Procurorul sef Laura Oprean preia conducerea DNA

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 15:307806 citiri
Procurorul sef Laura Oprean preia conducerea DNA
Foto: luju.ro

Laura Oprean, procuror sef adjunct directie, a fost delegata marti de Daniel Morar in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

"Prin ordin al domnului Daniel Marius Morar, prim adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a dispus delegarea, incepand de astazi, 02.10.2012, pentru o perioada de 6 luni, a doamnei Laura Oprean (procuror sef adjunct directie) in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie", se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul Public.

Daniel Morar a preluat marti, tot printr-o delegare de sase luni, atributiile de procuror general ca urmare a unei decizii luate de Laura Codruta Kovesi, al carei mandat a expirat la 1 octombrie.

Laura Oprean este unul dintre cei doi adjuncti ai lui Morar la conducerea DNA.

Daniel Morar a detinut doua mandate de sef al DNA, iar legea nu ii mai permite o noua nominalizare pentru sefia institutiei. La inceputul lunii februarie, Laura Codruta Kovesi i-a prelungit cu sase luni delegarea lui Morar in functia de sef al DNA.

De asemenea, in luna iulie, fostul procuror general a prelungit cu sase luni si mandatele celorlati membri ai echipei lui Morar: adjunctii Carmen Galca si Laura Oprean, precum si pe cel al sefului Sectiei a II-a pentru combaterea faptelor conexe celor de coruptie, Doru Tulus.

Mona Pivniceru, noul ministru al Justitiei, a anuntat lansarea procedurii de ocupare prin concurs a posturilor de procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA. Subiectul a generat vii controverse. CSM a acuzat lipsa de transparenta a procedurilor si termenele prea stranse, in timp ce liderii politici i-au cerut judecatoarei Pivniceru sa ia cat mai repede propriile hotarari, acuzand prelungirea perioadei in care Kovesi si Morar au ramas la conducerea justitiei.

Joi, 4 octombrie, Mona Pivniceru este asteptata la Bruxelles pentru o intalnire cu comisarul european pe Justitie, Viviane Reding. Atat oficialii europeni, cat si cei americani si-au exprimat public sustinerea pentru Kovesi si Morar si interesul pentru respectarea procedurilor de inlocuire a lor din functie.

Laura Codruta Kovesi si-a exprimat intentia de a candida pentru functia de procuror sef la DNA.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News