Romania, condamnata la CEDO, dupa o moarte suspecta la Psihiatrie

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 11:09
1707 citiri
Romania, condamnata la CEDO, dupa o moarte suspecta la Psihiatrie

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) obliga statul roman la plata a 35.000 de euro in dosarul unui tanar decedat in 2004 la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, dosar in care a fost stabilita incalcarea dreptului la viata si la un tratament adecvat prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Astfel, Romania va trebui sa achite 10.000 de euro Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care a intentat procesul in numele tanarului Valentin Campeanu, si 25.000 de euro organizatiei Interights, care au actionat ca si consilier al CRJ in fata CEDO.

CEDO a obligat Romania sa plateasca peste un milion de euro in 2012

CEDO a stabilit ca Valentin Campeanu a fost plasat in institutii medicale care nu erau echipate sa furnizeze ingrijire corespunzatoare pentru starea sa, ca a fost transferat de la o unitate la alta fara o diagnosticare adecvata si ca autoritatile nu au reusit sa ii ofere tratamentul necesar cu medicatie antiretrovirala.

Constiente de situatia dificila - lipsa personalului, mancare insuficienta, lipsa incalzirii - autoritatile din spitalul de psihiatrie i-au pus viata in pericol. Mai mult, nu a avut loc o investigare efectiva a circumstantelor decesului acestuia, este de parere Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Transferat abuziv dintr-un loc in altul

"Valentin Campeanu a fost orfan, a fost infestat cu HIV intr-un centru de protectie a copilului, a fost transferat abuziv dintr-un loc intr-altul fara a-i fi cerut consimtamantul ori fara a se fi putut tine cont de nevoile lui si mai apoi el moare fara ca cineva din partea statului sa se autosesizeze.

Curtea observa ca centrul nu a fost echipat pentru a se ingriji de un pacient cu probleme de sanatate mintala. Avem pe rolul Curtii un alt dosar pentru alti 18 pacienti care au murit in aceeasi perioada cu el acolo, se numeste Malacu si ceilalti impotriva Romaniei", a declarat joi managerul de program la CRJ, Georgiana Pascu, intr-o conferinta de presa.

CEDO: Romania plateste 8.000 de euro pentru ca nu a dat concediu parental

CRJ aminteste ca in februarie 2004 Valentin Campeanu, un tanar orfan de 19 ani cu dizabilitati intelectuale si infectat cu HIV, murea "in conditii suspecte" la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Romania condamnata CEDO, #Romana CEDO tanar HIV, #Romana CEDO HIV murit , #CEDO