Raportul CE pe justitie lauda DNA si critica Parlamentul

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 13:59
6642 citiri
Raportul CE pe justitie lauda DNA si critica Parlamentul

Raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare in justitie pentru Romania lauda DNA pentru lupta impotriva coruptiei, subliniaza progresele facute de aceasta in ultimul timp, referindu-se mai ales la actiunile din vami, dar in acelasi timp critica Parlamentul pentru blocarea dosarelor de coruptie.

Purtatorul de cuvant al presedintelui CE, Pia Ahrenkilde, a declarat ca "Romania, de la ultimul raport, a raspuns intr-un mod constructiv la problemele pe care le-a ridicat Comisia.

Cateva exemple - momentum pozitiv in aria reformei judiciare. Romania a facut multe progrese - mica reforma, a amendat Legea Curtii Constitutionale, a mentinut un parcurs constant pentru mentinerea investigatiilor anticoruptie. Activitatea ANI e apreciata de Comisia Europeana. Comisia recomanda ca pana la urmatorul raport Romania sa se concentreze pe un sistem juridic independent si incurajam sa se pregateasca de adoptarea codurilor civil si penal".

Autoritatile romane: Raportul pe justitie este unul dintre cele mai bune de la instituirea MCV

Rezultate bune la DNA

Raportul lauda activitatea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), aratand ca au inceput sa rezolve cazuri de coruptie "la nivel inalt".

"In ultimele sase luni, DNA si-a mentinut rezultatele convingatoare in ceea ce priveste anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt. In aceasta perioada, s-a putut observa o crestere a numarului condamnarilor nedefinitive si a pedepselor disuasive si a fost lansata o analiza de impact independenta a ultimelor doua strategii anticoruptie. Cu toate acestea, in privinta cazurilor importante de coruptie la nivel inalt nu s-au inregistrat evolutii importante in instanta de la ultima evaluare a Comisiei", stipuleaza raportul.

Anchetele procurorilor DNA privind politistii de frontiera si vamesii au dus la o operatiune anticoruptie de mari proportii la frontiere, in februarie, care s-a concretizat prin numeroase arestari, insa este important ca posturile ramase vacante sa fie ocupate,se arata in raportul pe justitie al CE.

Astfel, in raportul de tara pe justitie se arata ca "este foarte important sa se furnizeze resursele umane pentru a ocupa posturile vacante in perioada in care se desfasoara procedurile judiciare corespunzatoare care urmeaza acestor arestari".

De altfel, raportul intermediar privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) noteaza ca de la ultimul raport al Comisiei, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a continuat sa obtina rezultate bune in ceea ce priveste investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, trimitand in instanta un numar semnificativ de persoane, inclusiv un membru al Parlamentului European (George Becali, n.r.), trei fosti ministri (Tudor Chiuariu, Victor Babiuc, Zsolt Nagy, n.r.), doi fosti secretari de stat si mai multi magistrati.

Un alt motiv de lauda pentru Romania e invalidare alegerilor din CSM, care dau posibilitatea alegerii unui Consiliu cu legitimitate.

Decizia CCR privind invalidarea alegerilor in cazul unora dintre membrii CSM creaza posibilitatea de a asigura credibilitatea noului Consiliu, insa este importanta asigurarea functionarii CSM pana la organizarea de noi alegeri pentru pozitiile invalidate,potrivit raportului interimar pe justitie.

"In ceea ce priveste alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii, legalitatea mandatelor mai multor membri ai Consiliului a fost contestata, fiind introdusa si o actiune in instanta in acest sens, decizia finala nefiind inca pronuntata. Decizia Curtii Constitutionale din ianuarie de a invalida alegerile in cazul unora dintre membri creeaza posibilitatea de a asigura credibilitatea noului Consiliu. Va fi important sa se asigure functionarea intre timp a Consiliului, pana la organizarea de noi alegeri pentru pozitiile invalidate", se arata in raportul interimar pe justitie publicat vineri.

Parlamentul, criticat pentru votul la Ridzi si Pasat

Totusi, evaluarea Comisiei Europene critica faptul ca, in aceeasi perioada, Parlamentul a dat un vot negativ in ceea ce priveste solicitarea de a se permite perchezitia unui calculator personal (votul Parlamentului in cazul Monica Iacob Ridzi: n.r.), intr-o ancheta in curs privind o suspiciune de comitere a unor acte de coruptie de catre un fost ministru. "Prin urmare, parchetul va trebui sa utilizeze toate celelalte dovezi disponibile in acest caz", se arata in raportul intermediar pe justitie al CE.

Parlamentul mai e criticat si pentru reducerea bugetului Agentiei Nationale de Integritate, considerand ca aceasta poate afecta lupta cu coruptia din Romania.

Codurile, principala provocare

Potrivit raportulii, principala provocare a Romaniei in lunile urmatoare in ceea ce priveste reforma judiciara va fi de a se pregati cu succes pentru intrarea in vigoare a celor patru noi coduri, care introduc un cadru si proceduri legislative noi in materie de drept civil si penal, fapt care reprezinta o provocare importanta, date fiind deficientele existente in ceea ce priveste capacitatea si consecventa procesului judiciar.

"Romania a facut un pas important in ceea ce priveste lansarea unei analize de impact a noilor coduri, in vederea evaluarii implicatiilor in ceea ce priveste personalul si ajustarile legislative si structurale necesare. S-au inregistrat progrese in ceea ce priveste legislatia de punere in aplicare: au fost inaintate Parlamentului proiecte de legi de punere in aplicare a codului civil si penal, fiind in curs de elaborare legile de punere in aplicare a codurilor de procedura", se arata in raportul citat. Totodata, in momentul in care autoritatile romane vor primi analiza de impact finala, va trebui pregatit un plan de punere in aplicare cuprinzator si vor fi necesare cursuri de formare pentru a se asigura faptul ca punerea in aplicare se desfasoara in bune conditii si este eficace, potrivit raportului CE.

- continua -

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#raport MCV DNA, #raport Comisia Europeana DNA, #raport justitie Comisia Europeana, #Romania coruptie justitie , #justitie