Producatori de televizoare, amendati cu aproape 1,5 miliarde de euro

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 22:082187 citiri
Producatori de televizoare, amendati cu aproape 1,5 miliarde de euro

Comisia Europeana a aplicat o amenda record de aproape 1,5 miliarde de euro unui numar de producatori de televizoare, pentru masluirea preturilor tuburilor catodice.

Amenda de 1,47 de miliarde de euro a fost aplicata de autoritatile de reglementare din domeniu ale Uniunii Europene si a vizat firmele care au masluit preturile tuburilor catodice ale televizoarelor si monitoarelor timp de un deceniu, informeaza BBC.

Compania olandeza Philips a primit cea mai mare amenda, de 313,4 milioane de euro, urmata de LG, cu 295,6 milioane de euro. Alte companii amendate au fost Panasonic, Samsung, Toshiba sau Technicolor.

In acelasi timp, firma taiwaneza Chunghwa Picture Tubes a scapat de o potentiala amenda de 17 milioane de euro pentru ca a reclamat neregularitatile.

Companiile producatoare de televizoare au fost acuzate ca sunt caracterizate de "cele mai rele tipuri de comportamente anticompetitive care sunt strict interzise companiilor care fac afaceri in Europa", a spus comisarul european pentru Competitie Joaquin Almunia.

Firmele au fost organizate in doua carteluri, in intreaga lume, intre anii 1996 si 2006, perioada in care au practicat preturi anti-competitive, inclusiv masluiri ale preturilor.

Tuburile catodice reprezinta o componenta importanta a televizoarelor si monitoarelor, reprezentand intre 50 si 70 la suta din pretul produsului.