UPDATE Raed Arafat, despre numarul paturilor din sectiile ATI: Saptamana viitoare vom avea inca aproximativ 50 de paturi la ATI

Vineri, 31 Iulie 2020, ora 21:59
4256 citiri
UPDATE Raed Arafat, despre numarul paturilor din sectiile ATI: Saptamana viitoare vom avea inca aproximativ 50 de paturi la ATI
Raed Arafat FOTO: Hepta

Seful DSU Raed Arafat a vorbit, in studioul Digi24, despre situatia actuala a numarului de paturi din sectiile de teraptie intensiva. In acest moment exista 853 de paturi la ATI, iar pana saptamana viitoare numarul paturilor destinate pacientilor infectati cu COVID-19 va creste la peste 900. Capacitatea sectiilor ATI se afla la jumatate, 430 de paturi fiind ocupate de pacientii testati pozitiv.

Seful DSU a mai vorbit despre masura obligativitatii zonale a purtarii mastii de protectie in spatiul public si despre inchiderea teraselor incepand cu ora 23. Acesta a reiterat faptul ca nerespectarea masurilor de protectie este sanctionabila.

"Este o decizie care se ia la nivelul Comitetului Judetean, daca sunt zone in care oamenii se plimba intr-o densitate mare, aceasta regula se aplica. Se impune prin faptul ca daca nu le respecti fortele de ordine publica pot sa te amendeze, sa te avertizeze", a spus Arafat.

De asemenea, seful DSU considera ca masura purtarii mastii pe plaje nu este "aplicabila", dar recomanda distantarea intre oameni si sezlonguri.

"Nu o sa cer tot timpul. Pentru ca nu tot timpul este aglomerat. Ora 23:00 e una comoda, dupa asta lucrurile devin periculoase", spune seful DSU despre orele la care purtarea mastii in spatiile publice este obligatorie.

Raed Arafat a mai spus ca CNSU asteapta sa se publice in Monitorul Oficial, probabil in aceasta seara, o hotarare de guvern prin care se modifica unele prevederi legale anterioare si se deschide posibilitatea impunerii de noi restrictii pentru limitarea raspandirii infectiilor cu coronavirus. Hotararea - adoptata deja in sedinta de miercuri, dar care nu ar fi avut toate avizele necesare si a trebuit sa mai fie votata o data vineri - prevede obligativitatea purtarii mastii de protectie si in aer liber in zonele aglomerate si limiteaza programul teraselor.

Raed Arafat atrage atentia asupra faptului ca si asimptomaticii pot transmite virusul, in ciuda a ceea ce cred multi dintre oameni.

"Asimptomaticul transmite totusi. Multa lume a ramas cu ideea ca asimptomaticul nu are nicio problema. Analiza la nivelul studiilor din Satele Unite arata ca asimptomaticul poate transmite foarte serios.", avertizeaza seful DSU.

Secretarul de stat afirma ca nu doar din cauza nerespectarii regulilor pe litoral a crescut numarul de imbolnaviri: "Daca vrem sa luam realitatea, cresterea numarului de cazuri pe plan national nu se datoreaza doar litoralului, poate acolo sunt unele cauze, dar e clar ca in unele zone nu se respecta regulile. Acolo transmiterea este in comunitate si acolo trebuie sa iei anumite masuri".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Raed Arafat, #masca de protectie, #virus, #dsu , #eveniment