Rezolutiile individuale pentru 2018 - 6 pasi politico-sociali

Autor: Radu Delicote - Strateg de comunicare, consultant si analist
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 10:02
22155 citiri

Context

Cel mai probabil, in urmatorii 20 de ani, perioada lui 2017 va intra in cartile de istorie romanesti cu stampila numeroaselor proteste (sau miscari de strada), absenta generalizata a sondajelor de opinie, antagonismul constant al clasei politice (putere vs. opozitie, putere vs. putere etc), dispersia (furibunda chiar) a stirilor fake si lista poate continua.

Cu alte cuvinte, din punct de vedere social, grupurile extinse (indiferent de categoriile la care facem referire) au avut agende diferite, paralele, chiar disonante, pe alocuri, fata de interesul local, intrinsec al cetateanului (omului de rand).

Si atunci...

Solutia este una singura: abordarea inviduala. Fara sa complicam lucrurile, fiecare dintre noi trebuie sa isi seteze o serie de rezolutii pentru 2018, in asa fel incat nemultumirea fata de clasa politica sa se reduca, interactivitatea cu deputatul/senatorul/primarul etc sa fie mai mare, implicarea civica asisderea, pretentiile adresate actorilor politici sa creasca, la fel si nivelul de livrabilitate din partea acestora - intr-o propozitie: profesionalizarea clasei politice.

Concret:

1. Cauta orice stire din cel putin 3 surse. Daca te rezumi la un singur factor de difuzare, sunt sanse mari ca opiniile formate sa fie uni-directionale si o parte din contextul larg sa fie omis (cu buna stiinta sau nu). Motiv pentru care, orice stire/declaratie/eveniment care iti atrage atentia trebuie cautata si citita din cel putin 3 locuri diferite.

2. Construieste o lista de influentatori/liste de publicatii pe care sa le urmaresti din toate taberele si de toate orientarile. Doar daca unesti toate piesele de puzzle informational, ti se poate dezvalui imaginea in ansamblu.

3. Afla de ce colegiu electoral apartii, cauta-ti deputatul si senatorul (paginile oficiale ale celor doua camere iti ofera lesne aceasta posibilitate) si descopera ce luari de cuvant, initiative legislative, etc au avut de-a lungul unei sesiuni parlamentare. Scrie-le, exprima-ti parerea in legatura cu acestea, interactioneaza cu ei si arata-le/prezinta-le diferite probleme la nivel local ce ar putea fi rezolvate prin intermediul unui amendament de lege.

Tine cont ca din punct de vedere legal, de regula, zilele de joi si vineri sunt zile "de teritoriu" pentru alesi - adica sunt la sediile cabinetelor parlamentare. Viziteaza-i.

4. Intereseaza-te cine te reprezinta la nivel de consiliu local (si/sau general). Nu orice decizie intr-un oras apartine primarului, asa cum nu orice initiativa are girul consiliului local. Fiecare primarie este obligata sa aiba un site de prezentare cu nume, prenume, partid politic si cv. Evalueaza-le activitatea si sesizeaza orice probleme crezi ca ar constitui interes local. Ai dreptul legal sa participi (in masura locurilor disponibile) la sedintele saptamanale ale consiliului.

5. In acelasi asentiment, cauta si propune exemple de succes (retete deja testate) din orasele pe care le-ai vizita/vizitat. Instrumentele on-line sunt de mare ajutor si vei fi surprins ca, de cele mai multe ori, nu este vorba de rea vointa din partea autoritatilor ci de o usoara nevoie de ajutor/sugestie venita din exterior.

6. Fii unexemplu de civism pentru cei din jur: ai sesizat o problema, ajuta autoritatile sa o rezolve. Nu sta pasiv, evita expresile "Ceva trebuie facut", "Cineva sa faca ceva", "Pana cand" etc. Ia tuatitudine, acolo unde se poate. Prin pasi mici se obtin victoriile mari.

6.1. Nu uita: orice decizie pentru 2018 odata gandita metodic, cu obiective, este pe jumatate infaptuita. Mai multe povesti de succes, mai putina incrancenare. Mai multe exemple pozitive, mai putine mesaje ascutite. Mai multe victorii individuale pentru comunitatea locala din care faci parte, mai putine nemultumiri!

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#evolutie politica 2018 , #Perspective 2018