VIDEO Drama primului roman condamnat la inchisoare pentru zadarnicirea combaterii bolilor: avea dizabilitati mintale grave si statea pe strazi

Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 00:03
10953 citiri
VIDEO Drama primului roman condamnat la inchisoare pentru zadarnicirea combaterii bolilor: avea dizabilitati mintale grave si statea pe strazi
FOTO: Unsplash

Un barbat de 36 de ani este primul roman care a primit o sentinta de condamnare la inchisoare cu executare pentru infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor. In 10 decembrie, M.S. a fost condamnat la un an de inchisoare cu executare de catre Judecatoria Buzau.

El a fost judecat dupa ce, in luna aprilie a acestui an, a fugit din spital unde fusese internat pentru ca tusea puternic. Testul pentru COVID-19 a iesit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC si au hotarat sa-l tina sub supraveghere.

Pe langa pedeapsa cu inchisoarea, barbatului i-a fost interzisa exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o perioada de 2 ani dupa executarea pedepsei.

El a fost obligat si la plata a 550 de lei cheltuieli de judecata.

Are dizabilitati mintale grave si nu a fost audiat de instanta

Dintr-un filmulet postat online, barbatul se afla pe strazi de 15 ani, a fost crescut la orfelinat, a stat intr-un centru din judetul Buzau si avea dizabilitati mintale grave, fiind incadrat la categoria persoanelor cu handicap.

"Am aflat ca are o incadrare in grad de handicap, mai precis, are o dizabilitate psihica accentuata. Din discutile pe care le-am purtat, am aflat de la specialistii din Ramnicu Sarat ca acesta a locuit intr-un centru rezidential. Practic, face parte din fostii tineri institutionalizati. Aparent, se pare ca nu a supravegheat nimeni modul in care aceasta persoana se incadreaza in societate.

Certificatele cu grad de handicap vin si cu o anexa, un plan de terapii, activitati si alte lucruri care trebuie sa contribuie la integrarea acestei persoane in societate. Pentru ca nu exista atat de multe informatii despre aceasta persoana, inteleg ca e una din persoanele care s-au pierdut din sistem", a afirmat Georgiana Pascu, program manager la Centrul de Resurse Juridice.

Identitatea barbatului a fost dezvaluita in toata presa

O problema identificata in legatura cu acest barbat este faptul ca nu i-au fost protejate datele personale.

"Datele nu sunt anonimizate. I-a fost prezentat numele, adresa, varsta. Au fost jurnalisti care au vorbit cu parintii. Zici ca e cel mai mare criminal care a fost dat in urmarire nationala in Romania.

Noi vorbim totusi de o persoana care poate sa aiba dificultati de intelegere, o persoana vulnerabila care a fost institutionalizata si care s-ar putea sa aiba dificultati in a intelege ceea ce se intampla. Trebuiau sa ii fie protejate datele cu caracter personal", a afirmat Georgiana Pascu.

Cel mai probabil, barbatul nu a avut avocat din oficiu

Codul de Procedura Penala prevede asistenta juridica obligatorie pentru infractiuni cu pedepse mai mari de 5 ani. Infractiunea pentru care a fost condamnat nu se incadreaza insa aici, asa ca cel mai probabil nu a beneficiat de un avocat din oficiu.

"Aceasta persoana s-a prezentat singura la spital pentru ca nu se simtea bine. A plecat, apoi a fost adus cu politia din gara Buzau si apoi adus la spital. Intre timp testul a fost negativ, dar s-a stabilit ca suferea de tuberculoza. O mare parte din oamenii strazii sufera de TBC, deci nu cred ca acesta era primul caz si trebuia fugarit asa. Nu stiu daca omul acela a luat la cunostiinta ce i se intampla.

Nu stiu daca el stia ce e starea de urgenta.

A fugit, dupa care, procurorul de caz a hotarat deschiderea anchetei. Procurorul a dispus trimiterea in judecata, dupa care Judecatoria Buzau l-a judecat in lipsa. Legea permitea sa-i dai cu suspendare, sa-i dai amenda, sa-i dai sase luni, dar el a primit un an de zile de inchisoare, si cu executare.

Povestea asta ne arata cat de putin sunt protejate persoanele cu handicap in justitie. Iti arata probabil si stigma si prejudecata la nivelul instantelor", a afirmat Georgiana Pascu.

In ianuarie, acesta a implorat sa fie primit undeva sa stea pe timp de iarna

In ianuarie anul acesta, barbatul a postat pe YouTube un video filmat de el in primaria din Ramnicu Sarat. S-a dus sa ceara o locuinta sociala.

"Am venit sa cer ajutor pe timp de iarna", a spus barbatul.

"Domiciliul dumneavoastra este in Grebanu. Trebuie sa solicitati casa sociala de la Greabanu", i-a raspuns un angajat.

"Stam pe drumuri, nu avem unde sa stam. Suntem amarati, suntem vai de capul nostru. Asta e Romania. Strada ne distruge pe noi. Cui sa-i mai cer ajutor?", a povestit barbatul.

Nu s-a putut lua acordul

Stefan Boros, purtator de cuvant la Judecatoria Buzau, a explicat la Digi 24 cum s-a ajuns la aceasta decizie.

"Este indiferent daca testul a fost pozitiv sau negativ. Domnul trebuia sa respecte decizia de spitalizare. Pentru ca nu s-a prezentat la judecata, nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca in folosul comunitatii, care este o conditie pentru a se dispune suspendarea sau amanarea pedepsei," explica magistratul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#condamnare, #zadarnicirea bolii, #covid, #persoana cu dizabilitati , #inchisoare