Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Raportul Ministerului Public: A scazut numarul investigatiilor de coruptie in anul 2019, dosarele de abuz in serviciu s-au injumatatit

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 17:56
3484 citiri
Raportul Ministerului Public: A scazut numarul investigatiilor de coruptie in anul 2019, dosarele de abuz in serviciu s-au injumatatit
Foto: Arhiva Pixabay

Numarul anchetelor de coruptie finalizate in 2019 de toate parchetele din Romania, inclusiv rechizitoriile realizate de DNA, au scazut cu 13,7%, potrivit datelor oferite de Ministerul Public, in raportul de activitate pe anul trecut.

Vorbim de dosare in care au fost investigate fapte de luare si dare de mita, trafic si cumparare de influenta, sau infractiuni prevazute de Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Raportul Ministerului Public dezvaluie ca in 2019 au fost trimise in judecata 813 astfel de rechizitorii, din care 382 au fost realizate de DNA. In 2018, au ajuns in instanta 942 de rechizitorii de coruptie, din care 326 au fost realizate de DNA.

In ultimii 10 ani, cel mai mare numar de anchete de coruptie care au ajuns in fata judecatorilor s-a inregistrat in 2015: 1.910 de dosare, din care 992 au fost realizate de DNA.

Sursa: Ministerul Public

Situatia este negativa in cazul anchetelor de abuz in serviciu finalziate in 2019, doar 75 de dosare. O scadere de 42% fata de anul 2018, cand fusesera inregistrate un numar de 130 de rechizitorii.

Sursa: Ministerul Public

"Deciziile CCR au afectat procesele"

Potrivit concluziilor raportului Ministerului Public, situatia dosarelor de coruptie in instanta este delicata, dupa ce Curtea Constitutionala a dat mai multe decizii care au scos din anchete probele stranse cu ajutorul serviciilor secrete.

"Pe fondul efectelor generate de deciziile Curtii Constitutionale nr. 51/2016 si nr. 26/2019, se constata un trend usor negativ in ceea ce priveste cauzele avand ca obiect infractiuni de coruptie cu finalitate judiciara.

Analiza acestora evidentiaza ca investigatiile procurorilor au fost centrate pe domeniile prioritare de actiune stabilite prin strategiile regionale de combatere a coruptiei, in conditiile in care in anul 2018 a fost initiat un proces de actualizare a acestora. Astfel, au fost avute in vedere ca principale zone afectate de coruptie administratia publica locala si centrala, educatia, sanatatea si sectorul ordinii si sigurantei publice," concluzioneaza documentul citat.

Una din cele mai vizate activitati este cea a achizitiilor publice, caz in care investigatiile penale au avut ca obiect fapte de coruptie propriu-zisa ori de abuz in serviciu in legatura cu atribuirea si executarea contractelor de achizitii publice.

Alta zona vulnerabila o reprezinta cea de constatare a contraventiilor de catre organele abilitate. Calitatea persoanelor trimise in judecata in cauze de mare si mica coruptie este in general aceeasi cu ultimii ani.

"Se observa o crestere substantiala a numarului de trimiteri in judecata in cauzele avand ca obiect spalarea banilor (35,8%) si mediul inconjurator (100%), precum si continuarea unei tendinte de descrestere a acestui indicator la infractiunile de evaziune fiscala (-6,4%) si contra fondului forestier (-4,9%)," conchide raportul Ministerului Public.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#raport Ministerul Public, #Ministerul Public 2019, #spaga 2019, #coruptie 2019 , #magistrati