Reuters: Dupa 10 ani, americanii isi dezvaluie mult-asteptatul scut antiracheta

Joi, 12 Mai 2016, ora 07:46
3559 citiri
Reuters: Dupa 10 ani, americanii isi dezvaluie mult-asteptatul scut antiracheta
Foto: Flickr/Naval Support Facility Deveselu

Statele Unite urmeaza sa-si declare operational, joi, sistemul antiracheta in Europa, la aproape un deceniu dupa ce Washingtonul propunea sa instaleze pe batranul continent o baza care sa apere statele NATO de rachete balistice iraniene, relateaza Reuters, care prezinta principalele momente ale crearii scutului.

2007: Presedintele american George W. Bush anunta ca Washingtonul vrea sa construiasca o baza de aparare antiracheta in Polonia si un radar in Cehia, in cadrul unui sistem american de aparare antibalistic ce include, de asemenea, baze in California si Alaska.

2009: Presedintele american Barack Obama anuleaza planul lui Bush si prezinta o strategie navala, argumentand ca navele pot fi mobilizate mai rapid sa contracareze rachete iraniene. Baze terestre permanente sunt prevazute intr-un stadiu ulterior.

2010: Statele Unite propun sa trimita nave dotate cu sisteme de aparare antiracheta in Europa, care sa apere fortele NATO de rachete balistice cu raza de actiune de pana la 3.000 de kilometri. NATO accepta negocieri cu Rusia, profund ingrijorata de acest scut, cu scopul de a potoli temeri ale Moscovei potrivit carora scutul poate fi dezvoltat pentru a contracara arme nucleare.

2011: Washingtonul trimite crucisatorul USS Monterey la Marea Mediterana, prima nava dotata cu un sistem antibalistic mobilizata pe termen lung. Olanda anunta ca va moderniza patru fregate, cu sisteme radar de detectie timpurie, in cadrul scutului. Turcia gazduieste un radar american terestru.

2012: Alianta Nord-Atlantica anunta, la Summit-ul NATO de la Chicago, faptul ca de-acum poate apara Europa de Sud de un atac limitat cu rachete balistice. Ea planuieste sa acopere intreaga Europa, din Groenlanda si pana in Insulele Azore.

2013: Rusia intrerupe negocierile cu privire la scutul antiracheta cu NATO, pentru ca nu a reusit sa obtina ca Washingtonul sa se angajeze sa limiteze raza interceptorilor balistici.

2015: Statele Unite finalizeaza instalatia de la Deveselu, in Romania.

Moment istoric: Se inaugureaza scutul antiracheta de la Deveselu

2016: Statele Unite declara operationala instalatia de la Deveselu si urmeaza sa predea Aliantei Nord-Atlantice comanda instalatiei din Romania. Incepe constructia celei de a doua instalatii, in Polonia.

2018: Instalatia din Polonia urmeaza sa devina operationala.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#scut antiracheta Deveselu inaugurat , #antiracheta