Problemele noului Cod Penal: Monica Macovei vs. Norica Nicolai. Plus explicatii de la Predoiu

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 23:47
5517 citiri
Problemele noului Cod Penal: Monica Macovei vs. Norica Nicolai. Plus explicatii de la Predoiu
Foto: Realitatea Tv

Opozitia din Romania este in favoarea amanarii Codului Penal si cel de Procedura penala, pentru a se putea adopta modificarile cerute de oamenii din sistem, in timp ce politicienii de la Putere sustin ca ele sunt in conformitate cu legile europene.

"I-am cerut lui Victor Ponta fie sa amane intrarea in vigoare, fie sa faca modificarile. (...) Ele au fost cerute de peste un an si jumatate, insa el tace. Va amintesc ca in 2009 erau la guvernare PDL si PSD, iar Ponta spunea in luna mai a acelui an, dupa ce a terminat codurile - Penal si de Procedura penala -: 'Va asigur ca nu am dat rasol, am lucrat temeinic pe fiecare articol'. Pentru mine nu mai conteaza cine a dat rasol, ci ipocrizia lui. (...)

In acest moment, posibilitatea de a salva lucrurile sta in pixul lui Ponta, care stie problemele, ca are materialele cel putin din 2013. El poate sa o faca, dar nu vrea. Daca sunt niste probleme, ele se puteau modifica de cand au cerut procurorii, avand in vedere ca exista niste documente depuse la Robert Cazanciuc", a spus Monica Macovei, europarlamentar PDL, la Realitatea Tv.

Macovei, catre Ponta: Amanati codurile, nu aruncati justitia penala in aer!

Ea a mai precizat ca trebuie sa exista norme clare de aplicare si toata lumea sa procedeze la fel.

"Nu exista in niciun stat in lumea asta interceptare dupa anuntarea inculpatului", a punctat Monica Macovei.

Ea considera ca Ponta a actionat la indemnul baronilor locali: "Mie mi-este iarasi foarte clar ca Ponta a actionat la indemnul baronilor ca sa scape. Sa furam si sa fim liberi".

"Problema este ca vor scapa niste oameni condamnati, in curs de ancheta sau de arestare. Domna Kovesi a si spus un numar de dosare, au dat si nume. O sa vedem exact cine scapa zilele urmatoare, o sa vedem numele si interesul acestor partide. Se va intampla imediat. Avocatii vor face imediat cereri", a mai spus Macovei.

Norica Nicolai: Nu trebuie facuta modificarea sub presiune

In replica, liberala Norica Nicolai a aratat ca textul Codurilor e foarte clar si a fost aprobat de CEDO si CCR.

"In faza actelor premergatoare nu se poate porni o actiune impotriva unei persoane. In faza actelor premergatoare, chestiunile care restrang drepturile perosanelor nu pot fi facute decat de catre magistrat. Codul e performant si in legalitate", a sustinut europarlamentarul PNL.

"Judecatorul trebuie sa aiba indicii cu privire la savarsirea unei fapte penale, sa aprecieze proportionalitatea pentru a restrange unele drepturi, e un cod care, din punct de vedere al administrarii probelor si al standardelor democratice, este exemplar", a mentionat Norica Nicolai, la acelasi post de televiziune.

Ea spune ca ar putea admite ca sunt chestiuni care nu sunt conforme cu viziunea globala a celor doua coduri.

"Dar timp de cinci ani de zile, nimeni in aceasta tara, dintre juristii de marca, nu a fost in stare sa spuna ca exista un text 140 care este neconform cu standardele europene? Eu cred ca niste modificari trebuie facute, dar nu trebuie sa le facem sub presiune. Trebuie sa discutam cu comunitatea profesionala sa vedem ce probleme are in aplicarea acestor coduri", a mai spus Nicolai.

Macovei: USL-istii se tem de interceptari. Nicolai: Exista mai multi oameni obisnuiti care sunt la inchisoare decat politicieni

Monica Macovei a marturisit ca intelege de ce politicienilor USL le e frica de interceptari.

"E nasol sa te prinda o interceptare, a trecut perioada cu martori. Nu e toata populatia ascultata. De ce ar fi un judecator nebun sa dea o autorizatie pentru a intercepta, fara a avea vreun motiv? A trecut vremea cu procese verbale cu martori. Politicienii USL urasc interceptarile, insa politicienii care sustin siguranta cetateanului nu au teama de ele", a mentionat Monica Macovei.

Pe de alta parte, Norica Nicolai a precizat ca exista mai multi oameni obisnuiti care sunt la inchisoare decat politicieni.

Predoiu s-a razgandit?

PDL-istul Catalin Predoiu, care era ministrul Justitiei in 2009, a comentat si el prevederea din Codul Penal referitoare la interceptari.

"Articolul n-a fost negociat in nicun fel in Parlament, a fost modificat fata de proiectul Ministerului Justitiei in urma unui amendament depus de doi parlamentari de la USL si UDMR. Pentru ca am vazut in ultima perioada ca se face o confuzie, au existat niste proiecte plecate din minister in acord cu observatiile oamenilor din sistem. A fost un conses si cu Comisia Europeana.

Problema este ca atunci cand au ajuns in Parlament, au fost facute modificari, in vara lui 2013, fara consultare cu sistemul judiciar. Si DNA-ul si Inalta Curte au facut propuneri in urma cu doua-trei luni, de corectare a modificarilor facute in vara lui 2013, insa nu au fost luate in seama, ca sa fie corectate prin OUG sau prin proiect de lege, asta e de fapt miezul problemei", a spus Catalin Predoiu.

Intrebat daca si-a schimbat pozitia fata de coduri, el a spus ca ele sunt bune si europene, in varianta in care au plecat din Ministerul Justitiei si aprobate in 2009 si 2010.

"Sunt doua chestiuni legate de interceptari, avand in vedere ca fiecare jurist poate avea o parere sau alta si alta este problema legata de politicile penale institutionale. Eu am ajuns la un consens cu Parchetele, am facut un front comun pentru a lupta cu coruptia. Premierul si ministrul Justitiei ar trebui sa plece urechea la cei din sistem. Daca as fi premierul tarii, as chema Guvernul la palat si as da OUG, ca sa fac front comun cu cei care se lupta cu coruptia zi de zi", a subliniat Catalin Predoiu.

Anterior, PDL-istul a spus ca vechiul Cod erau depasit si nu se mai putea lucra cu el.

"Vechiul cod este un cod stalinist, nu se mai putea lucra cu el. Oamenii din sistemul judiciar cereau acest lucru. Noul cod este un cod bun, european, bun pentru Romania", a spus Predoiu.

Predoiu: Vechiul Cod penal este stalinist, nu se mai putea lucra cu el

"Eu am fost ministru, am avut si situatii in care ne-a convocat premierul de la o ora la alta ca sa trecem un act normativ pregatit de un minister. Se poate, daca se vrea. Avem de-a face cu un act complex care a necesitat revizuiri peste revizuiri. Este intr-adevar tardiv, trebuia facut pana la acest moment orice corectura", a explicat Predoiu.

Toni Grebla, fost senator PSD si actual judecator la CCR, a declarat ca amendamentul prin care a fost eliminata posibilitatea supravegherii tehnice a suspectilor, conform Codului de Procedura Penala (CPP), in 2009, a fost justificat, admitand ca este autorul acestuia.

Grebla, acum judecator CCR, e autorul amendamentului privind interceptarile. Cum explica

"La momentul la care am solicitat eliminarea acelui text propus de initiator am considerat ca este restrictiv, este foarte restrictiv, este excesiv de restrictiv sa poti dispune de mijloace tehnice numai intr-o anume faza, mai avansata, a procesului penal", a sustinut Grebla.

Noile coduri intra in vigoare in forma actuala, la 1 februarie. Desi presedintele Traian Basescu i-a cerut lui Victor Ponta sa modifice articolul care face inutile interceptarile suspectilor, premierul a anuntat ca vor fi facute ajustari la cele doua acte normative, dar abia miercuri.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#modificari codul penal, #Macovei modificari Codul Penal, #Nicolai modificari Codul Penal, #Predoiu modificari Codul Penal , #justitie