Romania, condamnata la CEDO din cauza greco-catolicilor din Bogdan Voda

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 19:44
2592 citiri
Romania, condamnata la CEDO din cauza greco-catolicilor din Bogdan Voda
Foto: Romanian Greek-Catholic Association

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat pe data de 19 noiembrie 2013 statul roman pentru faptul ca din 1998 pana in prezent nu a dus la bun sfarsit executarea hotararii judecatoresti conform careia greco-catolicii din Bogdan Voda (Maramures) se pot ruga in biserica greco-catolica din localitate.

Curtea a gasit statul roman vinovat ca a incalcat Articolul 6 * 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care prevede ca "orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil (...) si in termen rezonabil de catre o instanta independenta si impartiala".

In hotararea CEDO, statul roman a fost gasit responsabil de lipsa folosirii fortei sale publice (politie, jandarmi, procuratura) in punerea in executare a unei hotarari judecatoresti din 1998 a Curtii de Apel Cluj conform careia greco-catolicii din Bogdan Voda puteau folosi biserica greco-catolica din localitate.

Curtea Europeana a decis, de asemenea, ca statul roman sa plateasca parohiei greco-catolice Bogdan Voda suma de 4.000 euro despagubiri si 300 euro cheltuieli de judecata.

In localitatea Bogdan Voda exista in acest moment doua biserici ortodoxe si una greco-catolica care in 1948, odata cu scoaterea in afara legii a Bisericii Greco-Catolice, a fost data de comunisti Bisericii Ortodoxe, in posesia careia se afla si astazi.

De la Revolutie pana in prezent reprezentantii Bisericii Ortodoxe le-au interzis greco-catolicilor din Bogdan Voda sa intre in biserica greco-catolica sa se roage.

Pe data de 29 ianurie 1998 parohia greco-catolica Bogdan Voda a castigat in instanta dreptul de a intra in biserica, hotarare judecatoreasca care, insa, nici pana astazi nu a fost pusa in aplicare.

"Cazul parohiei greco-catolice Bogdan Voda, care de 15 ani sta cu dreptatea in mana fara ca autoritatile Statului sa intervina pentru a pune in aplicare legea, este inca o dovada ca Biserica Greco-Catolica din Romania este discriminata pe motive confesionale", se afirma intr-un comunicat de presa al Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, citat de site-ul Romanian Greek-Catholic Association din California.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#CEDO condamna Romania, #CEDO parohie Bogdan Voda , #CEDO