Profesorul american Keith Hitchins, care a publicat istoria Romaniei la cele mai prestigioase edituri din lume, a decedat: "O valoare incomensurabila pentru lumea academica"

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 08:58
7353 citiri
Profesorul american Keith Hitchins, care a publicat istoria Romaniei la cele mai prestigioase edituri din lume, a decedat: "O valoare incomensurabila pentru lumea academica"
Foto: Facebook/ Facultatea de Istorie Iasi

Profesorul american Keith Hitchins, care a publicat istoria Romaniei la cele mai prestigioase edituri din lume, a murit cu sase luni inainte de a implini 90 de ani. Istoricul a publicat carti si studii despre romani si Romania timp de aproape 60 de ani, la cele mai mari si prestigioase edituri ale lumii.

El a studiat istoria noastra gratie unui acord bilateral semnat la inceputul lui 1960 de SUA si Romania privind schimburile culturale.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a transmis, marti dimineata, un mesaj dupa moartea profesorului Keith Hitchins.

"Ii aducem un omagiu profesorului Keith Hitchins, o voce americana de o valoare incomensurabila pentru lumea academica. Avand un interes si o expertiza autentice in istoria Romaniei, a fost membru de onoare al Academiei Romane. Moartea profesorulului Hitchins este o pierdere pentru toti cei care l-au cunoscut si i-au cunoscut opera", a scris ministrul de Externe pe Twitter.

Profesorul american, care a inceput sa vina in Romania din 1961, a fost urmarit de Securitate pana la caderea regimului comunist. I s-a atribuit numele de cod de urmarit "ELDORADO". Din publicatiile Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii aflam ca pe urmele sale a fost trimisa sursa "Brandusa", nimeni altul decat istoricul clujean Stefan Pascu.

Pe aceeasi linie, ce tinea de contraspionaj, informatorul "a fost folosit in scopul contactarii diferitelor persoane straine ce au facut parte din delegatiile unor state apusene venite cu diverse preocupari in tara noastra", relateaza adevarul.ro.

Intr-un interviu acordat ziarului "Romania Libera" in 2013, profesorul marturisea: "Mi s-a parut ca istoria Romaniei imi putea oferi multe oportunitati pentru cercetari interesante. Nu erau prea multe mijloace pentru astfel de studii in Statele Unite in anii 1950, iar cei cativa care eram interesati de cercetari legate de Romania eram niste pioneri. A fost insa decisiv pentru hotararea mea de a studia istoria Romaniei prilejul de a merge in Romania si a studia la Bucuresti, Cluj si alte orase in toamna anului 1960.

Am stat doi ani in Romania, gratie acordului bilateral semnat la inceputul lui 1960 de SUA si Romania privind schimburile culturale. Transilvania este interesanta pentru un istoric din multe puncte de vedere. Se intinde intre Europa Centrala si cea de Sud-Est, iar istoricul poate observa influentele culturale reciproce, sistemele sociale si institutiile economice. Pentru ca eu am fost interesat mai ales de subiectul dezvoltarii constiintei nationale si al aparitiei ideii moderne de natiune. Transilvania a fost un laborator extraordinar pentru studierea acestor procese".

Conform RFI, profesorul nascut la 2 aprilie 1931 a sosit in Romania la inceputul anilor 1960 pentru stagii de documentare si pentru perfectionarea limbii romane, profesorul american a incercat sa faca ordine in disputa politica si istorica romano-ungara referitoare la Transilvania si la problemele dintre diferitele ei comunitati si confesiuni. Prima lui carte, aparuta in 1969 la Harvard University Press, se intituleaza "Rumanian National Movement in Transylvania, 1780-1849". Celelate volume se intituleaza "The Romanians, 1774-1866" (Oxford University Press, 1996) si "Romania, 1866-1947" (Oxford University Press, 1994).

A ramas neterminata o monumentala istorie a Romaniei comuniste, pe care Keith Hitchins a tot sperat sa o publice in ultimii ani. Probabil ca printre ultimele sale articole, daca nu cumva ultimul, referitor la procesele de modernizare in Balcani in perioada dintre cele doua Razboaie Mondiale, a fost tiparit in Romania, in 2018.

Studiile

Historia relateaza ca Keith Hitchins a pus in centrul celei mai mari parti a cercetarilor sale problema emanciparii etnice si religioase a romanilor din Transilvania de-a lungul secolelor al XVIII-lea, al XIX-lea si la inceputul secolului al XX-lea.

Acestei problematici profesorul Hitchins i-a dedicat numeroase studii si carti: The Romanian National Movement in Transylvania, 1780 - 1849 (Harvard University Press, 1969), Orthodoxy and Nationality:Andrei Saguna and the Rumanians of Transylvania, 1846 - 1873 (Harvard University Press, 1977), The Idea of Nation. The Romanians of Transylvania, 1691 - 1849 (Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1985), A Nation Discovered: Romanian Intellectuals in Transylvania and the Idea of Nation, 1700 - 1848 si A Nation Affirmed: The Romanian National Movement in Transylvania, 1860 - 1914 (ambele aparute la Editura Enciclopedica, 1999). De asemenea, cele doua volume de sinteza a istoriei moderne a romanilor si a Romaniei, publicate de Oxford University Press (1994 si 1996) si traduse in limba romana la Editura Humanitas (Romania, 1866-1947 si Romanii, 1774 - 1866, in 1996 si 1998), sunt printre cele mai intens utilizate sinteze de istorie chiar si in Romania. Se poate afirma ca aceste lucrari au contribuit, probabil cel mai mult, de la Nicolae Iorga incoace, la cunoasterea istoriei romanesti pe plan international, in mediile academice anglofone.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Keith Hitchins decedat, #Keith Hitchins murit, #Keith Hitchins istoric american , #ANI
Comentarii
P
Pauperovici
rank 1
ce zic turnatorii de la academie?