Punct final in dosarul fostului milionar Viorel Roman din Iasi: 3 ani de inchisoare cu suspendare si daune financiare de 2,6 milioane lei

Autor: N.G.
Joi, 16 Iulie 2020, ora 21:15
4869 citiri
Punct final in dosarul fostului milionar Viorel Roman din Iasi: 3 ani de inchisoare cu suspendare si daune financiare de 2,6 milioane lei
Foto: ziaruldeiasi.ro

Un afacerist cunoscut in zona Moldovei si in Bucuresti pentru mari investitii imobiliare a fost condamnat definitiv, la Alba Iulia, la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune dupa 11 ani de la inceputul activitatii infractionale.

Viorel Roman (59 ani) a fost obligat sa plateasca catre o persoana fizica din Alba Iulia, parte vatamata in dosar, suma de 2.595.000 de lei reprezentand daune materiale si 50.000 de lei, daune morale. Victima a fost proprietar al firmei Albaplasat SRL, care, in urma activitatii infractionale pusa la cale de afaceristul din Iasi a ajuns in faliment si a fost radiata inca din anul 2015.

Dosarul a avut un traseu interesant. In noiembrie 2018, afaceristul a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare la Judecatoria Alba Iulia, iar valoarea daunelor morale a fost stabilita la 500.000 de lei. In 2019, la Curtea de Apel, Roman a fost achitat pe motiv de prescriptie a faptelor. Femeia inselata a facut recurs in casatie la ICCJ, unde a avut castig de cauza, astfel ca dosarul a revenit la Curtea de Apel Alba Iulia.

In 15 iulie 2020, instanta a pronuntat sentinta definitiva: "(...) Dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata inculpatului Roman Viorel pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, potrivit dispozitiilor art. 92 C.pen. Impune condamnatului sa frecventeze unul din programele de reintegrare sociala derulate de catre Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Iasi sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile in cadrul Consiliului Local Iasi - Directia Exploatare Patrimoniu sau Directia Generala Economica si Finante Locale.(...) Reduce cuantumul daunelor morale acordate parsii civile de la 500.000 lei la 50.000 lei. Mentine celelalte dispozi?ii ale sentintei penale atacate".

In actul de sesizare s-a retinut, in esenta, ca, incepand cu luna ianuarie 2009, in calitate de reprezentant al societatii Scala Real Estate SA, inculpatul Roman Viorel a indus si mentinut in eroare pe O. A., reprezentanta a Albaplast SRL, cu scopul de a o determina sa incheie un contract de cesiune, urmat de emiterea unor instrumente de plata pentru achitarea unei parti a pretului cesiunii ce au fost ulterior refuzate la plata de institutia bancara. De asemenea, afaceristul a convins persoana vatamata din Alba sa radieze notarea contractului de cesiune din cuprinsul cartii funciare a unui teren in suprafata de 50.000 metri patrati situat in Timisoara, totul in scopul de a nu achita pretul la care s-a obligat prin contractul de cesiune, provocandu-i, in acest mod, persoanei vatamate un prejudiciu de 2.595.000 de lei.

Din continutul hotararii de la Judecatorie, rezulta ca "inculpatul Roman Viorel a indus in eroare parte civila cu ocazia incheierii si executarii contractului de cesiune de creanta incheiat si a mentinut-o pe aceasta in eroare, pe parcursul anilor 2009-2015 prin diferite tertipuri, manifestand interesul de a o ajuta in problemele personale". De asemenea, se sustine ca acesta a profitat de orice circumstante pentru a se apropia de partea civila O. A. si pentru a o face sa nu banuiasca intentiile ascunse pe care le avea.

"Inculpatul Roman Viorel a botezat nepotul partii civile, sustinand ca in continuare sunt o familie, a concertat mutarea sediul Albaplast SRL la Iasi in vederea intervenirii in procedura insolventei acestei din urma societati si lichidarea bunurilor, a emis si a dispus emiterea unor bilete la ordin continand o parte importanta din pret, dar care nu produceau insa efecte juridice datorita lipsei specimenului de semnatura al emitentului, a lipsit partea civila de toate garantiile creantei sale, respectiv, 4 file CEC in original, in valoare de 200.000 lei fiecare, 4 bilete la ordin, in valoare de 250.000 lei fiecare, emise de Iorom Trading SRL catre Albaplast SRL, a convins-o pe aceasta, prin diverse promisiuni sa stearga notarea contractului de cesiune de creanta din cartea funciara, toate demersurile inculpatului avand un singur scop, respectiv lipsirea partii civile de orice garantie a platii pretului si a obtinerii executarii silite, a obligatiilor asumate de inculpat prin contractul de cesiune", se mai afirma in motivarea deciziei instantei de fond..

Omul de afaceri nu a recunoscut in instanta vinovatia sa si a precizat ca ar fi trebuit introdusa in cauza ca si parte responsabila civilmente societatea Scala Real Estate SA. In perioada anilor 2000, Roman era considerat cel mai bogat om din Iasi cu o avere de zeci de milioane de euro. In timp, afacerile acestuia au decazut, ajungand ca in prezent sa fie considerat un afacerist oarecare. Un dintre "victimele" sale este cunoscuta fabrica Siretul Pascani.

In Iasi era considerat "Mana dreapta" a Patriarhului Daniel, pe vremea cand acesta conducea Mitropolia Moldovei. De altfel, acesta a fost mai multi ani reprezentant laic al Arhiepiscopiei Iasilor in Adunarea National Bisericeasca.

Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Justiţia britanică a decis să închidă procedura de faliment personal împotriva fostului jucător german de tenis Boris Becker, în urma unui acord cu avocaţii săi, a anunţat joi...
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
#roman, #viorel, #afacerist, #Iasi, #condamnare, #inchisoare, #inselaciune, #alba iulia , #inchisoare