Profilul psihologic al lui Gheorghe Dinca realizat de un cercetator din SUA: Este extrem de improbabil ca Alexandra si Luiza sa fie singurele lui victime

Marti, 30 Iulie 2019, ora 10:26
Profilul psihologic al lui Gheorghe Dinca realizat de un cercetator din SUA: Este extrem de improbabil ca Alexandra si Luiza sa fie singurele lui victimeFoto: Mediafax/Politia Romana/Hepta.ro

"Am citit cu lacrimi in ochi despre Alexandra. Traiesc de decenii in Statele Unite, unde evenimente de genul acesta sunt mult prea comune si, in loc ca acest lucru sa imi creasca toleranta la ele, pe principiul psihologic de desensibilizare, parca, dimpotriva, m-au facut si mai sensibil la ele".

Asa isi incepe Cezar Giosan, profesor de Psihologie la Berkeley College, New York, articolul trimis redactiei Ziare.com, pe care va invitam sa il cititi in continuare:

O incercare de profil psihologic

Ce am sa astern in randurile ce urmeaza este o incercare de profil psihologic al ucigasului, Gheorghe Dinca. Spun "incercare", pentru ca nu am vorbit cu dumnealui niciodata si nu se pot pune diagnostice psihiatrice fara sa stai fata in fata cu persoana respectiva, deci ma bazez doar pe ce s-a relatat in presa si experienta mea de decenii in cercetare psihologica si activitate academica in America.

America, si nu numai, ne-a dat din pacate multe cazuri similare, din care se pot extrage niste caracteristici relativ comune acestor oameni, multe din ele aplicandu-se probabil si cazului de fata.

Criminal in serie, conform definitiei FBI

Din presa stim ca Gheorghe Dinca, in varsta de 66 de ani, a recunoscut doua crime - doua adolescente, care au fost ucise la cateva luni una de alta. Dupa definitia FBI-ului, acest lucru il face criminal in serie.

Ambele fete au disparut in conditii similare (autostop) si erau asemanatoare fizic. Aceasta puncteaza spre un modus operandi specific, oportunist, si de preferinta al unui profil fizic anumit, de care el se simte puternic atras sexual.

In general, la majoritatea criminalilor de acest gen, se pot pune niste diagnostice psihiatrice specifice si clare, care pot explica o parte din comportament. Gheorghe Dinca, in opinia mea, sufera in primul rand de Tulburarea de Personalitate Antisociala (TPA).

TPA se caracterizeaza prin tendinte puternice de cautare a placerii si gratificare prin exercitarea puterii asupra altora si absenta sau minima internalizare a normelor prosociale, ceea ce duce frecvent la comportamente ilegale. TPA se mai caracterizeaza prin lipsa empatiei, nepasarea fata de sentimentele, nevoile sau suferintele altora, precum si lipsa remuscarii dupa ranirea sau ofensarea altei persoane.

Unele persoane cu TPA nu isi pot forma relatii intime si folosesc dominarea si intimidarea pentru a-i controla pe ceilalti. Persoanele cu TPA nu raspund normal la pedepse (nu se infricoseaza ca oamenii normali) si unii au o toleranta ridicata la durere.

Din cele descrise in presa, Gheorghe Dinca a lovit victima in masina, a imobilizat-o, i-a lipit scotch pe gura, apoi a luat-o in casa, unde a violat-o si apoi - dupa ce si-a dat seama ca victima sunase la 112 - a ucis-o.

Toate acestea se incadreaza in spectrul de comportamente specifice TPA.

Cauzele Tulburarii de Personalitate Antisociala nu se stiu, insa se stie ca un predictor puternic al acesteia il reprezinta tulburarile de comportament din copilarie, asa cum s-a intamplat la Ion Rimaru sau la criminalul american in serie Richard Kuklinski ("The Iceman").

Pana la 40% din copiii cu tulburari de comportament (pana la varsta de 15 ani) sunt diagnosticati cu TPA ca adulti. Cel mai probabil, Gheorghe Dinca a avut tulburari marcante de comportament in copilarie, caracterizate prin violenta impotriva altor copii si nesupunere si agresivitate fata de persoanele cu autoritate, cum ar fi profesorii sau parintii.

Frecvent, la astfel persoane se observa in copilarie si cruzime fata de animale (de exemplu, Richard Kuklinski) sau fascinatie fata de animale moarte, in proces de descompunere (de exemplu, canibalul sexual Jeffrey Dahmer).

Din relatarile din presa, Gheorghe Dinca a manifestat in copilarie violenta extrema fata de caini, omorandu-i in chinuri, ceea ce se incadreaza in profilul de TPA severa.

Un alt factor favorizant in aparitia TPA il reprezinta mediul familial. Gheorghe Dinca a avut cel mai probabil o copilarie nefericita, in care a fost abuzat fizic si psihic de parinti, in special de tata sau de o figura paterna, si si-a internalizat acest mod de comportament pe care l-a manifestat, la randul lui, cand a ajuns adult.

Presa a relatat faptul ca sotia lui a plecat de acasa in urma abuzurilor fizice (batai) suferite de la el, precum si faptul ca era foarte violent cu proprii copii.

"Este extrem de rar ca un om sa devina criminal in serie dupa varsta mijlocie"

Ceea ce ma surprinde foarte mult la Gheorghe Dinca este varsta lui inaintata - 66 de ani. Criminalii in serie incep de obicei in tinerete si se consuma repede: fie sunt identificati si capturati de oamenii legii (Ion Rimaru la 25 ani, Ted Bundy la 29 ani), fie mor, fie imbatranesc si fizic devin incapabili sa mai comita astfel de crime.

Exista si exceptii de la aceasta, ca de exemplu Andrei Chikatilo, care si-a continuat crimele impotriva copiilor si dupa ce a ajuns bunic, insa si in cazul acestuia, cariera criminala a inceput devreme.

TPA este o tulburare stabila pe parcursul vietii. Ea nu apare si apoi se remite, ca in cazul altor afectiuni psihice. TPA este extrem de rezistenta la interventii psihologice si nu exista tratament medicamentos pentru ea.

Din cauza ca TPA este stabila pe parcursul vietii, este extrem de rar ca un om sa devina criminal in serie dupa varsta mijlocie, iar acest lucru ma face sa fiu convins ca Gheorghe Dinca a comis si alte acte oribile in trecut.

Este extrem de improbabil ca Alexandra si Luiza sa fie singurele lui victime. Repet: extrem de improbabil. Printre altele, ancheta trebuie sa urmeze firul vietii lui, incepand de la majorat, daca nu chiar mai devreme, si sa incerce sa stabileasca o legatura intre locurile in care a fost/locuit si persoane date disparute sau plangeri nerezolvate de viol.

De altfel, presa descrie ca Gheorghe Dinca are interdictie de a calatori in Italia, pentru ca a incercat sa agreseze sexual o tanara, ceea ce deja arata un pattern comportamental.

Alte trasaturi comune criminalilor in serie

Pe langa TPA, unii criminali in serie au si trasaturi din spectrul Tulburarii de Personalitate Paranoida - TPP (de exemplu, Richard Kuklinski) . TPP se caracterizeaza in principal prin suspiciozitate exagerata si lipsa de prieteni, in special prieteni apropiati, lucru care poate fi un avantaj intr-o cariera criminala, pentru ca exista mai putini martori.

Din cele descrise in presa, Gheorghe Dinca ar avea putini prieteni, vecinii neinteractionand cu el in mod frecvent, iar casa ii este imprejmuita de un gard inalt de trei metri, prin care nu se poate vedea.

In plus, locuia singur, familia lui fiind plecata peste hotare, toate aceste aspecte oferind suport preliminar ipotezei prezentei unor trasaturi paranoide.

In unele cazuri, criminalii sexuali in serie sunt caracterizati si de deviatii sexuale (asa numitele parafilii), cea mai intalnita fiind Sadismul Sexual. Sadismul Sexual se caracterizeaza prin excitare sexuala la suferinta psihica si/sau fizica a altei persoane, aceasta suferinta fiind reala, nu simulata.

Orgasmul se realizeaza sau nu in functie de nivelul de suferinta la care este expusa victima sau partenera/partenerul, daca este vorba de o relatie consensuala. In unele cazuri, orgasmul se obtine doar in momentul uciderii victimei (ca in cazul lui Andrei Chikatilo, de exemplu).

Informatiile din presa sunt insuficiente pentru a-mi forma o opinie pro sau contra in cazul lui Gheorghe Dinca in sensul acesta. Cel mai probabil, din cele relatate pana acum, Dinca nu sufera de aceasta tulburare si a ucis victimele pentru a le impiedica sa il raporteze la politie, deci mai degraba dintr-un instinct de conservare, dar este posibil ca ancheta sa dezvaluie si alte aspecte.

"Gheorghe Dinca e pe deplin constient de faptele sale si trebuie sa raspunda penal"

Din relatarile din presa reiese faptul ca Alexandra a sunat la 112 chiar de pe telefonul lui Gheorghe Dinca, ceea ce puncteaza fie spre un coeficient redus de inteligenta al inculpatului (pentru ca a lasat un mijloc vital de comunicare la indemana victimei), fie spre faptul ca era atat de coplesit de situatie incat nu a mai putut actiona cu claritate si a uitat telefonul in camera in care era sechestrata aceasta.

Inclin spre prima varianta, in special pentru ca Alexandra nu era prima lui victima si, in al doilea rand, cu un diagnostic foarte probabil de TPA, sansele ca Gheorghe Dinca sa fi fost coplesit de situatie sunt minime.

Trebuie sa precizez faptul ca exista numeroase cazuri de persoane care sufera de TPA si care se angajeaza in comportamente profund prosociale, unde astfel de trasaturi pot fi chiar avantaje (orice activitate foarte riscanta poate fi facuta mai bine in conditii reduse de teama, care reprezinta unul din simptomele din aceasta tulburare).

Ce-i face pe unii sa devina prosociali si sa se angajeze in activitati riscante in folosul societatii (de exemplu, pompieri, personal militar, exploratori etc.) si pe altii sa se angajeze in comportamente criminale este dat de factori de mediu, parenting, precum si alte elemente care deocamdata nu sunt pe deplin elucidate.

Este important de inteles si faptul ca un diagnostic de TPA, sau oricare din celelalte diagnostice prezumtive de mai sus, sunt doar asociate cu o probabilitate mai mare de angajare in comportamente antisociale si nu reprezinta nicidecum lipsa controlului voluntar (asa cum ar fi, de exemplu, la schizofrenie, cand vocile dau unei persoane ordine sa ucida).

Cu alte cuvinte, Gheorghe Dinca este pe deplin constient de faptele sale si trebuie sa raspunda penal pentru ele, pentru ca nimic din comportamentul lui nu sugereaza lipsa de discernamant.

Cezar Giosan, PhD

 • Profesor de Psihologie, Berkeley College, New York
 • Lector si conducator de doctorate, Departamentul de Psihologie, Universitatea din Bucuresti
 • Psiholog clinician, ID Therapy, Bucuresti

 Articol citit de 57657 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  MirceaSCALAT
  31.07.2019, 16:37
  Care este probitatea pe care o căutăm?
  Cum se poate titra un articol in care subectul zice din start că:«Ce am sa astern in randurile ce urmeaza este o incercare de profil psihologic al ucigasului, Gheorghe Dinca. Spun "incercare", pentru ca nu am vorbit cu dumnealui niciodata si nu se pot pune diagnostice psihiatrice fara sa stai fata in fata cu persoana respectiva, deci ma bazez doar pe ce s-a relatat in presa si experienta mea de decenii in cercetare psihologica si activitate academica in America.» Clamăm profesionalism altora, insă redacotorii de stiri ce dovadă de profesionalism ne oferă?
  Luca Doru
  30.07.2019, 13:58
  Cum adica?
  Citez : "de altfel, presa descrie ca Gheorghe Dinca are interdictie de a calatori in Italia, pentru ca a incercat sa agreseze sexual o tanara, ceea ce deja arata un pattern comportamental"
  Adica se stia oficial despre comportamentul lui si nu figura in fisele politiei romane ? Nu cumva tipul era protejat de politie fiind ciripitor?
  30.07.2019, 12:39
  tata,e o carte scrisa de asimov-sfarsitul copilariei !!!
  dupa ciunga,blugi si mancare second hand cred ca ne-am trezit ca nimeni nu-ti da nimic gratis in viata ! nici macar o suedeza ! asta e capitalismu,asta e democratia ! cine stie hora joaca,cine nu sa se teleporteze inapoi in iepoca de aur !
  inca-sunt-om
  30.07.2019, 12:04
  ...
  Doar pentru a rspunde penal, doar pentru asta politistii, procurorii si judecatorii din Statul de Drept au anulat urgenta si au lasat in mod intentionat pe violatorul criminal pedofil sa-si duca fapta macabra la indeplinire si sa ascunda probele.
  Statul de drept trebuie sa protejeze cetatenii, nu doar sa condamne penal.
  De condamnat e usor, dar de protejat cetateanul e mult mai greu.
  Dar procurorii, politistii si judecatorii din statul de drept protejeaza si favorizeaza violatorii criminali pedofili ca sa violeze, sa terorireze si sa omoare fetete nestingherit si nederanjati.
  Cu ce le bucura pe fetitele nevinovate omorate de violatori criminali pedofili, faptul ca raspund penal. Cu nimic.
  Eroina Alexandra a sunat la 112 ca sa fie salvata din mainile unui violator criminal pedofil, nu a sunat pentru raspundere penala.
  Asta cu raspundere penala arata ca politistii, procurorii, si judecatorii au sadism avansat, pentru ca vor sa vada si sechestre, violoruri, terorizari si crime, dupa care raspundere penala.
  Deci procurorii, politistii si judecatorii din Statul de Drept, prin sadismul si nesimtirea lor inumana, vor sa vada torturate si chinuite atat victimele cat si violatorii criminali pedofil.
  Atat de sadici si de inumani sunt procurorii, politistii si judecatorii din Statul de drept incat nu mai fac diferente dintre victima si monstrii tortionari si violatori criminali pedofili.
  Eroina Alexandra a dat in vileag ce persoane sadice si inumane avem in institutiile statului de drept.
  Fara eroina Alexandra, persoanele sadice si inumane din statul de drept prosteau romanii in continuare.
  Nu politistii, procurorii si judecatorii din Statul de Drept au prins pe violatorul criminal pedofil.
  Eroina Alexandra a constrans prin 112 pe procurorii, judecatorii si politistii din Statul de Drept sa-l prinda pe violatorul criminal pedofil.
  Fara constrangeri din partea eroinei Alexandra prin apelul facut la 112, procurorii, judecatorii si politistii din Statul de Drept ar fi facut paravan de protectie si in ziua de azi, violatorului criminal pedofil.
  Persoanele inumane si sadice din statul de drept sunt de vina , nu legile.
  Fara persoane umane si altruiste in statul de drept, legile nu au nici o valoare.
  Procurorii si judecatorii din statul de drept sunt focalizati numai impotriva coruptiei, iar violatorii criminali pedofili pot viola si ucide nestingheriti si nederanjati.
  Statul de drept format din procurori, politisti si judecatori, protejeaza si acopera violatori criminali pedofili.
  Politistii au fost tinuti in frau tocmai de statul de drept, adica de procurori si judecatori.
  Statul de drept lupta numai impotriva coruptiei, nu si impotriva violatorilor criminali pedofili.
  Lupta impotriva coruptiei este un paravan de protectie pentru statul de drept de a proteja pe violatorii criminali pedofili.
  Avem nevoie de persoane umane in statul de drept, nu de procurori si judecatori sadici si inumani care protejeaza violatorii criminali pedofili.
  30.07.2019, 11:34
  Daca dl.gioana suna la ambasada moscovei sa spuna cine suntem
  si ce vrem ,problema era rezolvata ! de asemenea daca dl.gioana suna pe ambasadorul sua la bucuresti,azi problema era rezolvata ! ce repede si elegant s-a rezolvat cu sorina !
  alex-7
  30.07.2019, 11:02
  Degeaba incearca justitia romana sa-i creeze o viata mai buna
  precum si o condamnare mai blanda lui Gheorghe pentru ca nu...tine. In primul rand criminalul periculos trebuia sa fie impuscat de primul politist care l-a vazut in ..."self defense". Investigarile se pot face si fara el. Oricum colegii lui din puscarie nu pot tolera un criminal in serie alaturi de ei asa ca il vor linsa in scurt timp. Alta solutie ar fi sa i se creeze toate conditiile in celula ca sa se sinucida (un carlig in tavan si o funie). Si daca nu o face?! Ministerul de Interne care este total compromis incearca sa negocieze cu criminalul oferindu-i in schimb anumite avantaje. Scopul final este ca MAI sa obtina credite in fata populatiei scarbita si dezgustata de "performantele" acestui minister corupt. Daca acest criminal nu va fi exterminat rapid atunci altii indivizi periculosi vor fi stimulati si incurajati sa comita crime si violuri pentru ca "justitia romana ii protejeaza"
  niculaeda
  30.07.2019, 10:41
  "Profilul psihologic al lui Gheorghe Dinca realizat de un cercetator
  Profilul psihologic al lui Gheorghe Dinca realizat de un cercetator din SUA: "Este extrem de improbabil ca Alexandra si Luiza sa fie singurele lui victime"

  - aici e vorba in principal de trafic de carne vie(easy meat) recalcitrantele erau eliminate fizic , de catre psihopatu' asta internat de 8 ori la boli psihice , dar cu dreptu' de a conduce la ia-ma nene ! politia , vecinii si aproape tot caracalu stiau toti da' afacerea trebuia sa mearga !
  florescujohn
  30.07.2019, 10:35
  Nu sint singurele
  Criminalul a mai sechestrat persoane pentru bande organizate de la care a invatat cum se opereze. Cred ca a fost ajutat sa scape de fete. Ii este frica ca I’ll executa daca spine multi. Ancheta se va impotmoli curind.
  30.07.2019, 11:36
  probabil ca psihopatului aluia i se va face rau din ce in ce
  mai des,pana ce va pleca unde a trimis fetele alea,fara a-si demasca sefii !
  eu-ca
  30.07.2019, 12:00
  Ziarecom. Aceasta stire am auzit-o de la ai nostri
  de multe ori cu argumente. E romanesti? Nu e bune, Hai sa scriem.
  silvia_h
  30.07.2019, 11:30
  Ce mai conteaza, două sau 22?
  ... principalul e sa spună ce-a făcut, ce le-a facut, ce se mai poate recupera să aibă și ele/ei un mărmint.