Controversa scutului antiracheta intre SUA si Moscova - faza pe scrisori

Joi, 16 Mai 2013, ora 10:46 1905 citiri
Foto: photoblog.nbcnews.com

Presedintia rusa lucreaza, in prezent, la un raspuns destinat scrisorii trimise de presedintele american Barack Obama privind scutul antiracheta, dezarmarea nucleara si interactiunea transparenta.

Oficialii din Rusia sustin ca documentul va fi gata nu mai tarziu de 20 mai, potrivit Russia Today. Continutul exact al scrisorii pe care Obama i-a trimis-o lui Vladimir Putin ramane secret, insa persoane din interiorul presedintiei ruse spun ca acesta a studiat zilnic cele mai importante subiecte ale documentului.

Kremlin: Acordul SUA -Rusia pe scutul antiracheta, fara sanse de realizare

Scrisoarea i-a fost livrata presedintelui rus, la Moscova, de catre consilierul pe probleme de securitate nationala al lui Obama, Thomas Donilon, pe 15 aprilie. Ideea principala este ca cele doua state nu ar trebui sa piarda timpul cu certuri insignifiante, ci ar trebui sa se concentrze pe problematici globale.

Din acest motiv, documentul nici macar nu mentioneaza chestiuni delicate precum lista lui Magnitsky, legea ruseasca a asa-zisilor agenti straini sau problema cetatenilor rusi intemnitati in SUA in urma unor acuzatii controversate.

Fostii ambasadori din Rusia si SUA prevad schimbari in relatiile dintre cele doua tari

In plus, Barack Obama i-a propus lui Putin sa fie semnat un pact comun intre cele doua tari, conform caruia scuturile antiracheta ale Statelor Unite si ale Rusiei sa fie transparenta unul fata de celalalt pentru a exista siguranta ca tarile nu vor lansa atacuri una asupra celeilalte.

Mai mult, presedintele american a mai sugerat continuarea dezarmarii nucleare, potrivit tratatului semnat de cele doua state pe 8 aprilie 2010, pe vremea cand Dmitri Medvedev era presedinte.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News