Reportaj de fumator in prima zi cu legea antifumat: Unde-i lege, e si tocmeala. Romaneste

Vineri, 18 Martie 2016, ora 10:30
17203 citiri
Reportaj de fumator in prima zi cu legea antifumat: Unde-i lege, e si tocmeala. Romaneste
Foto: Ziare.com

Nimeni nu mai are voie sa fumeze, de joi, in spatiile publice inchise din Romania, cu doar doua exceptii: inchisorile si locurile special amenajate din zonele de tranzit ale aeroporturilor.

Punctul zero al distractiei bucurestene - Centrul Vechi - inca se dezmeticeste dupa Ultima Noapte de Fumuri. Unde-i lege nu-i tocmeala, asa ca de pe mesele din crasme au disparut scrumierele si au aparut placutele cu "fumatul interzis".

Legea antifumat a intrat in vigoare: Unde se poate fuma si unde nu. Ce poti pati daca o incalci

Foto: Ziare.com

Dar niciun fumator inrait - eu cel putin nu stiu vreunul - nu s-a lasat de fumat de joi, c-a intrat in vigoare legea antifumat, asa ca patronii de baruri si cafenele se adapteaza noilor nevoi: au instalat cosuri pentru fumat, au scos afara mobilierul pentru terase, au bagat in priza incalzitoarele, iar unii au plusat si cu niste paturi - totul pentru confortul celor care trebuie sa-si satisfaca viciul afara.

Un fumator printre nefumatori

Cei mai castigati sunt patronii de fast-food, ei s-au adaptat si cel mai usor noilor reguli: "La noi oricum nu se fuma, asa ca nu pierdem clienti".

De altfel, joi seara, sunt pline doar localurile unde se si mananca. "Este o lege buna. Chiar daca si inainte aveam salon separat pentru fumatori, la nefumatori tot isi mai aprindea cate un client o tigara, acum avem aer curat peste tot", spune patronul unui bistro din Centrul Vechi.

Foto: Ziare.com

E saptamana St. Patrick, iar in inima Bucurestiului se organizeaza petreceri tematice. Zona pub-urilor n-arata deloc asa cum prevesteau fumatorii pe retelele sociale: plina de zombi in sevraj, care jura ca nu mai calca in niciun local si-si cumpara tigari de la bulgari, ca sa boicoteze producatorii de tutun care platesc accize statului roman.

E drept, Centrul Vechi n-arata nici cum preconiza pe Facebook grupul nefumatorilor, localurile nu-s pline ochi de clienti fericiti ca pot in sfarsit sa bea o bere fara sa le miroasa a scrumiera si pot citi meniul fara sa lacrimeze de la fumul de tigara.

Foto: Ziare.com

De fapt, cei mai petrecareti sunt niste italieni beti turta, cu palarii uriase, verzi, pe crestet. La ei oricum nu se fumeaza in crasme de multa vreme, asa ca legea asta antifumat nu-i prea afecteaza.

In rest, o plimbare prin Centrul Vechi, in prima zi in care nu se fumeaza in spatiile inchise, arata ca cel mai mult va avea de castigat, pentru moment, industria de medicamente ori de leacuri babesti.

Foto: Ziare.com

Asta pentru ca, desi in termometre sunt doar cateva grade, clientela s-a mutat din crasma afara. E bataie pe paturi - acolo unde sunt - si pe colturile mai ferite de vant. Fumatorii care n-au prins loc langa incalzitoare topaie pe ritmuri de Mirabela Dauer: "o ultima tigara, uitata-n colt pe etaaajera".

Foto: Ziare.com

Tot afara, tot in fum, se duc cele mai aprinse dezbateri, e drept ca mai civilizat si mai lipsit de patos decat pe retelele sociale: "Fumatul pasiv dauneaza mult mai mult. E mai bine si pentru angajatii care nu fumeaza si erau obligati sa stea in fum", "e o lege buna, chiar daca sunt fumator, pot iesi afara sa fumez" vs. "ne scad vanzarile, cel putin in primele sase luni", "frate, sa se interzica si bacteriile din spitale, ca alea ne omoara, nu tigara".

Foto: Ziare.com

Lucrurile nu-s foarte clare nici pentru clienti, nici pentru angajatii localurilor, nici pentru autoritati. Cand ies in oras, fumatorii vor trebui sa aiba in grup cel putin un nefumator, care sa ramana inauntru sa le pazeasca bautura, ca altfel pierd masa? Daca un client fumator o tuleste cu tot cu pahar, cine plateste paguba? Nici politistii locali nu pareau joi seara prea dumiriti. "Amenzi? Nu noi dam".

Foto: Ziare.com

Ba unde-i lege e tocmeala. La noi

Cu toata brambureala, macar in prima zi s-a respectat legea, ma gandesc, cu un fel de mandrie naiva de "uite ca se poate si la noi". La tigara, in frig, noi fumatorii ne-am salutat complice. Asa cum soferii de trabant isi dau flashuri in trafic, noi am ridicat triumfator tigara-n aer. Chiar daca de azi bagam aspirina in loc de tutun si tusim de la raceala, nu de la tigari si chiar daca am primit cate-un dispretuitor "uite-i pe nesimtitii astia, care fumeaza, chiar daca de azi nu se mai fumeaza in public".

Legea antifumat: Nu sunati la 112 daca vreti sa faceti reclamatii! Cine va putea da amenzi

In drum spre casa, imi spun ca parca nu-i dracul asa negru si cumva, pana la urma, legea impaca si capra, si varza, si traim in armonie cu totii, fumatori si nefumatori laolalta. Cum cobor scarile de la intrarea de la metrou, dau de-un stol de pusti si pacla groasa. Cinci adolescenti - "nu ma fotografia, ca nu stie mama ca fumez" - cinci tigari. Nu mai sunt scrumierele, pustanii pufaie cu nesat si arunca, romaneste, chistoacele pe jos: "Hai, frate, ce-o sa-mi faca, ma ia politia?". Pana la urma, se pare ca la noi, unde-i lege, e si tocmeala.

Foto: Ziare.com

Amenzi usturatoare

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de lei la prima abatere, 10.000 de lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei, la a doua abatere.

Iar savarsirea unei noi contraventii prevazuta de legea antifumat se sanctioneaza cu amenda de 15.000 de lei si inchiderea unitatii. Ce se va intampla, insa, cu institutiile publice care au angajati mai rebeli? Probabil vom afla in urmatoarele luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege antifumat reportaj, #reportaj fumat lege , #Legea antifumat