Rafila: "Categoriile vulnerabile si personalul medical trebuie vaccinate in prima faza"

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 19:54
2904 citiri
Rafila: "Categoriile vulnerabile si personalul medical trebuie vaccinate in prima faza"
Foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Reprezentantul Romaniei la OMS Alexandru Rafila a declarat ca primii care ar trebui sa primeasca vaccinul anti-COVID atunci cand acesta va fi disponibil sunt persoanele din categoriile vulnerabile si personalul medical.

Acesta si-a exprimat ingrijorarea ca Romania va putea primi un vaccin si nu va fi gata in administrarea acestuia. "Cred ca lucrul acesta trebuie de acum inceput, incat in eventualitatea in care acest vaccin va fi disponibil, sa poata fi administrat intr-un timp cat mai scurt unui numar mare de persoane", a adaugat Rafila.

"In primul rand, daca se va reusi obtinerea unui vaccin intr-un timp scurt, pentru ca deocamdata discutam despre vaccinuri-candidat adica unele care nu au fost autorizate, trebuie administrat persoanelor din categoriile vulnerabile si personalului medical. Deci categoriile vulnerabile si personalul medical trebuie vaccinate in prima faza pentru ca celelate categorii de tratament - copiii, adultii tineri - nu trebuie de multe ori spitalizare, iar tratamentul in sectiile ATI si decesul sunt rare. Atunci e normal sa fie prioritate aceste categorii, inclusiv la noi in tara.

Precontractele pentru potentiale vaccinuri sunt semnate, iar un astfel de vaccin care a fost deja contractat in avans va si ajunge sa fie autorizat, cu siguranta tarile membre ale UE vor primi o cota parte din acea cantitate care a fost rezervata de catre Comisia Europeana care a si platit in avans sume considerabile de bani. E vorba despre ceea ce a reusit sa faca CE pentru statele membre, si noi din fericire suntem membrii ai Uniunii si atunci am putea sa avem un vaccin disponibil poate ceva mai repede - prima jumatate a anului viitor", a declarat Alexandru Rafila, intrebat marti la Digi 24 ce crede despre faptul ca OMS a anuntat ca vrea sa aiba doua miliarde de doze de vaccin disponibile pana la finalul anului 2021.

Intrebat ce trebuie sa stim in privinta transportarii acestui vaccin si ce provocari ar putea aparea, Alexandru Rafila a explicat ca ar trebui sa ne ocupam de aceste aspecte incepand chiar de maine.

"Daca tot vrem sa aratam ca suntem silitori in a furniza populatiei din Romania vaccinul necesar, ar trebui de maine sa ne preocupe modul de organizare, de logistica, centrele de vaccinare, cine sa administreze vaccinul. Sa se faca cartografia tuturor grupurilor vulnerabile astfel incat sa poata fi vaccinate. Sa va spun din ce cauza. Vaccinurile noi, revolutionare pe baza de ARN trebuie nu transportate congelate, ci congelate la minus 70-80 de grade si nu exista nicio tara, inclusiv in Romania, cu o capacitate de stocare la o astfel de temperatura. Ele vor fi livrate in recipient care contin gheata carbonica si care trebuie sa ajunga direct in centrele de vaccinare unde pot sa ramana refrigerate timp de cateva zile.

Mai mult, aceste vaccinuri se vor administra in doua doze. Cel mai probabil, multora dintre persoanele beneficiare, pentru ca mai ales persoanele varstnice au nevoie de o stimulare imunitara mai consistenta, si cred ca lucrul acesta este extrem de important - sa avem o strategie si o logistica organizata. Eu sunt foarte ingrijorat, vazand asa cum ne miscam in zona organizatorica, ca va exista acest vaccin disponibil, Comisia Europeana si-a facut treaba, Romania va putea primi vaccinul si organizarea pentru administrarea vaccinului nu stiu daca va fi gata. Cred ca lucrul acesta trebuie de acum inceput, incat in eventualitatea in care acest vaccin va fi disponibil sa poata fi administrat intr-un timp cat mai scurt unui numar mare de persoane", a completat Rafila.

Reprezentantul Romaniei la OMS a oferit exemplul Israelului care, atunci cand a fost amenintat de poliomelita, a reusit sa vaccineze toata populatie in mai putin de opt luni.

"Israelul, cat a avut o amenintare de poliomielita acum cativa ani, a reusit sa vaccineze intreaga populatie de 8 milioane a Israelului in mai putin de 8 luni. Cred ca avem de invatat din astfel de exemple si ar trebui foarte rapid sa incepem sa organizam o campanie de vaccinare, cu responsabili, cu centre de vaccinare, cu locatii de depozitare intermediara, daca este cazul, dar lucrurile sunt foarte complexe si cred ca necesita colaborarea mai multor institutii, nu doar a Ministerului Sanatatii. Sigur ar trebui sa fie, bineinteles, Ministerul Sanatatii agrenat, dar probabil ca un ajutor din partea Ministerului Apararii Nationale va fi esential pentru reusita unei astfel de campanii", a conchis Alexandru Rafila.

Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
#vaccin, #coronavirus, #administrare, #medici, #categorii vulnerabile , #coronavirus
Comentarii
Poza Avantul_Propasirea
Avantul_Propasirea
rank 1
sa-i vaccineze, sa ne convinga si pe noi daca vaccinul este sigur si
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4