Procurorii cer explicatii dupa ce Gheorghe Stan, numit de PSD la CCR, a retras apelul in cazul lui Hrebenciuc

Luni, 13 Mai 2019, ora 19:14
11357 citiri
Procurorii cer explicatii dupa ce Gheorghe Stan, numit de PSD la CCR, a retras apelul in cazul lui Hrebenciuc
Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta.ro

Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor ii cere lui Gheorghe Stan, proaspat numit pe PSD pe un post de 9 ani la Curtea Constitutionala, care tocmai a retras apelul facut in Dosarul Romsilva, in care sunt judecati fostii deputati PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, sa explice public de ce a luat aceasta decizie.

"Avand in vedere informatiile publice cu privire la retragerea de catre SIIJ a apelului declarat de Directia Nationala Anticoruptie, structura care a efectuat urmarirea penala si a participat la judecarea cauzei, in dosarul de coruptie care il vizeaza, intre altii, pe Viorel Hrebenciuc, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor solicita domnului procuror sef al SIIJ, Gheorghe Stan, sa comunice public urmatoarele informatii, avand in vedere practica neobisnuita a acestei structuri de parchet in ceea ce priveste exercitarea cailor de atac si faptul ca din datele existente nu rezulta ca SIIJ a avut acces la dosarul cauzei:

- care au fost considerentele avute in vedere de SIIJ pentru calificarea ca nelegal sau netemeinic a apelului deja declarat de DNA si care este documentul oficial din care reiese ca a fost efectuata aceasta analiza?

- daca vreun procuror din cadrul SIIJ a lecturat macar dosarul, rechizitoriul sau hotararea instantei, iar in caz afirmativ, care este modalitatea in care a solicitat si a avut acces la aceste documente?

- daca au fost solicitate date sau informatii sau daca au avut loc discutii cu procurorii care au efectuat urmarirea penala in cauza sau cu procurorii care au participat la sedintele de judecata pentru a se stabili necesitatea retragerii apelului?

- in cazul in care niciun procuror din cadrul SIIJ nu cunoaste continutul dosarului, ce argumente au stat la baza retragerii apelului, ce a determinat o astfel de decizie care arunca o indoiala, poate nejustificata, asupra bunei credinte a procurorilor care au declarat apelul?

AMASP considera ca aceste clarificari sunt necesare pentru a nu exista suspiciunea, deja vehiculata in spatiul public, ca dl Gheorghe Stan, proaspat numit judecator in cadrul CCR, la propunerea unui partid politic din care au facut parte si unii inculpati din dosarul in care apelul a fost retras, incearca sa se revanseze fata de cei care l-au numit.

AMASP precizeaza pe aceasta cale ca rolul constitutional al Ministerului Public este

acela de reprezentare a intereselor generale ale societatii, dincolo de orice oportunitate sau interes personal, de aparare a ordinii de drept, precum si de aparare a drepturilor si libertatilor cetatenilor.

In activitatea judiciara orice procuror trebuie sa se asigure ca persoanele care au comis infractiuni sunt trase la raspundere penala si ca nicio persoana nevinovata nu este in mod injust cercetata sau condamnata astfel incat practica SIIJ de nedeclarare a cailor de atac sau de retragere a acestora, fara nicio motivare, in cauze in care urmarirea penala nu a fost efectuata de aceasta structura creeaza o stare de ingrijorare si de neincredere in sistemul judiciar", se arata intr-un comunicat remis de AMASP.

Reactia vine dupa ce sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, denumita si Sectia Speciala, a retras apelul facut in Dosarul Romsilva, in care sunt judecati fostii deputati PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam. Adresa transmisa la Inalta Curte este semnata de Gheorghe Stan si este datata 10 mai.

Stan a fost numit saptamana trecuta pe un post de 9 ani la Curtea Constitutionala, la propunerea PSD. Mandatul acestuia la CCR incepe in luna iunie 2019.

Seful Sectiei Speciale, Gheorghe Stan, numit de PSD la CCR retrage apelul in Dosarul Romsilva-Hrebenciuc

V.D.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Gheorghe Stan CCR, #apel retras Hrebenciuc , #justitie