Reguli pentru cei care circula cu trotineta electrica. In ce conditii avem voie sa o folosim

Luni, 27 Iulie 2020, ora 06:35
22471 citiri
Reguli pentru cei care circula cu trotineta electrica. In ce conditii avem voie sa o folosim
Foto: Facebook/Politia Romana

Un mesaj postat pe pagina de Facebook a Politiei Romane atrage atentia celor care circula cu trotinete electrice ca este ilegal sa circule pe trotuar.

"Mergi cu trotineta electrica? Legal si sigur este sa mergi pe pista pentru biciclete sau pe strada! Pe trotuar este periculos atat pentru tine, cat si pentru pietoni! Si ilegal!", se arata in postarea celor de la IGPR.

Trotinetele electrice au fost implicate anul acesta in zeci de accidente rutiere

Astfel de mijloace de transport sunt implicate, anual, in multe accidente grave, pe drumurile Romaniei, soldate cu raniti si chiar si morti.

"In primele 6 luni ale anului 2020, in Romania, s-au produs 76 de accidente rutiere in care au fost implicate trotinete electrice, in urma carora 22 de persoane au fost ranite grav si 55 au fost ranite usor.

In anul 2019, au fost inregistrate 187 de accidente rutiere in care au fost implicate trotinete electrice, in urma carora o persoana a decedat, 45 de persoane au fost ranite grav si 145 au fost ranite usor", a transmis IGPR pentru Ziare.com.

Si in Bucuresti situatia este ingrijoratoare.

De fapt, cele mai multe victime inregistrate anul trecut ca urmare a accidentelor cu trotinete electrice, au fost in Capitala.

"In anul 2019, in Bucuresti, s-au inregistrat 40 de accidente grave in care au fost implicate trotinete electrice. In urma acestora, 40 de persoane au fost ranite grav", a transmis pentru Ziare.com subinspector Andra Arsintescu, purtator de cuvant al Brigazii de Politie Bucuresti.

Ce reguli trebuie sa rescpecte cei care conduc trotinete

Pentru ca pe strazi circula in prezent foarte multe trotinete electrice, autoritatile au fost nevoite sa reglementeze circulatia acestora. Astfel, conform ordonantei care modifica OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, trotinetele trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

- Trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane cu varste de cel putin 14 ani.

- Pot circula doar pe pistele special amenajate, iar in cazurile in care acestea nu exista, circulatia lor este permisa numai pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisa este de 50 km/h.

- Circulatia trotinetelor electrice pe trotuar este interzisa.

- Trotinetele electrice care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare, dispozitive reflectorizant-fluorescente.

- Casca de protectie este obligatorie pentru conducatorii de biciclete si trotinete electrice a caror varsta este sub 16 ani.

- Este interzis transportul pasagerilor pe trotinete electrice

Amenzi usturatoare pentru abateri de circulatie

Cine nu respecta regulile, plateste. Amenda pentru cei care nu respecta normele privind circulatia trotinetelor electrice deste de pana la 725 de lei, coform legii. Adica 4-5 puncte amenda, iar punctul amenda este 145 de lei.

Cei care nu isi doteaza corespunzator trotinetele electrice pot plati chiar si 1.160 de lei, avand in vedere ca astfel de abateri se sanctioneaza cu 6-8 puncte amenda.

Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Mijlocaşul sud-coreean Son Jun-ho, care a participat la ultima Cupă Mondială şi era reţinut într-o închisoare în nord-estul Chinei, fiind suspectat de corupţie, a fost eliberat şi a...
#trotinetele electrice, #lege, #circulatie trotinete electrice, #accidente trotinete electrice , #circulatie