Protestul istoric a ajuns in presa straina, pana in Africa sau India: Romanii vor coruptia starpita din radacini

Luni, 06 Februarie 2017, ora 14:43
4166 citiri
Protestul istoric a ajuns in presa straina, pana in Africa sau India: Romanii vor coruptia starpita din radacini
Foto: Ziare.com

Cel mai mare protest din istoria Romaniei a fost oglindit de presa straina. Nu doar CNN, The Guardian, Reuters sau BBC au alocat spatiu acestui subiect, dar chiar si presa din India sau Africa.

CNN anunta ca, pe fondul protestelor care au cuprins intreaga Romanie, Guvernul a abrogat o ordonanta de urgenta care proteja politicienii sa nu fie trasi la raspundere pentru coruptie.

Insa chiar si asa, mania protestatarilor nu a fost potolita, asa ca au avut loc proteste "masive" in toata tara, inclusiv in Piata Victoriei, mai arata CNN. Acesta descrie momentul in care multimea adunata in fata Guvernului si-a pornit lanternele telefoanelor mobile, inaltandu-le spre cer, intr-un moment emotionant.

CNN pomeneste si de faptul ca s-a cantat imnul national, dupa care s-a pastrat un moment de reculegere de cinci minute, in memoria celor morti la Revolutia din 1989.

Se mentioneaza in articol si ca anuntul abrogarii OUG 13 a fost facut duminica, intr-un comunicat dat de Guvern, dupa o intalnire de urgenta a Cabinetului premierului Sorin Grindeanu.

CNN pomeneste si de declaratia premierului Grindeanu de sambata, cand acesta a spus ca nu vrea sa imparta Romania in doua, amintind si ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a aratat ingrijorat de ordonanta 13.

Si cotidianul britanic The Guardian scrie ca oamenii au continuat sa iasa in strada, promitand sa ramana "vigilenti" in urma tentativei Guvernului de a decriminaliza unele fapte de coruptie.

Publicatia britanica arata ca jumatate de milion de oameni au protestat in toata tara, pentru a "arata clar premierului Grindeanu si guvernului sau de stanga ca coruptia trebuie sa fie starpita din radacini".

Sunt citati mai multi protestatari care afirma ca romanii sunt cu ochii pe guvernare, pentru a nu mai trece prin momente similare.

Protestul din Romania a ajuns pana in Africa, fiind oglindit de presa de acolo. AfricaNews scrie ca jumatate de milion de oameni au iesit din nou in strada, expunand pe scurt si motivele lor si cum s-a ajuns la aceasta situatie.

In articol apare atat declaratia unui protestatar, cat si una dintre declaratiile facute de Tudor Chirila.

Si The Logical Indian scrie despre situatia din Romania, mentionand ca e vorba despre "cele mai ample demonstratii din 1989".

Publicatia mentioneaza ca "tara cu 19 milioane de oameni este una dintre cele mai sarace din cele 28 ale UE" si ca se lupta cu coruptia de multi ani. Sursa mai arata ca "sute de oficiali au fost inchisi in ultimii ani", dar si ca alte "sute" au scapat de pedepse.

The Logical Indian mai scrie ca, in ultimii 10 ani, Romania s-a bucurat de un "remarcabil succes" in lupta cu coruptia.

BBC: Guvernul roman se retrage strategic sau se preda?

Financial Times, despre Romania: Poporul a fost tradat de conducatorii sai. Romanii sa ramana vigilenti!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#presa straina proteste Romania, #presa externa protest Romania duminica, #presa internationala proteste Romania , #proteste