Rafila: Nu deschiderea teraselor a dus la cresterea numarului de cazuri. Oamenii au renuntat la masca

Vineri, 05 Iunie 2020, ora 07:51
13492 citiri
Rafila: Nu deschiderea teraselor a dus la cresterea numarului de cazuri. Oamenii au renuntat la masca
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicul Alexandru Rafila sustine ca nu redeschiderea teraselor a determinat cresterea numarului de cazuri noi de coronavirus in tara noastra, ci faptul ca oamenii au reununtat sa poarte masca. El a mai spus ca romanii vor putea merge in vacante in tarile relativ apropiate.

Rafila a facut o radiografie a situatiei acuale a pandemiei de coronavirus. Reprezentantul Romaniei la OMS este de parere ca masurile luate de autoritati au fost cele potrivite.

"As fi recomandat omenilor sa poarte masca indiferent daca sunt raciti sau nu. Dar degeaba recomandam atunci, pentru ca nu existau masti. (...) Principalul benficiar al mastii este persoana infectata respirator si care nu mai impastie microorganisme. (...) As fi inchis scolile cu o saptamana mai tarziu. (...) Carantina a fost un lucru bun. A scutit Romania de o multiplicare foarte rapida a virusului", a punctat acesta.

Alexandru Rafila a tras un semnal de alarma si spune ca se poate reveni la masuri mai stricte, mai ales ca numarul cazurilor este in crestere.

"Astept sa vad ce se va intampla in zilele urmatoate. Nu din cauza teraselor (a crescut numarul de cazuri - n.red.), ci datorita unei relaxari a masurilor de protectie. S-a renuntat la masca. (...) In America de Sud creste rapid. Sunt tari din zona noastra care au revenit la masuri mai dure: Israelul a inchis scoli. Iran, Rusia, fostele state sovietice, numarul de cazuri este in crestere.

Brazilia are o situatie paradoxala pentru ca presedintele recomanda sa nu se tina cont de masuri. Aducerea in zona politica a sanatatii publice e foarte periculoasa. Victimele sunt oameni simpli", spune medicul.

Reputatul specialist a vorbit si despre vacante si crede ca romanii isi pot face concediile in statele vecine.

"Eu cred ca in tarile relativ apropiate, care au o incidenta mai mica decat la noi, pot sa mearga in vacanta. Dar si concediile astea trebuie facute cu precautie. Sa incerce sa fie evitate aglomeratiile.

Sunt curios cum se vor trece frontierele. Majoritatea vor prefera sa mearga cu masina. (...) In unele insule grecesti n-a fost niciun caz de COVID. Mai degraba riscurile vor fi pentru greci", a subliniat Rafila.

Medicul a adus in discutie si redeschiderea scolilor si spune ca elevii trebuie sa se intoarca la cursuri. Alexandru Rafila a declarat ca in sezonul rece este posibil ca numarul de imbolnaviri sa creasca, dar nu crede ca va exista un al doilea val de coronavirus in tara noastra.

"Activitatea didactica presupune interactiunea. (...) Nu e in regula. Sunt multi care nu au facut scoala. Nu poti nici sa ii constrangi sa participe la activitatile didactice. Scoala e obligatorie in Romania. (...) O sa fie o generatie care nu o sa poata sa dobandeasca notiunile de care au nevoie. Se vor crea niste decalaje. Daca o sa avem un an de pauza, o sa avem mari probleme.

(...) Mie nu imi plac discutiile astea cu valurile. Cred intr-o crestere a numarului de cazuri. Nu cred ca pot fi la fel de putine cazuri in sezonul rece ca si in sezonul cald. E natural sa creasca. Important e sa creasca limitat si noi sa fim pregatiti. (...)

Sunt foarte multe virusuri care circula in sezonul rece. Vaccinarea pentru gripa se va face in octombrie-noiembrie. Fata de anul precedent sunt convins ca va creste numarul celor care se vor vaccina", a incheiat specialistul.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Rafila cazuri coronavirus crestere purtare masca , #coronavirus