Reprezentantii minerilor blocati in subteran se intalnesc cu Dancila

Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 08:18
3788 citiri
Reprezentantii minerilor blocati in subteran se intalnesc cu Dancila
Foto: Arhiva Pixabay

O delegatie formata din reprezentanti ai minerilor care au protestat duminica, pentru a saptea zi consecutiv, in subteranul exploatarilor Paroseni si Uricani, din Valea Jiului, este asteptata luni dimineata la Palatul Victoria, iar apoi la sediul Ministerului Energiei, in incercarea de a gasi o solutie la revendicarile formulate de catre acestia.

"Am fost invitati de ministrul Muncii la o discutie cu doamna premier Viorica Dancila. Vom merge pentru ca vrem sa vedem ce se poate face pentru minerii care vor fi disponibilizati.

Noi solicitam un act normativ similar Ordonantei 36. Daca nu se poate emite o ordonanta de urgenta, atunci sa fie depusa o initiativa legislativa in Parlament si, dupa cate stim, exista un asemenea proiect. Promovat in regim de urgenta, intr-o saptamana proiectul poate deveni lege si va rezolva nedreptatea facuta acestor oameni", a declarat presedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos.

Delegatia minerilor este asteptata apoi la sediul Ministerului Energiei, unde se va intruni Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ). Potrivit liderului sindical, membrii CA ar urma sa ia act si de demisia directorului societatii, Pavel Dreghici.

Aproape o suta de mineri de la Paroseni si Uricani s-au autoblocat, de luni, in subteranul celor exploatari de carbune din Valea Jiului. Protestatarii solicita prelungirea Ordonantei 36 sau un act normativ similar prin care minerilor disponibilizati sa li se garanteze acordarea unor venituri de completare si vechimea in munca pentru maxim 22 de luni, in cazul celor care indeplinesc conditiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona inca.

Minerii blocati in subteran ameninta cu greva foamei

Orban le cere minerilor din Paroseni si Uricani sa iasa din subteran: Vom prelungi OUG privind veniturile

Protestul din adancurile celor doua exploatari miniere a ajuns sa fie cel mai lung, de acest fel, din ultimii 15 ani de minerit in Valea Jiului, potrivit sindicalistilor.

Cele doua exploatari fac parte din Societatea de Inchideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma sa fie disponibilizate circa 280 de persoane la sfarsitul acestui an. Persoanele disponibilizate ar urma sa primeasca, la 1 decembrie, preavizele de incetare a raporturilor de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#mineri blocati subteran Viorica Dancila , #minerit