Primarul si viceprimarul din Hunedoara, trimisi in judecata

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 15:42
4149 citiri
Primarul si viceprimarul din Hunedoara, trimisi in judecata
Foto: Glasul Hunedoarei

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a primarului din Hunedoara, Ovidiu Marius Hada (PNL), a viceprimarului Nicolae Robert Dan (PNL), precum si a tatalui primarului, in legatura cu atribuirea unor contracte cu incalcarea regimului conflictelor de interese.

Potrivit unui comunicat remis vineri de DNA, primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu-Marius Hada, va fi judecat pentru 10 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si 16 infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese.

Viceprimarul Nicolae Robert Dan este acuzat de 22 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si 41 infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese.

Sefa serviciului buget-finante din cadrul Primariei Hunedoara, Daniela Aerita Capalna, va fi judecata pentru 22 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si 41 infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese.

In acelasi dosar a fost trimis in instanta si un fost inspector de specialitate de la Compartimentul Achizitii Publice al Primariei Hunedoara, Ioan Tiplea, pentru 41 de infractiuni de conflict de interese, 22 de infractiuni de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si 12 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Gligor Hada, presedinte al Asociatiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, este acuzat de complicitate la infractiunea de conflict de interese, in forma continuata si complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii anticoruptie arata ca, in perioada septembrie 2008 - iunie 2009, Primaria Municipiului Hunedoara a efectuat mai multe achizitii publice de la firmele controlate de catre Ioan Tiplea, inspector de specialitate la Compartimentul Achizitii Publice al Primariei, respectiv de la firmele SC T&R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva si SC TIMKAR SRL Deva, cu incalcarea regimului conflictelor de interese, de o parte din sumele platite de Primarie beneficiind si Asociatia Umanitara al carei presedinte este Gligor Hada, tatal primarului Ovidiu Marius Hada. Toate contractele s-au incheiat si derulat pe fondul existentei unor relatii personale intre Ovidiu Marius Hada si Ioan Tiplea, potrivit DNA.

Achizitiile publice au fost incheiate in mod nelegal sub controlul direct al inculpatilor Ovidiu Marius Hada si Robert Nicolae Dan, primar, respectiv viceprimar al Primariei Municipiului Hunedoara, care aprobau referatele, notele justificative si comenzile adresate firmelor controlate de Ioan Tiplea, impreuna cu Daniela Arieta Capalna, in calitate de sef serviciu buget, finante, contabilitate.

Inscrisurile necesare efectuarii achizitiilor publice erau intocmite de Tiplea si tot prin intermediul acestuia se livrau bunurile ori serviciile comandate Primariei Municipiului Hunedoara de catre cele trei firme.

In concret, in perioada septembrie 2008 - iunie 2009, Ovidiu Marius Hada, in calitate de primar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea, in mod nelegal, a unui numar de 15 plati in suma totala de 209.945,90 de lei (aproximativ 51.919 de euro) catre S.C. T& R LOGISTICS PLASTICO S.R.L. si SC TIMKAR SRL, pentru un numar de noua achizitii publice efectuate in mod nelegal.

In aceasta modalitate, au fost achitate bunuri si servicii care, la momentul platii, nu erau livrate si executate. In aceeasi perioada, Ovidiu Marius Hada, in virtutea functiei sale, a contribuit la efectuarea, de catre aceeasi primarie, a unui numar de 16 achizitii publice, in valoare de 367.944,75 de lei (aproximativ 90.992 de euro), de la cele doua firme controlate de Tiplea.

La randul sau, in aceeasi perioada, Nicolae Robert Dan, uzand de functia sa de viceprimar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea in mod nelegal a unui numar de 34 plati in suma totala de 412.847,09 de lei (aproximativ 102.096 de euro) catre cele doua firme controlate de Tiplea, pentru un numar de 20 de achizitii publice efectuate in mod nelegal.

Banii achitati reprezentau contravaloarea unor bunuri si servicii care, la momentul platii, nu fusesera predate sau executate. De asemenea, Nicolae Robert Dan, in exercitarea atributiilor de serviciu, a determinat incheierea intre Primaria Municipiului Hunedoara si firmele controlate de Ioan Tiplea a unui numar de 39 de contracte de achizitii publice in valoare de 728.450 de lei (aproximativ 180.144 de euro).

In acest scop, Ioan Tiplea a intocmit in fals 12 facturi fiscale, emise in numele celor doua societati comerciale beneficiare a contractelor de achizitii publice, in care a inserat mentiuni nereale cu privire la cantitatile de bunuri si servicii.

La incheierea acestor contracte a contribuit si Daniela - Arieta Capalna, in calitate de sef serviciu buget, finante, contabilitate al Primariei Municipiului Hunedoara.

La data de 1 septembrie 2008, S.C. T & R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva, al carei asociat si administrator era Ioan Tiplea, a incheiat un contract de inchiriere a unui utilaj (buldoexcavator) cu Asociatia Misionar Umanitara Maranatha Hunedoara, condusa de Hada Gligor, tatal primarului din Hunedoara.

La aceeasi data, Primaria Municipiului Hunedoara a incheiat, in mod nelegal, un contract de prestari servicii cu aceeasi firma, servicii ce vizau folosirea utilajului respectiv. Intreaga suma de bani incasata de firma in baza acestui contract, respectiv 93.235,92 de lei, a fost virata in contul asociatiei conduse de Gligor Hada.

Consiliul Local al Municipiului Hunedoara s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 698.748,57 de lei. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile apartinand lui Ioan Tiplea si Gligor Hada.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ovidiu Hada trimitere judecata, #Ovidiu Hada primar Hunedoara, #primar Hunedoara judecata , #justitie