Romania ca un svaiter (Opinii)

Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 13:43
5548 citiri
Romania ca un svaiter (Opinii)

Frauda bancara nu a fost inventata in Romania. Inclusiv mama uneia dintre bancile implicate in scandalul din Romania s-a confruntat in ultima perioada cu o astfel de situatie. Diferenta este de calibru.

In general vorbim despre cate un functionar corupt, eventual cu unii complici, care escrocheaza fie banca, fie clientii, facand mai multa sau mai putina mizerie.

In Romania, DIICOT a scos la iveala o caracatita inspaimantatoare, socanta, atat pe orizontala cat si pe verticala. Sunt implicate trei dintre cele mai importante banci din Romania: BCR, BRD si CEC, 16 dintre filialele lor din intreaga tara.

Sunt suspectate de implicare in retea 100 de persoane, 48 sunt deja invinuite. Adica in fiecare banca am putea avea nu cate unul, doi infractori, ci zeci. Din retea fac parte oficiali de la cel mai inalt nivel din ministerul Economiei, in frunte cu un director care se ocupa cu derularea programelor cu fonduri europene si seful Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Este acuzat si un vicepresedinte de banca. Si cum in Romania nimic nu se intampla fara implicarea fostei securitati, capul retelei pare a fi un fost ofiter DIE. Prejudiciul nu este de natura sa rastoarne sistemul bancar, dar nici nu poate fi considerat neglijabil - 22 milioane de euro, ca urmare a creditelor obtinute cu acte false.

Se lucra asadar pe banda rulanta. Sistemul nu a fost penetrat doar de un functionar mai smecher, nu a trecut prin plasa doar un soricel, ci un elefant. Si nu o data. S-a plimbat prin sistem vreme de 2 ani, din 2010 pana acum. Si vorbm despre unul dintre sistemele cele mai bine supravegheate.

Directia de specialitate din BNR este foarte serioasa si foarte dotata din toate punctele de vedere. Este adevarat ca in cadrul anchetei au existat si sesizari de la banca centrala, dar nu ele au fost primele.

Este un semnal foarte prost si o lovitura teribila pentru sistemul bancar in zona cea mai importanta in acest domeniu, mai ales dupa evenimentele care au dus la declansarea crizei: increderea.

Un sistem prin care vreme de doi ani de zile, adica din 2010, se plimba un elefant este unul vulnerabil in care clientii nu se pot simti cu adevarat in siguranta. Nu clientii obisnuiti, ci oamenii de afaceri, cei care opereaza sumele cele mai mari, cele care depasesc limita de garantare.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca implicarea unui director care se ocupa cu derularea fondurilor europene ridica din nou chestiunea spinoasa a felului in care banii europeni sunt gestionati in Romania. Si asta tocmai dupa ce la Bruxelles ne-au fost suspendate temporar plati de 10 miliarde de euro.

Daca scandalul bancilor ar fi singular ar mai fi cum ar mai fi. Dar nu saptamana lasata de la Dumnezeu in care cate o actiune asemanatoare a procurorilor sa nu ingalbeneasca ecranele. N-au trecut decat cateva zile de cand aflam despre mafia nasilor de tran cu ramificatii la varful ministerului Transporturilor.

Romania a ajuns ca un svaiter, roasa de suspana jos de coruptie mica si mare, de retele de toate felurile si in care numai parchetul pare a mai face cat de cat curatenie. Nu cred insa ca exista suficienti procurori pentru o asanare cat de cat eficienta.

Imaginea aceasta, privita din afara, de investitori seriosi este dezarmanta. Cine sa-si bage banii intr-o asemenea tara, unde jaful e sport national din politica, la seful de banca, pana la nasul de tren? Este insa extrem de tentanta pentru alti hoti.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#frauda bancara Romania, #fauda milioane euro, #scandal frauda banca , #frauda