii nationale sa fie reflectat in dosar.

La fel, nu le-au fost furnizate informatii cu privire la cursul momentelor cheie ale procedurii si posibilitatea de a avea acces la probele clasificate ale cazului prin intermediul unui avocat cu un Certificat ORNISS.

Avand in vedere procedurile in ansamblu si luand in considerare marja de apreciere disponibile statelor in materie, Curtea considera ca restrictiile suferite de reclamanti in exercitarea drepturilor pe care le deriva din articolul 1 din Protocolul nr. 7 nu au fost compensate in procedura interna pentru a pastra insasi substanta acestor drepturi.

Prin urmare, a existat o incalcare a articolului 1 din Protocolul nr. 7.

Curtea declara ca Romania trebuie sa plateasca fiecarui reclamant 10.000 de euro (EUR) pentru daune morale si in comun 1.365 EUR pentru costuri si cheltuieli", se arata in decizia CEDO.

Cazul pe scurt

Cazul pe scurt ii vizeaza pe cetatenii pakistanezi Ramzan si Adeel Muhammad veniti la studii in Romania in 2009, respectiv septembrie 2012, la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Cei doi beneficiau de viza de lunga sedere (cazul lui Ramzan) si viza valabila pana in 2015 (cazul lui Adeel).

La data de 4 decembrie 2012, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti sesizeaza Curtea de Apel Bucuresti cu solicitarea de a-i declara indezirabili pe teritoriul romanesc pe cei doi cetateni pakistanezi; Parchetul invoca existenta unor indicii serioase - sustinute prin informatii clasificate cu caracter strict secret puse la dispozitie de Serviciul Roman de Informatii - relative la implicarea pakistanezilor in activitati de natura a afecta grav securitatea nationala. Tot in 4 decembrie, Ramzan si Adeel Muhammad sunt convocati pentru ziua urmatoare la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta de judecata ce urma sa se pronunte cu privire la legalitatea si temeinicia masurii de declarare ca persoana indezirabila pentru Romania se recuza intrucat nu poseda autorizatie de acces la informatiile clasificate continute in dosarul livrat de Parchet.

Printr-o decizie formulata la data de 5 decembrie de noul complet de judecata caruia i-a fost atribuita cauza, Curtea de Apel ii declara pe cei doi cetateni pakistanezi indezirabili. Urmare a Sentintei Curtii de Apel Bucuresti, acestia sunt retinuti si luati in custodie publica, in vederea indepartarii de pe teritoriul national.

Romania, la judecata CEDO

La recursul formulat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pakistanezii au declarat ca s-au aflat in imposibilitatea de a se apara in fata instantei de judecata, intrucat Curtea de Apel le-a respins atat dreptul la un avocat din oficiu, cat si accesul la dosarul cauzei pe motiv ca documentele au caracter clasificat. Prin incheierea din 20 decembrie 2012, Inalta Curte le respinge apelul, moment dupa care Ramzan si Adeel Muhammad decid sa declanseze procedura juridica la CEDO impotriva statului roman.

Invocand art.1 din Protocolul 7 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului (n.r.garantii procedurale in caz de expulzare a strainilor), precum si art.13 al Conventiei (n.r.dreptul la un recurs efectiv), reclamantii se plang ca nu au fost informati cu privire la motivele invocate de autoritatile noastre pentru a justifica indepartarea lor de pe teritoriul romanesc; in special, reclamantii indica faptul ca instantele interne s-au limitat sa invoce caracterul secret al informatiilor in cauza, neprecizandu-le faptele de care sunt acuzati.

Cererea a fost inregistrata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului la 19 decembrie 2012. La 10 iulie 2015, cererea a fost comunicata Guvernului roman cu formularea urmatoarelor intrebari: masurile luate impotriva reclamantilor - cetateni straini cu resedinta in mod legal pe teritoriul romanesc - au fost conforme cu exigentele procedurale exprimate in art.1 din Protocolul 7 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului? In particular, aceste exigente procedurale au fost indeplinite prin faptul ca judecatorii cauzei au avut acces la documente clasificate ce nu au fost comunicate reclamantilor? La 1 martie 2019, Camera Curtii Europene a Drepturilor Omului careia i-a fost repartizata speta in cauza comunica desesizarea in favoarea Marii Camere, urmand ca audierea in fata judecatorilor Marii Camere sa aiba loc in data de 25 septembrie 2019.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#CEDO, #condamnare, #SRI, #Romania, #Justitie, #pakistanezi , #CEDO