PressOne: Vechiul CNATDCU lasa mostenire 23 de sesizari de plagiat fara verdict, in cazul unor persoane publice influente

Joi, 18 Iunie 2020, ora 16:31 3155 citiri
Foto: Captura Antena 3 (Arhiva)

100 de sesizari de plagiat in teze de doctorat inregistrate in 4 ani si doar 71 de verdicte pronuntate, este bilantul de la sfarsit de mandat al primului Consiliu National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), potrivit unei analize pressone.ro.

Dintre aceste 71 de verdicte, 49 s-au soldat cu retragerea definitiva a titlurilor de doctor, iar 22 cu mentinerea definitiva a titlurilor. Alte 4 decizii sunt, in prezent, in diverse faze de contestare. O alta sesizare dintre cele 100 a fost clasata din motive procedurale.

Desi a dat 71 verdicte definitive - unele de retragere a titlurilor, unele de mentinere - nu a reusit, in niciunul dintre dosare, sa respecte termenul legal de 45 de zile pentru emiterea unor verdicte.

O analiza a deciziilor de retragere a titlurilor arata ca acestea au fost pronuntate, cu foarte putine exceptii, abia dupa ce persoana vizata si-a pierdut functia oficiala - astfel s-a intamplat in cazul fostilor ministri Petre Toba, Florian Bodog sau Darius Valcov.

"Bilantul cifrelor indica, la prima vedere, o aparenta eficienta si intransigenta academica," puncteaza PressOne.

Nume grele

Dintre aceste 71 de verdicte, 49 s-au soldat cu retragerea definitiva a titlurilor de doctor, iar 22 cu mentinerea definitiva a titlurilor. Alte 4 decizii sunt, in prezent, in diverse faze de contestare. O alta sesizare dintre cele 100 a fost clasata din motive procedurale.

Raman 23 de sesizari "in lucru", pentru care Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - institutia care solutioneaza sesizarile de plagiat in tezele de doctorat - nu s-a pronuntat in cei patru ani de mandat (mai 2016 - iunie 2020).

Conform sursei citate, o analiza individuala a sesizarilor releva o realitate care poate fi catalogata cel putin ciudata: in cazul persoanelor care inca ocupa functii publice importante, CNATDCU s-a ferit sa emita verdicte, chiar daca lucrul asta a insemnat tergiversari intinse pe ani de zile si depasirea de zeci de ori a termenelor prevazute de legislatie.

- Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei si procuror general interimar, sesizare din mai 2016;

- Robert Negoita, primar al Sectorului 3, sesizare din iunie 2016;

- Mihai Tudose, actual europarlamentar, fost premier, sesizare din iulie 2017;

- Lucian Netejoru, judecator si seful Inspectiei Judiciare, sesizare din septembrie 2018;

- Catalin Alexandru Ionita, chestor de politie si directorul Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul de Interne, sesizare din ianuarie 2019;

- Gabriel Vlase, director al Serviciului de Informatii Externe, sesizare din august 2019.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News