Reactia Guvernului la MCV: E un raport bun, dar unele recomandari nu reflecta intocmai progresele

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 16:43
2295 citiri
Reactia Guvernului la MCV: E un raport bun, dar unele recomandari nu reflecta intocmai progresele
Foto: Facebook/Ana Birchall

Guvernul saluta raportul Comisiei Europene privind MCV publicat miercuri si pe care il considera a fi bun.

Guvernul a adaugat ca raportul confirma existenta unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluarilor sistemului judiciar roman si indica o perspectiva clara de incheiere a monitorizarii, a declarat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Ea a mai spus ca Guvernul va continua sa lucreze cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre recomandari, care "nu reflecta intocmai progresele Romaniei asa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare, cat si de prezentul raport".

Citeste si Raportul MCV critica ordonantele pe Justitie: Ar fi o provocare majora la adresa independentei DNA si ar atrage reevaluarea progreselor realizate

"Dorim sa salutam raportul Comisiei privind MCV publicat azi, raport ce are o importanta fundamentala pentru tara noastra. Se implinesc zece ani de la instituirea acestui mecanism, iar documentul publicat azi prezinta o evaluare a intregii perioade si, mai mult decat atat, recunoaste performantele substantiale inregistrate de Romania in domeniile afetente MCV in toata aceasta perioada de zece ani.

Este al patrulea raport pozitiv consecutiv, prin care se califica progresele Romaniei ca fiind majore, demonstrand si certificand astfel mentinerea parcursului sustenabil in ceea ce priveste atingerea obiectivelor acestui mecanism", a declarat Ana Birchall, miercuri, la Palatul Victoria.

Reprezentanta Guvernului a adaugat ca "raportul a fost unul bun confirmand existenta unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluarilor sistemului judiciar roman", in acest sens fiind mentionate inca din primele paragrafe ale documentului aspectele ce tin de sustenabilitatea procesului de reforma si consolidare a sistemului judiciar.

"Insa elementul cheie al raportului consta in aceea ca dincolo de aprecierile pozitive, Comisia indica o perspectiva clara de finalizare a acestui mecanism, prin intermediul continuarii si consolidarii accelerate a reformelor, formuland in acest sens 12 recomandari.

Se introduce conceptul de finalizare a fiecarei conditionalitati in parte prin indeplinirea celor 12 recomandari. Inchiderea tuturor conditionalitatilor va duce la finalizarea acestui mecanism", a subliniat Birchall.

Ea a mentionat ca raportul Comisiei Europene mentioneaza perspectiva unei evaluari anticipate in 2017 pentru finalul anului curent.

Ana Birchall a completat: "Contand in permanenta pe sprijinul Comisiei in atingerea obiectivului de finalizare a MCV vom continua sa pledam ca raportarea sa se faca pe baza obiectivelor initiale ale MCV stabilite prin decizia Comisie din decembrie 2006".

Birchall a precizat ca obiectivul Romaniei este de a incheia MCV pentru a plasa Romania "in mod corect" in randul tuturor celorlalte state membre care sunt supuse unor instrumente "orizontale de evaluare si monitorizare" cu privire la ariile care fac obiectul MCV si care sunt aplicabile tuturor statelor membre UE.

"S-ar incheia astfel situatia curenta prin care Romania este evaluata in paralel prin mai multe instrumente cu aceleasi obiective", a precizat Birchall.

Ea a tinut sa sublinieze ca este de apreciat faptul ca in acest raport, pentru prima data, se mentioneaza explicit natura distincta a MCV si necesitatea de a evita orice corelari cu deciziile din cadrul altor politici ale Uniunii Europene, cum ar fi aderarea Romaniei la spatiul Schengen sau fondurile structurale.

"Autoritatile romane au subliniat in mod repetat acest lucru de-a lungul anilor, insa, din pacate, operarea unei astfel de legaturi a continuat sa blocheze in plan european decizii fundamentale pentru Romania.

Asadar, salutam mesajul explicit transmis de acest raport cu privire la distinctia clara intre MCV si procesul de aderare la Schengen pentru a elimina orice fel de ambiguitate privind mentinerea unei interdependente intre cele doua procese", a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Ea si-a exprimat regretul ca aceasta decizie nu a venit mult mai devreme din partea Comisiei Europene "putand fi astfel evitata intarzierea atingerii acestui obiectiv atat de important pentru Romania".

"Pentru a evita generalitatile cu care Romania s-a confruntat in ultimii 10 ani, generalitati care au dus de mult prea multe ori la evaluari ambigue pe alocuri si care nu au tinut neaparat cont de relaitatile din Romania.

Dupa cum stiti, Romania va prelua presedintia Consiliului in primul semestru al anului 2019 si cred ca profilul tarii noastre in UE trebuie consolidat si recunoscut ca atare", a conchis Birchall.

Comisia Europeana a publicat miercuri, 25 ianuarie, cel mai recent raport pe care l-a elaborat in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) privind Romania, iar la 10 ani de la instituirea MCV, a facut un bilant al masurilor intreprinse de Romania in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, al realizarilor, al provocarilor nedepasite inca si al actiunilor care sunt in continuare necesare pentru incheierea monitorizarii in cadrul MCV.

Citeste si Procurorul general, despre MCV: O casca de protectie pentru situatii imprevizibile, ca OUG pe Justitie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Guvern raport MCV, #Guvern MCV Romania, #MCV Romania raport , #MCV