Prima decizie a Comisiei Manda: Va cere idei de modificare a legilor de la Cotroceni, Servicii si multe alte institutii

Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 17:11
2592 citiri
Prima decizie a Comisiei Manda: Va cere idei de modificare a legilor de la Cotroceni, Servicii si multe alte institutii
Foto: Arhiva Facebook/ Claudiu Manda

Comisia parlamentara speciala privind analizarea si actualizarea cadrului normativ cu incidenta in domeniul securitatii nationale a decis, miercuri, sa trimita adrese catre toate institutiile din domeniu pentru a le solicita ca, in termen de doua saptamani, sa trimita propuneri de modificare a legislatiei, a anuntat presedintele comisiei, Claudiu Manda.

"Am avut a doua sedinta a comisiei. Am avut pe ordinea de zi aprobarea solicitarii de a trimite adrese spre structurile pe care noi consideram ca au in activitatea lor zona de competenta in ceea ce inseamna securitatea nationala.

Potrivit acestor adrese, vom solicita ca in termen de doua saptamani sa primim un raspuns de la aceste institutii sau structuri privind propunerile de modificare a legislatiei in domeniu. Aceste solicitari trebuie sa ne parvina si in format electronic si in format scris, dar sa ne parvina sub forma de amendamente cu articolele care vor sa le modifice si cu argumentele necesare", a afirmat Manda.

Potrivit acestuia, structurile de la care vor fi solicitate puncte de vedere sunt: Administratia Prezidentiala, CSAT, SRI, SIE, MApN, MAI, ORNISS, STS, SPP, Curtea de Conturi, CSM, Ministerul Finantelor, DIICOT, ICCJ, Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor, Ministerul Justitiei, Centrul national de raspuns pentru incidente de securitate cibernetica si cele doua comisii parlamentare comune de specialitate.

Manda a adaugat ca, probabil, vor fi invitate conducerile acestor institutii la comisie pentru a explica propunerile de amendare a legislatiei.

"Dupa ce vom primi raspunsul de la institutii, vom decide in comisie daca va fi nevoie sa si invitam conducerile acestor institutii pentru a lamuri propunerile de amendare a legislatiei, daca consideram ca este necesar", a mentionat el.

Comisia a mai decis sa solicite Secretariatului general sa puna la dispozitie, tot in termen de doua saptamani, un studiu comparat privind legislatia in domeniu in cateva tari considerate de referinta: SUA, Marea Britanie, Franta, Italia si Germania.

"Vrem sa vedem cate servicii sunt acolo, care sunt atributiile acestora, care este rolul dintre Parlament si acestea si alte detalii", a adaugat senatorul social-democrat.

Comisia speciala va mai cere Birourilor Permanente de la Camera Deputatilor si de la Senat ca toate propunerile aflate in circuitul legislativ in acest moment sa ii fie trimise pentru a fi analizate, "pentru a fi integrate in proiectul privind sistematizarea acestor legi", a spus Manda.

El a informat ca initiativele legislative mai vechi de trei ani nu vor fi luate in considerare.

Conform lui Manda, sedintele comisiei vor fi de regula publice. Urmatoarea reuniune ar putea avea loc peste doua saptamani, dupa primirea raspunsurilor de la institutii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Manda presedinte comisie, #comisie legi siguranta nationala , #securitate