Punct final in procesul celor doi jandarmi batuti la protestul din 10 august: Regrete si daune de 100.000 de euro

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 08:34
33142 citiri
Punct final in procesul celor doi jandarmi batuti la protestul din 10 august: Regrete si daune de 100.000 de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

"Regret enorm pentru ce s-a intamplat in acea seara!", "Imi pare rau pentru ce am facut!", "Regret fapta facuta, imi cer scuze tuturor", "Imi cer iertare fata de toti cei de aici, afirm inca o data ca regret tot ce am facut," au repetat cu ochii in pamant inculpatii din dosarul furtului armei jandarmeritei Stefania Nistor.

Se intampla la sfarsitul unei sedinte de judecata care a durat aproape 4 ore la Judecatoria Sectorului 1. Magistratul a anuntat ca procesul a ramas in pronuntare, dar nu a stabilit o data anume. Decizia pe care acesta urmeaza sa o dea poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Este primul dosar legat de evenimentele din 10 august 2018 care este finalizat in instanta.

Au recunoscut faptele

Toti cei 7 protestatari implicati in acest caz au recunoscut acuzatiile si au solicitat sa fie judecati in procedura simplificata, iar pedeapsele lor sa fie reduse cu o treime. Procurorul de sedinta a solicitat instantei ca pedepsele sa fie cu suspendare, sub supraveghere, punct de vedere imbratisat de toti avocatii.

Este vorba de protestatarii implicati in lovirea celor doi jandarmi, Cristian Felega si Stefania Nistor, care au fost lasati in urma de colegii care se retrageau, dar si de tanarul care a furat arma. Astfel, cinci persoane sunt judecate pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice: L. Ilie, C. Tanase, T. Sutoiu, I. Cojoaca si C. Dobre.

In acelasi dosar, D. Dumitru, tanarul care a furat pistolul Stefaniei Nistor, este judecat pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, uz de arma si tulburarea ordinii si linistii publice. Amicul lui Dumitru, M. Cristoloveanu, care a tras cu pistolul furat pe un camp, este judecat pentru uz de arma fara drept.

Instanta urmeaza sa se pronunte si pe solicitarile celor doi jandarmi, care solicita daune morale de cate 100.000 de euro. Avocatii protestatarilor sustin insa ca daunele solicitate sunt exagerat de mari.

Cum s-a derulat procesul

Ziare.com va prezinta cum s-a derulat ultimul termen din acest proces, care a inceput in jurul orei 14.30, atunci cand judecatorul avea programat sa administreze una din probe.

Mai exact, vizionarea in sedinta publica a imaginilor in care Daniel Dumitru a sustras arma jandarmeritei Stefania Nistor, in timp ce aceasta era lovita de protestatari. Imaginile au rulat pe ecranul computerului grefierei, iar in fata salii a fost chemat D. Dumitru si avocatul acestuia, pentru a le vedea.

Inregistrarile, vizionate in sedinta publica

Stefania Nistor statea alaturi de mama sa in ultimul rand al salii.

"Urmariti imaginile, ne intereseaza minutele 18.30-19.55", le-a cerut judecatorul.

"Daca doriti sa puneti in discutie un anumit aspect, o actiune sau inactiune a lui, noi stim inregistrarile", a ridicat din umeri avocatul, iar clientul lui a confirmat.

"Pentru clarificarea situatiei am dorit administrarea acestei probe in sedinta publica", explica magistratul.

Aparatorul se intoarce bombanind printre colegii de la bara: Le-am vazut de un milion de ori, nu inteleg ce vrea, sa schimbe incadrarea?

Audierea mamei jandarmeritei

A urmat apoi audierea mamei Stefania Nistor, Florina Nistor. In contextul in care jandarmerita cere daune de 100.000 de euro, tanara a chemat-o in sala pe mama ei sa povesteasca cum a fost afectata de loviturile primite si de tot scandalul mediatic care a urmat.

"Stiam ca in 10 august avea o misiune. Seara am vazut la televizor: Femeia jandarm se zbate intre viata si moarte. Eu de la televizor am aflat", spune femeia.

Povesteste cum a incercat sa o contacteze fara succes pe telefon. Abia pe la 3 noaptea cineva i-a raspuns si i-a spus ca fata ei este internata la Floreasca.

"A doua zi m-am dus sa o vizitez la spital si am observat ca era intr-o stare de agitatie, frica si spaima. Am retinut ca era extrem de infricosata de cele intamplate si am ramas in Bucuresti in urmatoarele doua saptamani, cu ea, pana cand s-a refacut", isi reaminteste aceasta.

"Au spus ca si-a pus silicoane"

Pentru jandarmerita a urmat o perioada de refacere. Necazurile acesteia insa nu s-ar fi oprit.

"S-a refacut fizic intr-o perioada de doua saptamani, insa frica a persistat mai mult, cateva luni. Mai ales cand pleca singura pe strada sau la serviciu.

A plecat o data la magazin, iar oamenii din autobuz au inceput sa o scuipe si sa o jigneasca. A fost filmata si pe telefoane, pe facebook. Au agresat-o. De doua ori stiu eu.

Cand a fost scuipata in autobuz spunea: Nu am facut rau la nimeni. Ce au cu mine?, se intreba. A suferit in mod evident", spune Florina Nistor.

Femeia a spus ca mass-media a alimentat acest scandal.

"Inclusiv in presa au fost vehiculate stiri, cand a iesit din spital. Ca nu a fost lovita, ca si-a pus silicoane, ca si-a marit sanii. Asta spuneau televiziunile. S-a simtit extrem de jignita de aceste comentarii", a spus mama Stefaniei Nistor.

Dupa audierea Florinei Nistor, judecatorul a constatat ca nu mai sunt probe de administrat. "Constata incheiata cercetarea judecatoreasca. Incepe dezbaterea pe fond", a dat startul pledoariilor.

Procuror: Cerem pedepse cu suspendare

Primul care a vorbit a fost procurorul, care a cerut condamnarea inculpatior pentru toate infractiunile pentru care au fost trimisi in judecata, dar pedepsele sa fie cu suspendare.

"Fata de atitudinea de recunoastere a acuzatiilor, consecinte, totodata, lipsa antecedentelor penale si celelalte circumstante personale, apreciez ca sunt intrunite conditiile pentru pedepse cu suspendarea executarii sub supraveghere", a explicat acesta.

In cazul lui Cristoloveanu, acuzat care a tras cu pistolul furat pe un camp, acesta este judecat pentru uz de arma fara drept, iar procurorul a pus concluzii pentru o amanare a aplicarii pedepsei.

"Vrem daune morale"

Au urmat avocatii celor doi jandarmi, care au insistat ca clientii lor sa primeasca fiecare daune morale de 100.000 de euro.

"Pare o suma foarte mare, dar nu este. Ei erau acolo in calitate de militari, erau in misiune. Au dost loviti, matratati, umiliti.

Niciunul dintre ei nu a fost agresiv. Ei formau un binom care s-a desprins de ceilalti colegi", explica unul dintre aparatori.

Potrivit acestora, atacul asupra jandarmilor a fost facut in dispretul autoritatii publice.

"Prin hotarare sa aparati prestigiul autoritatiii. Ei au vrut sa o submineze. Sub acest aspect, al daunelor morale, trebuie sa tragem un semnal de alarma fata de comportamentul publicului fata de autoritate", a sustinut avocatul.

Teza provocarii

Pe de o parte, avocatii inculpatilor au fost de acord cu solicitarile procurorilor, iar pe de alta parte, au cerut ca daunele morale sa fie mult mai mici.

"Ajungem la o imbogatire fara just temei", spun aparatorii protestarilor.

Apararile au vizat lipsa antecedentelor penale si situatia de acasa, familia sau serviciul. Unul dintre tinerii judecati este medic, altul lucreaza intr-o corporatie, iar cel mai tanar abia a terminat liceul.

"Motivul pentru care a facut ce a facut? A fost provocat. Toti au fost provocati de fortele de ordine si de provocatori. Clientiul meu nu a stiut ca este o femeie jandarm. A si zis, dupa ce a cazut casca: Opriti-va, ca este o femeie. Cerem sa fie condamnat cu minimul special al infractiunii", explica unul dintre avocati.

Citate din "Psihologia multimilor"

Unul dintre avocati a pledat pentru faptul ca au existat provocatori si ca gazele lacrimogene au afectat mai multi protestatari. Chiar si el fusese in piata: Presa a denaturat evenimentele din 10 august. Am fost gazat timp de 4 ore. Nimeni din acea piata nu s-a dus cu intentia de a lovi pe cineva sau de a fura o arma.

Un alt aparator a dat citate din "Psihologia multimilor", de Gustave Le Bon, in incercarea de a explica actiunile clientului sau: intr-o multime, oamenii imita inconstient un numar mic grup de persoane.

"Infractiunea facuta este si din cauza gazelor lacrimogene, care au efect si asupra creierului uman", reitereaza teoria, un alt avocat.

Au urmat apoi ultimele declaratii facute de inculpati. Pe rand, acestia au cerut clementa si au spus ca regreta faptele.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Daniel Dumitru, #stefania nistor, #proces 10 august, #proteste diaspora , #protest Diaspora