LIVETEXT ALEGERI SUA 2020. Avansul lui Biden fata de Trump creste in Nevada si Pennsylvania. Inca sunt numarate voturile - rezultate partiale

Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 18:5642685 citiri
LIVETEXT ALEGERI SUA 2020. Avansul lui Biden fata de Trump creste in Nevada si Pennsylvania. Inca sunt numarate voturile - rezultate partiale
Joe Biden si Donald Trump isi disputa presedintia SUA

Candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA se pozitioneaza in frunte in curusl zilei de vineri, 6 noiembrie, in statele-cheie unde numaratoarea voturilor inca n-a dat un castigator cert.

UPDATE 20.30 Autoritatile electorale din Nevada au anuntat ca in jur de 123.000 de voturi, electronice sau postale, vor trebui revizuite pentru a se asigura ca optiunile au fost corect validate. Seful comisiei electorale estimeaza ca rezultate notabile ale procesului de votare vor fi oferite din nou duminica, dar ca numararea totala a votului se va incheia abia saptamane viitoare. Cu toate acestea, avansul lui Joe Biden a crescut constant in cursul zilei de vineri in Nevada, iar specialistii estimeaza ca democratul nu mai poate pierde acest stat.

UPDATE 18.55 Avansul lui Joe Biden se mareste in Nevada si Pennsylvania. In Nevada avansul candidatului democrat este de 22.209 voturi, cand mai sunt de numarat mai putin de 14% din numarul total de voturi. In Pennsylvania, statul care practic il va face presedinte pe Joe Biden avansul acestuia a ajuns la 8.873 voturi. Aici mai sunt de numarat 6% din voturile exprimate, respectiv peste 100.000 de voturi. Analistii sunt de parere ca e "game over" si in Nevada, in favoarea lui Biden, care va incasa, cel mai probabil, cele 6 mandate electorale aferente statului. Majoritatea voturilor ramase de numarat provin din districtul Clark, care include orasul Las Vegas si care este cunoscut fief al democratilor.


Sursa: theguardian.com

UPDATE 18.22 Georgia: Avansul lui Biden creste la peste 1.500 de voturi. Mai sunt de centralizat circa 4.000 de voturi. Secretarul statului Georgia, Brad Raffensberger, a anuntat vineri ca se vor renumara voturile. Cursa din Georgia "ramane prea stransa", a declarat secretarul de stat local Brad Raffensperger la o conferinta de presa la Atlanta. "Cu o marja atat de mica, va exista o renumarare in Georgia". Renumararea este obligatorie prin lege, daca diferenta este in marja a 0,5 puncte procentuale.

UPDATE 17.24 A fost restrictionat traficul aerian deasupra casei lui Joe Biden din Wilmington, Delaware, si au fost trimise serviciile secrete, anticipandu-se o posibila victorie a lui Biden.

UPDATE 16.03 Joe Biden a trecut in frunte in Pennsylvania, statul care-l va transforma in noul presedinte al SUA: "Va castiga la diferenta de 3%".

UPDATE 15.30 Trump ar putea ramane fara cont de Twitter, daca pierde alegerile

Desi a incalcat de nenumarate ori politicile Twitter, mesajele nu au fost sterse, iar contul lui Trump nu a fost niciodata suspendat si asta pentru ca, noteaza Bloomberg, el a intrat sub incidenta reglementarilor speciale aplicate liderilor politici: presedinti, premieri sau alti oficiali, considerand ca este in interesul public.

Acest lucru se va schimba daca Trump pierde alegerile si redevine un simplu cetatean, mai scrie Bloomberg

UPDATE 15.00 Trump a obtinut majoritatea voturilor sale in peste 90% dintre cele 376 de comitate americane care au inregistrat cel mai mare numar de cazuri de COVID-19 la numarul de locuitori, relateaza Yahoo News.

UPDATE 14.21 Ministrul german de externe, Heiko Maas, a indemnat vineri, 6 noiembrie, cele doua tabere care se confrunta in alegerile prezidentiale din SUA sa dea dovada de retinere pana la aflarea rezultatelor finale, subliniind ca alimentarea tensiunilor este un gest iresponsabil.

"America este mai mult decat un one-man show. Oricine continua sa toarne gaz pe foc intr-o situatie ca aceasta actioneaza iresponsabil", a declarat Heiko Maas.