Recidiva la un an de la liberarea conditionata! De ce a fost pus in libertate criminalul, condamnat la inchisoare pe viata, care a incendiat o fata de 17 ani

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 14 Iunie 2020, ora 13:10
30225 citiri
Recidiva la un an de la liberarea conditionata! De ce a fost pus in libertate criminalul, condamnat la inchisoare pe viata, care a incendiat o fata de 17 ani
Foto: Facebook/ Ion Cristian Turnagiu

Ion Cristian Turnagiu, barbatul care a incendiat o tanara de 17 ani dintr-o localitate din Mehedinti, a fost condamnat in 1994 la inchisoare pe viata, dupa ce a comis cinci crime. In mai 2019, el a fost eliberat pentru buna purtare.

Decizia definitiva de liberare conditionata a fost data pe 10 mai 2019. El isi incepuse executarea pedepsei pe 27 noiembrie 1993. Executase aproape 26 de ani.

In cazul persoanelor condamnate la pedepse pe viata, acestea pot face o cerere de liberare conditionata dupa ce au executat minim 20 de ani si daca indeplinesc mai multe conditii: daca a avut o buna conduita pe toata durata executarii pedepsei, daca a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare si daca instanta are convingerea ca persoana condamnata s-a indreptat si se poate reintegra in societate.

Barbatul a avut peste aproximativ 10 solicitari de liberare conditionata, dar toate au fost respinse. Tribunalul Mehedinti a admis o cerere facuta de acesta pe 10 mai 2019, dupa ce initial Judecatoria Drobeta Turnu Severin respinsese solicitarea in acest caz. Motivarea deciziei de liberare conditionata, la finalul articolului.

In varsta de 46 de ani, Ion Cristian Turnagiu ar fi avut o relatie de prietenie cu fata de 17 ani. Saptamana trecuta, fata insa a depus o plangere impotriva lui pentru viol si agresiune, iar barbatul ar fi vrut sa se razbune. El a mers vineri seara la locuinta adolescentei, unde aceasta statea alaturi de fratele si bunica sa, a stropit-o cu benzina si i-a dat foc.

Venise si cu toporul, dar l-a lasat dupa pat

Fratele victimei a fost cel care a intervenit si a reusit sa stinga focul. El a povestit cum s-a derulat intreaga scena. "Cand am iesit eu din casa, sora-mea ardea, iar el fugea. Eu am fugit sa o scot pe sora-mea si sa arunc apa pe ea, din fantana. Am incercat sa sting focul, iar el a fugit. Mi-a spus ca sora-mea merita sa arda. Am luat galeata de apa si am aruncat apa pe ea. Ardea toata casa. El a venit si a dat cu benzina.

Venise si cu toporul, dar l-a lasat dupa pat. Obisnuia sa vina la noi, pentru ca era prieten cu taica-miu. Ar fi avut o relatie cu sora-mea, am vazut mesaje la ea in telefon. Ii spunea ca el a iubit-o si ca l-a facut sa sufere. O mai ameninta pe sora-mea. Ar fi avut o relatie cu ea. S-au cunoscut la Severin si apoi a venit aici, in Dirvari.", povesteste fratele fetei, potrivit Actual Mehedinti.

Ion Cristian Turnagiu a fost prins si se afla in custodia politistilor fiind acuzat de tentativa de omor. Fata este in stare critica, avand arsuri pe 80-90% din suprafata corpului.

"Un simulacru"

Judecatoria Drobeta Turnu Severin care initial a respins solicitarea de liberare conditionata facuta de Turnagiu preciza ca acesta, desi primise cateva recompense, "s-a preocupat pentru a se evidentia in mod constant abia incepand cu anul 2014, astfel ca s -a apreciat ca recompensele acordate pana in acest moment nu fac dovada unei adevarate indreptari a condamnatului, ci reprezinta un simulacru pentru obtinerea mai grabnica a liberarii conditionate."

De asemenea, judecatorii au explicat ca acesta a obtinut doar 215 zile castig prin munca, "insa dintr-un total de 7.305 zile pe care le-ar fi putut astfel obtine. "Prin raportare si la natura si gravitatea faptei pentru care a fost condamnat, petentul trebuia sa aduca dovezi temeinice de indreptare," motivau magistratii.

Judecatorii i-au fixat lui Turnagiu un nou termen de reiterare a cererii de liberare conditionata, dupa data de 18 noiembrie 2019. Decizia a fost contestata de acesta.

A participat activ la programe

Tribunalul Mehedinti a explicat in motivarea deciziei de liberare conditionata ca Turnagiu a executat fractia minima prevazuta de lege, pe timpul executarii pedepsei a fost sanctionat disciplinar, insa aceste sanctiuni au fost ridicate ulterior, a fost recompensat de 7 ori cu ridicarea masurii disciplinare aplicate si de 24 de ori cu suplimentarea drepturilor.

"In perioada analizata, nu a fost sanctionat disciplinar, a fost recompensat de 8 ori cu suplimentarea drepturilor. A indeplinit recomandarile de participare la programele si activitatile de reintegrare sociala si a participat la activitati lucrative, obtinand 215 zile castig," potrivit Tribunalul Mehedinti.

"Nu lipsit de relevanta este si faptul ca acest contestator a fost propus pentru liberare conditionata (de comisia din penitenciar - n.red.) cu unanimitate de voturi, la a noua analiza, pedeapsa fiind executata in regim deschis.

Astfel, instanta de control judiciar apreciaza ca perioada executata a fost suficienta pentru reeducarea condamnatului Turnagiu Ion si ca acesta, prin participarea activa la programele desfasurate in vederea pregatirii graduale pentru liberare si-a format si consolidat o atitudine corecta fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala, functiile de exemplaritate si eliminare temporara ale pedepsei fiind indeplinite in cazul sau," concluziona Tribunalul Mehedinti.

Mesajul de adio

Dupa liberarea conditionata, barbatul a ajuns sa lucreze cu ziua si a devenit prieten cu tatal fetei pe care a incendiat-o. Si-a deschis un cont pe Facebook, pe care a postat mai multe fotografii si mesaje ciudate.

Saptamana trecuta inregistrase video un ciudat mesaj de adio: "Va multumesc tuturor si bunul Dumnezeu sa le dea la toti de acum inainte dupa inima si sufletul nostru. Va iubesc, adio!

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Ion Cristian Turnagiu liberat, #Ion Cristian Turnagiu benzina, #Ion Cristian Turnagiu incendia, #Ion Cristian Turnagiu criminal , #magistrati