Roman amendat cu 1.000 de lei dupa ce a sunat la 112 sa reclame ca vecinul sau tuseste. Judecatorii au anulat amenda

Luni, 13 Iulie 2020, ora 07:376925 citiri
Roman amendat cu 1.000 de lei dupa ce a sunat la 112 sa reclame ca vecinul sau tuseste. Judecatorii au anulat amenda
FOTO Pixabay

Judecatoria Timisoara a anulat o amenda de 1.000 de lei aplicata de politisti unui barbat din Timis care, la pandemiei, a sunat la 112 sa reclame ca vecinul sau tuseste si este suspect de COVID-19. Sentinta nu este definitiva.

Totul s-a intamplat in 29 februarie 2020, cand auzindu-l pe vecinul sau ca tuseste in curte, un barbat din Peciu Nou, judetul Timis, a sunat la 112, arata adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, dupa ce s-au facut verificari si s-a constatat ca barbatul reclamat nu are simptome specifice pentru COVID-19, vecinul care a alertat autoritatile a fost amendat cu 1.000 de lei pentru ca a apelat nejustificat la serviciul de urgenta 112.

Sursa citata mai arata ca barbatul sanctionat de Politie a contestat amenda in instanta aratand ca "avand in vedere ca s-a anuntat la televizor ca, daca cineva are vecini plecati in tari unde exista coronavirus si acestia se intorc in tara si tusesc, a procedat intocmai si a apelat numarul 112". Barbatul a mai aratat in isntanta ca este in relatii tensionate cu vecinul sau si i-a fost frica sa nu il imbolnaveasca si pe el si familia lui.

Reclamantul a mai aratat ca atunci cand a sunat la 112 a specificat ca nu stie daca vecinul sau are COVID sau nu, dar l-a auzit tusind. In instanta, barbatul s-a declarat ferm convins ca face un lucru bun "avand in vedere ca si gradinita este langa aceste immobile, iar la televizor s-a anuntat ca daca persoanele stiu pe cineva ca a venit din Uniunea Europeana sa sune la serviciul de urgenta daca li se pare ceva suspect".

Potrivit sursei citate, Judecatoria Timisoara a dispus anularea amenzii de 1.000 de lei aplicate barbatului pentru ca din inregistrarea apelului la 112 reiese ca reclamantul nu le-a spus autoritatilor ca vecinul sau are coronavirus, ci ca este suspect. "Din proba cu inregistrarea audio a apelului la numarul 112 reiese in mod neechivoc ca petentul nu a facut altceva decat sa ofere informatii legate de faptul ca vecinul sau, numitul UGM este un sofer de tir care s-a intors recent din Germania sau Italia. Petentul le-a adus la cunostinta operatorilor faptul ca se afla in relatii de dusmanie cu acesta, dar si imprejurarea ca nu poate spune daca vecinul sau este sau nu infectat cu coronavirus, aceasta mentiune fiind repetata de doua ori. Apelul acestuia nu poate fi incadrat in categoria apelurilor false in conditiile in care nu s-a produs alarmarea si interventia agentiilor specializate in mod nejustificat", se arata in sentinta Judecatoriei Timisoara, potrivit adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, judecatorii au mai aratat ca se impunea amendarea barbatului care a sunat la 112 "doar daca petentul ar fi afirmat cu certitudine ca vecinul sau este bolnav de coronavirus or, acesta a atras atentia operatorilor, in mod repetat, ca nu stie daca vecinul sau este bolnav sau nu dar ca apreciaza ca se impune efectuarea de verificari in conditiile in care casa sa este in curtea imobilului in care locuieste vecinul sau si in apropierea unei gradinite".

"Desi apelul a avut ca rezultat deplasarea unor echipaje la fata locului, din verificarile efectuate rezultand ca vecinul petentului s-a intors din Germania (una din tarile indicate de petent) si nu din Italia, ca este sofer de tir (aspect subliniat de petent) si ca a fost verificat pe aeroport (aspect pe care petentul nu avea posibilitatea sa-l cunoasca), instanta nu poate retine argumentul agentilor ca apelul ar fi fost facut din razbunare, ca urmare a conflictelor mai vechi dintre petent si vecinul sau, in conditiile in care petentul nu a ascuns starea conflictuala dintre cei doi", a mai retinut Judecatoria Timisoara, potrivit sursei amintite.

Magistratii au aratat ca sanctionarea celor care suna la 112 sa sesizeze, cu buna credinta, cazuri care nu se confirma "este de natura sa-i descurajeze pe acestia pe viitor sa mai efectueze astfel de apeluri". "Desi este de notorietate ca numarul apelurilor la serviciul 112 este de ordinul milioanelor, trebuie facuta o distinctie clara intre cele efectuate cu rea credinta si restul", a mai aratat Judecatoria Timisoara, a carei sentinta nu este definitiva.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News