Proiectul sistemului antiracheta din Romania va fi operationalizat fara intarzieri

Sambata, 16 Martie 2013, ora 15:43
1750 citiri
Proiectul sistemului antiracheta din Romania va fi operationalizat fara intarzieri

Proiectul sistemului de aparare antiracheta care se desfasoara in Romania va fi operationalizat fara intarzieri, iar decizia anuntata vineri de secretarul apararii american nu are niciun efect negativ asupra acestui proces, informeaza MAE si MApN.

"MAE si MApN informeaza asupra faptului ca, in urma contactelor avute in cursul zilei de ieri (vineri - N. Red.) cu partea americana, prealabile anuntului secretarului apararii american privind noi masuri de aparare a teritoriului SUA impotriva atacurilor potentiale cu rachete balistice, au rezultat cu claritate urmatoarele:

Proiectul sistemului de aparare antiracheta al SUA care va fi instalat in Romania in faza a 2-a a Abordarii Adaptive in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa (EPAA) la Baza Deveselu nu este in niciun fel afectat. Acesta se va derula in continuare in calendarul convenit cu partea americana, urmand a deveni operational la orizontul anului 2015, astfel cum a fost stabilit initial", se arata intr-un comunicat comun al MAE si MApN remis sambata.

Cele doua ministere precizeaza ca tipul de interceptor care urma sa fie introdus in uz in cursul fazei a 4-a (la care partea americana se refera in anuntul secretarului apararii - Standard Missile 3 IIB) nu a fost, inca de la inceputul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu, unde va fi amplasat tipul de interceptor Standard Missile 3 IB.

"In concluzie, MAE si MApN subliniaza ca proiectul sistemului de aparare antiracheta care se desfasoara in Romania (si care reprezinta faza a 2-a a EPAA) va fi operationalizat fara intarzieri conform calendarului convenit cu partea americana, existand finantarea necesara a SUA pentru acesta, iar decizia anuntata ieri de secretarul apararii nu are niciun efect negativ asupra acestui proces ", se mai arata in comunicat.

Administratia SUA a informat ca a decis sa ajusteze sistemul de aparare antiracheta din Europa prin renuntarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmand in schimb sa dezvolte masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA urmare a amenintarilor din partea RPD Coreene, potrivit MAE.

Administratia SUA a informat ca a decis sa ajusteze sistemul de aparare antiracheta din Europa prin renuntarea la introducerea unor rachete interceptoare , urmand in schimb sa dezvolte masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA urmare a amenintarilor din partea RPD Coreene, potrivit MAE.

MAE informeaza ca secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonica, vineri seara, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala in Departamentul de Stat american, la solicitarea partii americane.

"Oficialul american a aratat ca partea americana doreste sa informeze partea romana, in spiritul Parteneriatului Strategic bilateral si in calitate de aliat NATO, asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de aparare antiracheta al SUA (Abordarea Adaptiva in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa - EPAA), informarea partii romane fiind realizata in prealabil efectuarii anuntului public in acest sens", precizeaza MAE intr-un comunicat remis sambata.

Oficialul american a aratat, potrivit MAE, ca "Administratia SUA a decis sa ajusteze EPAA prin renuntarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea in principal introducerea in uz a unui nou tip de rachete interceptoare".

"In acelasi timp, partea americana va dezvolta o serie de masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA. Aceasta decizie a fost motivata de necesitatea de a tine cont de evolutiile amenintarilor cu eventuale atacuri cu rachete balistice la adresa teritoriului SUA din partea RPD Coreene.

In acelasi timp, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar si ferm ca aceasta decizie de ajustare a EPAA nu afecteaza in niciun fel Romania, faza a 2-a a EPAA - care presupune operationalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 - urmand sa se desfasoare conform calendarului stabilit, fara niciun fel de modificari sau intarzieri. De altfel - a reconfirmat oficialul american - tipul de interceptor care urma sa fie introdus in uz in cursul fazei a 4-a nu a fost, inca de la inceputul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu. Oficialul american a reiterat angajamentul SUA fata de protectia teritoriului, populatiilor si fortelor membrilor europeni ai NATO", se arata in comunicatul MAE.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#scut Deveselu fara intarzieri, #calendar proiect Deveselu, #MAE MApN baza antiracheta, #SUA renunta scuturi Europa , #antiracheta