Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

DNA s-a autosesizat în urma investigației Recorder cu privire la cheltuirea banilor publici de către Biserică

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 20:21
9157 citiri
DNA s-a autosesizat în urma investigației Recorder cu privire la cheltuirea banilor publici de către Biserică
DNA a deschis un dosar penal FOTO Hepta

În urma investigației jurnaliștilor de la Recorder, „Clanul Marelui Alb”, Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat și a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate în material.

Anunțul a fost făcut chiar de către jurnaliștii Recorder, care citează surse judiciare.

„Conform surselor Recorder, Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în urma investigației "Clanul Marelui Alb" și a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate în materialul Recorder.

De asemenea, doi dintre oamenii care apar în investigație și-au prezentat demisiile: Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București.

Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder, mutând atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici. Vom reveni pe acest subiect”, au scris pe Facebook cei de la Recorder.

Reacția Arhiepiscopia Bucureştilor

Arhiepiscopia Bucureştilor a transmis, miercuri, că materialul Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor a fost ”construit cu intenţia obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe şi a PF Daniel potenţiala vină a unor angajaţi şi a unor aşa-zişi complici ai instituţiei”.

Instituţia precizează că nu îşi însuşeşte atitudinea clericilor corupţi şi că a luat măsuri de fiecare dată când acest lucru s-a impus. Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Lazăr Neacşu – membru în Adunarea Eparhială şi în Adunarea Naţională Bisericească - care apar în materialul difuzat de Recorder, şi-au prezentat demisia şi nu mai ocupă niciun post în administraţia bisericească. De asemenea, firma omului de afaceri Marius Iorga, care afirmă în materialul video că obţine fonduri pentru biserici, a fost descalificată în urma unor cercetări interne, cu interdicţia de a mai participa la licitaţii organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021, cu aproape două luni înainte de apariţia investigaţiei Recorder.

”Materialul este construit cu intenţia obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, potenţiala vină a unor angajaţi din administraţia bisericească şi a unor aşa-zişi complici ai instituţiei Arhiepiscopiei Bucureştilor (politicieni, oameni de afaceri etc.), care ar putea obţine beneficii personale prin simpla învecinare cu persoane importante, comiţând un rapt de imagine.

Jurnalistul „independent”, lipsit de credibilitate, prin modul în care a construit acest material, foloseşte tactica inoculării unei mari suspiciuni în rândul persoanelor care nu au nicio idee clară despre activitatea complexă şi diversificată a Bisericii Ortodoxe Române şi a cultelor religioase în general, activitate cu enorme beneficii sociale pentru comunitate. Se critică, pe fond, buna chivernisire a banilor în Biserică, nevorbindu-se deloc despre întoarcerea acestor bani în ampla sa operă social-filantropică”, a transmis, miercuri, Arhiepiscopia Bucureştilor, într-un comunicat de presă, ca reacţie la materialul Recorder intitulat ”Clanul Marelui Alb”.

Arhiepiscopia reclamă ”istoricul raportării Recorder la Biserică” ce ”indică limpede un masiv anticlericalism, o fobie la adresa Bisericii Ortodoxe Române”.

”În material este atacată, în esenţă, finanţarea Bisericii şi a cultelor religioase, transmiţându-se implicit şi perfid că această finanţare constituie o irosire a banilor publici. Menţionăm faptul că finanţarea bisericilor oricărui cult religios de către statul român este absolut legală. Afirmaţia autorului materialului: „Nimeni nu ştie cum administrează Biserica asemenea sume de bani” este una deliberat falsă şi otrăvită, în condiţiile în care alocările de bani publici sunt verificate anual de instituţiile de stat abilitate şi respectă un cadru legal clar (OG. nr. 82/2001 şi HG nr. 1470/2002), autorul ignorând în mod deliberat rezultatele administrării bisericeşti exemplare sub coordonarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, se mai arată în documentul citat.

Instituţia precizează că ”solicitarea binecuvântării de la Părintele Patriarh este una firească, aşa cum se ia aprobare de la orice şef al unei instituţii pentru lucrări care se verifică în prealabil şi se aprobă doar dacă sunt corecte din punct de vedere legal”.

”Teoretic, este desigur posibilă o tentativă de inducere în eroare din partea unor oameni rău intentionaţi, fie ei şi angajaţi ai Bisericii. Odată dovedită reaua lor voinţă sau implicarea în ceva reprobabil, aceştia sunt şi vor fi oricând sancţionaţi şi îndepărtaţi, întrucât compromit Biserica. Niciun act de corupţie nu trebuie tolerat într-o instituţie, mai ales în Biserică”, a mai transmis Arhiepiscopia Bucureştilor.

”În acest context, afirmaţiile domnului Lazăr Neacşu sunt neadevărate şi iresponsabile, recomandându-se, de exemplu, în mod absurd, „deputat de Patriarhie”. Referitor la afirmaţia acestuia cu privire la apartenenţa sa politică, precizăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a îndemnat pe nimeni, niciodată, să se înscrie în vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutră din punct de vedere politic. Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi dl Lazăr Neacşu – membru în Adunarea Eparhială şi în Adunarea Naţională Bisericească şi-au prezentat demisia şi, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administraţia bisericească”, a mai transmis instituţia.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Recorder, #Patriarhul Daniel, #BOR, #DNA , #DNA