Revolutia din 1989 va fi investigata de o Directie speciala din IICCMER, dupa desfiintarea institutului condus de Iliescu

Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 18:59
4684 citiri
Revolutia din 1989 va fi investigata de o Directie speciala din IICCMER, dupa desfiintarea institutului condus de Iliescu
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) va prelua patrimoniul si arhiva fostului Institut al Revolutiei Romane din Decembrie 1989, desfiintat de Guvernul Orban, si va infiinta o Directie speciala pentru investigarea evenimentelor de acum 30 de ani.

Intr-un comunicat remis Ziare.com se precizeaza ca hotararea este o urmare "a deciziei Executivului din sedinta de marti, 28 ianuarie", decizie prin care a fost desfiintat institutul al carui presedinte de onoare era Ion Iliescu si care era condus de Gelu Voican Voiculescu, amandoi trimisi in judecata pentru faptele comise in 1989.

"In consecinta, in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc se va infiinta o Directie speciala, care va avea ca scop investigarea stiintifica si demascarea crimelor si abuzurilor din timpul Revolutiei din decembrie 1989.

Expertii din cadrul Directiei vor continua sa culeaga date, documente, marturii si vor realiza cercetari riguroase cu privire la desfasurarea si efectele evenimentelor din decembrie 1989. Prin infiintarea acestui compartiment, IICCMER isi consolideaza misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din Romania si de identificare a responsabililor pentru crimele comise in perioada 1945-1989", se mai arata in comunicatul citat.

Incepand din 17 ianuarie, IICCMER este condus de Alexandra Toader, in calitate de presedinte executiv, decizia fiind asumata de presedintele Klaus Iohannis. Una dintre primele decizii luate a fost deschiderea unei anchete cu privire la activitatea lui Teodor Melescanu in decembrie 1989, dupa aparitia unor dezvaluiri in presa.

Reamintim ca in decembrie 2019, cu ocazia implinirii a 30 de ani de la evenimentele care au condus la prabusirea regimului Ceausescu, premierul Ludovic Orban a anuntat ca intentioneaza sa desfiinteze Institutul patronat de fostul presedinte Iliescu, sustinand ca a ajuns sa faca "propaganda pe bani publici".

"Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) este o structura guvernamentala infiintata in decembrie 2005, avand ca scop principal investigarea si identificarea abuzurilor si incalcarilor drepturilor omului pe durata regimului comunist in Romania si sesizarea organelor indreptatite sa ia masuri in aceste cazuri. In acelasi timp, IICCMER sprijina constituirea unor mecanisme educationale si de informare destinate sa promoveze la nivel national si international memoria perioadei comuniste din istoria Romaniei si de incurajare a dezvoltarii unei culturi a libertatii, democratiei si a statului de drept", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Directie speciala IICCMER Revolutie, #institut Revolutie Iliescu desfiintat , #Revolutie