SANITAS anunta protest in Piata Victoriei si pichetarea prefecturilor in 14 ianuarie. Ce revendicari are federatia

Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 11:01
2822 citiri
SANITAS anunta protest in Piata Victoriei si pichetarea prefecturilor in 14 ianuarie. Ce revendicari are federatia
Protest Sanitas, noiembrie 2020 FOTO Facebook

Biroul Executiv al Federatiei "Solidaritatea Sanitara" a decis marti initierea procedurii privind declansarea protestelor de amploare si a stabilit calendarul primelor actiuni de acest tip.

In perioada 7-9 ianuarie 2021, toate sindicatele membre vor inmana, in teritoriu, memoriile de sustinere a revendicarilor Federatiei "Solidaritatea Sanitara" parlamentarilor, iar in 14 ianuarie vor fi organizate proteste (miting/pichetare) la nivel local, in fiecare judet, in fata prefecturilor si un protest in Piata Victoriei.

Biroul Executiv a decis totodata convocarea de urgenta a Consiliului de Coordonare, pentru data de 6 ianuarie 2021, aceasta urmand sa stabileasca actiunile pe termen lung, luand in considerare toate formele de protest posibile.

Revendicarile sindicalistilor vizeaza adoptarea tuturor masurilor necesare pentru protectia sanatatii si securitatii salariatilor din sanatate (echipamente, circuite, resurse materiale si umane etc), astfel incat sa determine o reducere semnificativa a numarului de salariati nou infectati SARS-CoV-2 si, mai ales, decedati din cauza COVID-19.

Masurile trebuie sa includa: elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariatilor din sanatate in privinta vaccinarii, stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protectie si asigurarea acestora in cantitatea necesara si la calitatea corespunzatoare, elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacientilor COVID-19, reducerea timpului de lucru continuu in echipament individual de protectie la 3 ore, includerea COVID-19 ca boala profesionala pentru lucratorii din sanatate, respectarea dreptului legal la pensia de urmas pentru copiii colegilor decedati la datorie.

Sindicalistii din sanatate mai cer cresterea salariilor de baza pentru toate categoriile de lucratori, incepand cu 1 ianuarie 2021, la nivelul prevazut de Legea salarizarii pentru anul 2022.

Anularea reducerii salariilor de baza prevazuta de OUG nr. 226/2020, raportarea tuturor sporurilor lucratorilor din sanatate la salariile de baza actuale si acordarea tuturor sporurilor pentru conditii de munca la nivel maxim, acordarea stimulentului de risc pe intreaga durata a pandemiei pentru toti salariatii din sanatate, acordarea tuturor drepturilor salariale prevazute de lege, respectiv sporul de pana in 30%, sporul pentru combaterea epidemiei si plata orelor suplimentare, pentru toti lucratorii care inca nu au beneficiat de ele, plata garzilor cu tariful orar aferent normei de baza.

Sanitas mai cere reasezarea asistentelor medicale in grila de salarizare in sensul cresterii locului pe care-l ocupa in ierarhia salariala, corespunzator locului pe care-l au in echipa medicala, respectiv contributiei la tratamentul si ingrijirea pacientilor si posibilitatea lucratorilor din sanatate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (varstei de iesire la pensie) proportional cu activitatea desfasurata peste norma de baza.

Federatia "Solidaritatea Sanitara" este organizatie reprezentativa la nivelul sectorului Sanatate, avand ca membri peste 25.000 de salariati din acest sector. Actiunile federatiei sunt desfasurate pentru apararea si promovarea drepturilor lucratorilor din sectorul sanitar, se mentioneaza in comunicat.

Federatia Sanitas: Angajatii din sanatate si din asistenta sociala sunt la capatul puterilor. Peste 90 de cadre medicale au murit in 2020

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Zeci de angajați Google au participat la proteste în birourile companiei din New York și California. Gigantul IT are un contract de peste un miliard de dolari cu guvernul israelian, însă tot...
#Sanitas, #protest, #Piata Victoriei , #proteste