Problema tehnica a avionului SMURD, care a impiedicat transferul pacientului cu arsuri in Belgia: functionarea necorespunzatoare a instalatiei de presurizare a cabinei

Joi, 28 Ianuarie 2021, ora 19:37 2036 citiri
Avionul a revenit la sol din cauza unei defectiuni

Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) a transmis joi o informare in legatura cu esecul misiunii de transfer in Belgia cu o aeronava SMURD planificata pentru joi in cazul unui pacient cu arsuri.

Reprezentantii DSU sustin ca transferul nu a putut fi efectuat din cauza unei defectiuni aparute la avion, bolnavul fiind transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca pentru continuarea ingrijirilor medicale.

Misiunea a fost planificata initial pentru miercuri, dar a fost anulata din cauza conditiilor meteo nefavorabile si, ca atare, s-a incercat reluarea acesteia joi, se explica intr-o postare pe pagina de Facebook a DSU.

"Astazi, 28.01.2021, incepand cu ora 08,00, avionul Piper PA-42 Cheyenne III aflat in dotarea IGAv, echipat pentru misiuni SMURD, a decolat de la Bucuresti pentru transferul unui pacient cu arsuri prin electrocutie de la Iasi la Bruxelles, Belgia. Odata preluat pacientul de la unitatea spitaliceasca din Iasi, in planul derularii misiunii de transfer era prevazuta o aterizare la Timisoara, in vederea alimentarii aeronavei. Dupa decolarea de la Timisoara, pilotii IGAv au constatat functionarea necorespunzatoare a instalatiei de presurizare a cabinei avionului si astfel misiunea de zbor a fost anulata", a precizat DSU.

In aceste conditii, s-a luat decizia transferului pacientului la Bucuresti, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, la Sectia de chirurgie plastica si reparatorie.

"Ca urmare a constatarii acestei functionari necorespunzatoare a instalatiei de presurizare, misiunea de transfer in Belgia nu putea fi executata in siguranta, fiind necesar zborul la o altitudine mare, aceasta putand pune in pericol vietile celor aflati la bord, pacient si personalul navigant reprezentat de piloti si echipa medicala. Dat fiind faptul ca zborul la o altitudine optima, de siguranta nu reprezenta niciun risc, a fost luata decizia transferului pacientului la Bucuresti", a precizat DSU.

Potrivit sursei citate, avionul destinat pentru transferul pacientului a fost receptionat in data de 28 decembrie 2020, dupa efectuarea unor lucrari de reparatii capitale la un motor, revizie majora la celalalt motor si lucrari periodice dupa 100 de ore de zbor, nefiind executate reparatii la instalatia de presurizare a avionului.

"Din momentul receptionarii, aeronava a zburat 40 de ore si a indeplinit cu succes trei misiuni SMURD, dintre care doua externe si una pe teritoriul Romaniei, nefiind intampinate probleme de natura tehnica", a completat DSU.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News