Reactia MAE la scandalul turistilor romani blocati in Mexic: Misiunile diplomatice nu au competente in a modifica deciziile autoritatilor din statele de resedinta

Marti, 02 Februarie 2021, ora 12:314412 citiri
Reactia MAE la scandalul turistilor romani blocati in Mexic: Misiunile diplomatice nu au competente in a modifica deciziile autoritatilor din statele de resedinta
Reactia Ministerului de Externe la scandalul turistilor romani blocati in Cancun

Ministerul de Externe a venit marti, 2 februerie, cu cateva precizari legate de situatia turistilor romani blocati in Mexic, sustinand ca nu au competenta in a modifica deciziile autoritatilor locale. "Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico continua dialogul cu autoritatile mexicane, fiind pregatita sa acorde asistenta consulara", subliniaza Ministerul Afacerilor Externe.

"MAE precizeaza ca in perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitari de asistenta consulara din partea unor cetateni romani carora nu le-a fost permisa intrarea in Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City si Cancun. In acest context, reprezentantii ambasadei au intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile locale, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare cu privire la situatia cetatenilor romani si motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.

Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritatile mexicane cu competente in domeniul migratiei, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atat pe baza raspunsurilor cetatenilor romani la interviul realizat la sosire (scopul calatoriei nu ar fi fost justificat corespunzator), cat si ca urmare a identificarii unor alerte la verificarea documentelor de calatorie prezentate de persoanele in cauza.

Totodata, MAE subliniaza ca misiunile diplomatice nu au competente in a modifica deciziile autoritatilor din statele de resedinta. Cu toate acestea, Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico a semnalat situatia ministerului afacerilor externe mexican, exprimandu-si nemultumirea si subliniind importanta ca astfel de decizii sa fie fundamentate solid si implementate cu respectarea stricta a drepturilor cetatenilor romani.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe este in dialog cu Ambasada Statelor Unite Mexicane la Bucuresti in vederea clarificarii situatiilor semnalate si a identificarii in cel mai scurt timp a unor solutii cu privire la accesul turistilor romani in Mexic.

In context, MAE precizeaza ca autoritatile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontiera.

Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico continua dialogul cu autoritatile mexicane, fiind pregatita sa acorde asistenta consulara, conform competentelor legale si cu stricta respectare a masurilor adoptate de autoritatile mexicane in contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe aminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 si 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072".


Zeci de turisti romani blocati pe aeroportul din Cancun


Zeci de romani sunt blocati in aeroportul din Cancun de aproape trei zile. Pasagerii a doua avioane ajunse in orasul turistic din Mexic sunt blocati in aeroport din 30 ianuarie.

"Uite, am ajuns in Cancun cu o cursa Lufthansa, 85 de romani, am fost intampinati de oamenii de securitate, care ne-au indreptat spre o poarta, s-au uitat putin spre ele, ne-au cerut telefoanele mobile sa le predam, ne-au bagat in doua camere toti inghesuiti, COVID nu mai conta", spune un barbat.

"Ne-au spus ca asta este procedura, sa ne opreasca pasapoartele si telefoanele pana cand se lamuresc treburile, sa ne verifice CIA si FBI, sa vada daca putem intra in Mexic. Dupa doua ore ne-au verificat aceste doua agentii si nu am fost potriviti niciunul pentru Mexic", explica o femeie.

"Ne-au spus ca toti pasagerii din Romania vor fi deportati de urgenta cu urmatoarele zboruri catre Romania", completeaza un alt turist.

Pe retelele sociale circula o postare publicata de o alta romanca, dar care are o poveste similara. Femeia scrie ca a fost tinuta in aeroport cu bebelusul de 10 luni, dar ca a reusit sa se intoarca acasa. Nu si sotul si restul membrilor familiei sale.