Renault si Stellantis suspenda productia de masini in mai multe fabrici. Criza semiconductorilor, resimtita la nivel mondial

Sambata, 06 Februarie 2021, ora 07:452482 citiri
Renault si Stellantis suspenda productia de masini in mai multe fabrici. Criza semiconductorilor, resimtita la nivel mondial
Criza semiconductorilor afecteaza tot mai multi producatori de masini FOTO Pixabay

Renault si Stellantis au anuntat, vineri, ca sunt nevoite sa suspende productia de vehicule la mai multe fabrici, din cauza deficitului de semiconductori la nivel mondial, transmite Reuters.

Producatori auto din intreaga lume au fost afectati de deficitul de cipuri utilizati la controlul motorului si in sistemele de asistenta pentru soferi, care provin in mare parte din Asia, in special din Taiwan.

Criza de COVID-19 a determinat cresterea cererii de cipuri utilizate in electronice, cum ar fi laptopuri si telefoane, iar producatorii se lupta sa tina pasul, unii furnizori chinezi fiind, de asemenea, afectati de sanctiunile SUA impuse de fosta administratie Trump.

Renault suspenda productia la o singura fabrica din Franta si la alte doua uzine, in Maroc si Romania, saptamana viitoare, timp de cateva zile, a declarat vineri o purtatoare de cuvant a companiei, fara a oferi detalii despre impactul probabil asupra productiei.

Stellantis, producatorul auto creat prin fuziunea grupului francez PSA si Fiat Chrysler din Italia, suporta, de asemenea, impactul lipsei cipurilor.

Grupul a fost nevoit, vineri, sa suspende productia la fabrica Eisenach din Germania, unde produce masini Opel, fiind afectata si fabrica din Zaragoza, Spania, care produce automobile Citroen si Opel, a a spus o purtatoare de cuvant.

Surse sindicale au declarat pentru Reuters ca Stellantis intentioneaza sa incetineasca productia la uzina sa din Melfi, in Italia, saptamana viitoare, si sa trimita in somaj tehnic 7.000 de lucratori.

Alti mari producatori auto, intre care Ford, Toyota Motor si Volkswagen, au fost, de asemenea, afectati de lipsa semiconductorilor.

Mai puteti citi: