Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Stiri > armata
A   A   A

VIDEO Imagini in premiera cu primele rachete Patriot care vor intra maine oficial in dotarea Armatei Romane

VIDEO Imagini in premiera cu primele rachete Patriot care vor intra maine oficial in dotarea Armatei Romane
Sursa: Pixabay
Fortele Aeriene Romane au publicat, in premiera, imagini cu noul sistem de rachete sol-aer Patriot care urmeaza a intra maine, oficial, in dotarea Armatei Romane, in cadrul unei ceremonii de receptie care va avea loc la Centrul National de Instruire pentru Aparare Antiaeriana de la Capu Midia, judetul Constanta.

Acest prim sistem de rachete Patriot (dintr-un total de sapte) va intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane si va fi operationalizat in cursul anului 2021, dupa finalizarea programului de instruire."Acesta va fi primul dintre cele patru sisteme care vor intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane, in prima etapa de inzestrare. In cea de a doua etapa sunt prevazute trei sisteme pentru dotarea pentru Fortelor Terestre, care urmeaza sa fie livrate in perioada 2024-2026", se arata intr-un comunicat MApN.
Un "sistem" de rachete Patriot contine, pe langa radare, sisteme de comanda si control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antiracheta. Fiecare astfel de lansator contine 4 sau 12 canistre in care se afla rachetele antiaeriene, respectiv interceptorii balistici.

Conform MApN, achizitionarea sistemelor PATRIOT a fost stabilita prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol", aferenta programului de inzestrare esential "Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)".

Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achizitionarea a sapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuratia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanta, munitiei necesare, pachetului de suport logistic initial si a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice si cu regim special.
Romania a primit cea mai noua configuratie Patriot, folosita in prezent si de armata SUA. Costul de achizitie a primului sistem Patriot se ridica la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totala a contractului este de 3,9 miliarde de euro.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 19:52
 Autor:Laurentiu Sirbu

 Articol citit de 5004 ori

Citeste si: