Procesul procurorului lui Dan Voiculescu: Inalta Curte intreaba CJUE daca sa respecte deciziile CCR

Luni, 28 Octombrie 2019, ora 14:25 6255 citiri
Foto: Arhiva (B1 TV)

Un complet de 5 judecatori a decis, luni, sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) referitor la aplicarea deciziei Curtii Constitutionale privind rejudecarea unor dosare de coruptie, deoarece completurile de trei judecatori nu ar fi fost specializate.

Decizia a fost luata, in majoritate, in procesul fostului procuror DNA Emilian Eva. Pana la primirea unui raspuns de la CJUE, procesul lui Emilian Eva se suspenda.

Instanta a decis sa trimita trei intrebari preliminare la CJUE. Inalta Curte doreste sa afle daca deciziile Curtii Constitutionale, care este un organ exterior puterii judecatoresti, privind modalitatea de compunere a completurilor de judecata ar trebui aplicate atunci cand sunt anulate hotarari in dosarele de fraude cu fonduri europene.

"Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, pronuntata intr-o sesizare vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?," este cea de-a treia intrebare.

Intreaga minuta poate fi accesata pe site-ul inaltei Curti.

Alte sesizari ale CJUE

Sesizari asemanatoare au fost trimise la CJUE si in dosarele in care sunt judecati fostul ministru al Energiei Constantin Nita si fostul ministru al Finantelor Darius Valcov.

Intr-un caz similar, al fostului ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, Inalta Curte a sesizat CJUE cu deciziile CCR in cazul completurilor de 5 judecatori. In toate aceste dosare, procesele au fost suspendate.

Cine este Emilian Eva

Emilian Eva a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul privatizarii ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare.

In octombrie 2017, Emilian Eva a fost condamnat in prima instanta la 2 ani si 11 luni de inchisoare cu suspendare, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News