Procesul de la CJUE privind soarta Sectiei Speciale, la un pas de pronuntare. Avocatul general Bobek isi va prezenta miercuri concluziile

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 00:15 6428 citiri
Foto: Hepta (Arhiva)

Avocatul general Michal Bobek isi va face publice, miercuri, 23 septembrie, concluziile in cazul primelor sase procese care privesc mai multe modificari aduse Legilor Justitiei din Romania de coalitia PSD-ALDE, printre care si cele privind infiintarea Sectiei Speciale.

Avocatul general Michal Bobek trebuia sa-si anunte concluziile pe 31 martie, dar cazul a fost amanat din cauza pandemiei.

CJUE ar putea publica concluziile oficialului in jurul orei 11.00, potrivit procedurii. In prima faza este publicat doar comunicatul de presa, iar pe la 12.00-13.00, textul intgral. Dupa ce avocatul general isi anunta concluziile, CJUE va ramane in pronuntare, iar dupa aproximativ o luna, sfarsitul lunii octombrie- inceputul lunii noiembrie, ar putea da o decizie in acest caz.

In acest caz, instanta europeana trebuie sa dea mai multe decizii importante pentru Justitia din Romania privind: natura juridica a Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV) instituit de Comisia Europeana, infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS), dar si caracterul mai multor ordonante de urgenta promovate de fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader - cum ar fi cea prin care a fost mentinut in functie seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru.

"Nu prezinta garantii de independenta"

Comisia Europeana a pledat ca infiintarea de catre puterea PSD-ALDE a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) incalca legislatia europeana, mai exact, articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene si articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacra cerinta de independenta a instantelor.

Practic, Comisia Europeana spune ca Sectia Speciala nu prezinta garantii de independenta. Comisia enumera efectele nocive ale infiintarii SIIJ: efect inhibator asupra magistratilor, aparenta influentelor si presiunilor exterioare asupra instantelor, afectarea increderii cetatenilor in Justitie. In schimb, CSM-ul, condus pe atunci de Lia Savonea, a aparat infiintarea Sectiei Speciale.

Rolul avocatului general

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE. Potrivit unui studiu, concluziile acestuia sunt urmate de catre Curte in aproximativ 88% din cazuri, arata advocate.ro.

Cauzele aflate pe rolul Curtii beneficiaza de doua contributii impartiale, independente una fata de cealalta: cea a judecatorului-raportor, care ghideaza Curtea de-a lungul fazelor procedurale ale cauzei si redacteaza proiectul de hotarare, si cea a avocatului-general, care ofera intregii Curtii (inclusiv judecatorului-raportor) o analiza legala detaliata a problemelor cu care Curtea a fost sesizata, urmata de o solutie motivata, de care Curtea nu este insa tinuta.

In concluziile sale, prezentate la finalul procedurii, avocatul general stabileste in detaliu cadrul de fapt si de drept al cauzei, examineaza toate sustinerile participantilor la procedura, eventual abordeaza probleme care nu au fost ridicate, dar care i se par importante in cauza si procedeaza la o cercetare proprie a normelor nationale in discutie, care poate include articole si lucrari de specialitate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News