Proiect PSD-ALDE: Uciderea animalelor salbatice pentru protectia oamenilor si a bunurilor nu va mai fi pedepsita

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 20:40
4858 citiri
Proiect PSD-ALDE: Uciderea animalelor salbatice pentru protectia oamenilor si a bunurilor nu va mai fi pedepsita
Foto: Ziare.com Arhiva

Un proiect de lege pentru modificarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic depus de un grup de 18 parlamentari PSD si ALDE prevede ca vanarea animalelor salbatice din fondul cinegetic, in scopul protejarii integritatii persoanelor si a bunurilor acestora, nu va mai fi pedepsita.

Initiativa legislativa modifica definitia vanatorii in Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic 407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

- "vanatoare - actiunea de pandire, cautare, starnire, urmarire, haituire sau orice alta activitate avand ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevazute in anexele nr. 1 si 2, aflate in stare de libertate, inclusiv capturarea autorizata a exemplarelor din speciile de interes cinegetic in scop stiintific, urmata de eliberarea acestora;

- nu constituie actiune de vanatoare indepartarea sau imobilizarea animalelor care ameninta viata sau integritatea corporala a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora sau imobilizarea animalelor a caror viata ori integritate corporala este pusa in pericol in urma unei interventii umane realizate cu orice mijloace legale de protectie si imobilizare, de catre personalul militar autorizat al Jandarmeriei Romane in indeplinirea atributiilor de serviciu si nici uciderea animalelor care ameninta viata sau integritatea corporala a persoanelor, de catre personalul institutiilor cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale, in intravilanul localitatilor, in timpul exercitarii atributiilor de serviciu si de catre vanatori si personalul gestionarilor fondurilor cinegetice, in extravilanul localitatilor".

De asemenea, proiectul legislativ de modificare mai prevede acordarea de despagubiri pentru daunele produse de catre fauna din fondul cinegetic culturilor agricole, silvice si animalelor domestice.

"Pentru situatiile in care gestionarul si-a realizat cota de recolta pe sezonul incheiat, a asigurat hrana complementara, apa dupa caz, si a efectuat 3 actiuni de indepartare a faunei cinegetice la solictarea utilizatorului terenului agricol, iar proprietarul a recoltat cultura agricola pana pe 15 decembrie a anului in curs, cu exceptia pachetelor de agro-mediu, despagubirile pentru apagubele produse de exemplare din speciile de fauna cinegetica curpinse in anexa nr. 1, se suporta de catre autoritatea publica centrala care raspunde de vanatoare, prin structurile teritoriale de specialitate, din bugetul aprobat cu aceasta destinatie", se mai arata in proiectului legislativ.

Totodata, acesta mai prevede ca despagubirile pentru daunele produse de fauna fondului cinegetic din anexa numarul 2, printre care ursul si lupul, sunt suportate de Ministerul Mediului.

"Constatarea pagubelor, evaluarea acestora si stabilirea raspunderii civile se realizeaza de catre comisia de constatatare in termen de maximum 72 de ore de la depunerea cererii scrise de catre persoana pagubita, la unitatea administrativ-teritoriala pe teritoriul careia s-a produs paguba si/sau dauna. Platile despagubirilor de catre benficiari se fac in termen de maximum 30 de zile de la emiterea deciziei de plata de catre conducatorul structurilor teritoriale de specialitate ale autoritatii publice centrale care raspunde de vanatoare sau ale autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, in functie de domeniul de competenta. Decizia de plata se emite in 4 termen de maximum 10 zile lucratoare de la constatatea pagubelor si/sau daunelor", mai arata proiectul de act normativ.

Conform proiectului de lege, in cazul atacurilor de urs sau lup, printre alte animale, soldate cu ranirea sau decesul unei persoane, vor fi acordate despagubiri victimei sau familiei acesteia pentru costurile de spitalizare, cheltuieli de inmormantare, veniturile nete nerealizate in perioada in care victima a fost in incapacitate temporara de munca, de la momentul producerii incidentului.

De asemenea, victimele ar urma sa primeasca si daune morale, proportionale cu zilele de inactivitate raportate la salariu sau echivalentul salariului minim lunar pentru perioada afectata, daca persoana nu este salariata. In cazul decesului victimei, se vor acorda sume compensatorii pentru familia acesteia, reprezentand echivalentul unui salariu minim pe economie pana la varsta pensionarii, potrivit proiectului legislativ.

In cazul in care o persoana sufera un accident de circulatie in care sunt implicate exemplare din speciile de fauna de interes cinegetic, despagubirile vor fi suportate de administratorul drumului, daca nu sunt montate indicatoare "atentie animale", mai noteaza initiatorii.

Initiatorii acestui proiect de lege, inregistrat in procedura de urgenta, joi, la Senat, sunt: Arcan Emilia - senator PSD; Avram Nicolae - senator PSD; Stan Ioan - senator PSD; Trufin Lucian - senator PSD; Calota Florica Ica - deputat ALDE; Ciocan Dan - deputat PSD; Dirzu Ioan - deputat PSD; Iftimie Neculai - deputat PSD; Neata Eugen - deputat PSD; Nita Nicu - deputat PSD; Pale Danut - deputat PSD; Petcu Toma-Florin - deputat ALDE; Roman Ioan Sorin - deputat PSD; Serban Ciprian-Constantin - deputat PSD; Stanescu Alexandru - deputat PSD; Tabugan Ion - deputat ALDE; Terea Ioan - deputat PSD; Vrajitoru Sorinel-Marian - deputat PSD.

Camera Deputatilor este for decizional.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#modificare lege vanatoare animale impuscate, #despagubiri pagube animale salbatice , #urs