Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului il completeaza pe IPS Teodosie: "Una e vizita la catolici si alta e rugaciunea"

Sambata, 03 Octombrie 2020, ora 11:44
12916 citiri
Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului il completeaza pe IPS Teodosie: "Una e vizita la catolici si alta e rugaciunea"
Arhiepiscopilului Tomisului a declarat intr-o emisiune radio ca este "mare pacat" sa meri la catolici

Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tanasescu, a explicat intr-o postare pe pagina sa de Facebook afirmatiile IPS Teodosie, care a declarat intr-o emisiune radio ca "este un mare pacat sa mergi la o biserica catolica".

"IPS nu s-a referit la mersul in vizita la catolici, el insusi participand la Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestina, la biserica catolica din apropierea Catedralei, ca li la alte vizite in Occidentul catolic. Insa una e vizita la catolici si alta e comuniunea cu ei, implicarea liturgica, adica rugaciunea impreuna cu cei de alta credinta, lucru interzis de canoane, incepand din vremea Sf. Apostoli", a aratat preotul Tanasescu.

In aceeasi postare, preotul Eugen Tanasescu arata ca "raspunsul IPS e inteles eronat, pentru ca mai nimeni n-a inteles intrebarea".

"IPS raspunde unei ascultatoare care spune ca "merge de multi ani". Asta nu e vizita, e clar rugaciune impreuna cu catolicii, ceea de intra sub interdictia de mai sus. Ce trebuia sa spuna IPS? Ca ortodocsii pot sa-si faca praf invataturile, doar ca nu e o biserica ortodoxa in jur? Dimpotriva, a oferit solutia canonica. Se poate merge la slujba ortodoxa de la fratii greci, rusi, sarbi, etc.", a mai aratat preotul Eugen Tanasescu.

Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei a explicat si motivele pentru care ortodocsii si catolicii nu se pot ruga impreuna.

"Pentru ca, in libertatea noastra de credinta, credem diferit si avem identitati diferite. Daca suntem superficiali sau relativisti, sigur ca nu vedem aceste diferente si credem ca toti suntem la fel (comunism incipient), pentru ca nu avem nici identitati consolidate. Insa pentru un credincios care isi traieste rugaciunea din Liturghie, el isi va cauta totdeauna rugaciunea cu care se identifica, pe care a invatat-o, o stie si o traieste. Va respecta felul de a se ruga al celor diferiti, dar acela nu-l va hrani. Caci despre hrana identitara este vorba in rugaciune si impartasire. Iar identitatea, cum spunea chiar Papa Francisc, nu se negociaza: "Nu am cum sa fiu ecumenic daca nu pornesc de la faptul ca sunt catolic, iar celalalt care este ecumenic in dialog cu mine trebuie sa o faca in calitate de protestant, ortodox si asa mai departe. Identitatea noastra nu e negociabila. Se integreaza de la sine". Adica, inteleg eu, ortodocsii nu pot practica catolicismul, doar de dragul integrarii in UE si NATO", a mai aratat preotul Tanasescu.

Reactia catolicilor dupa ce IPS Teodosie a spus ca "este pacat sa te rogi la o biserica catolica": "Ne surprinde in mod neplacut"

VIDEO IPS Teodosie recidiveaza: "E mare pacat sa mergi la o biserica catolica. Duceti-va la o biserica greaca ortodoxa"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Arhiepiscopia Tomisului, #IPS Teodosie, #Eugen Tanasescu , #vizita