Presedintele Macedoniei: Bucurestiul ne trezeste sentimente negative

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 23:00
3944 citiri
Presedintele Macedoniei: Bucurestiul ne trezeste sentimente negative
Foto: Romania Libera

Presedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a declarat, joi, ca macedonenii au o perceptie negativa asupra Bucurestiului si Romaniei, unde s-a decis "soarta popoarelor mici", dar a marturisit ca bunicul sau si-a "castigat existenta" in Romania.

Premierul Emil Boc a avut, joi, la Palatul Victoria, o intrevedere cu presedintele Republici Macedonia, Gjorge Ivanov, care efectueaza o vizita in Romania.

"In toate intalnirile incercam sa schimbam perceptia care este prezenta in Macedonia in privinta Bucurestiului si Romaniei, nu din vina dumneavoastra sau a poporului, dar Bucurestiul noua ne trezeste sentimente negative. La Bucuresti s-au intamplat intalniri unde se decidea soarta popoarelor mici. Asadar, prin aceasta apropiere, incercam sa schimbam aceasta perceptie, mai ales ca minoritatea macedoneana are si reprezentant in Parlamentul Romaniei, care primeste sprijin din partea Guvernului si mai ales buget, care provine tot din bugetul Romaniei", i-a spus Ivanov lui Boc, conform traducerii oficiale.

In schimb, premierul Emil Boc a afirmat sprijinul Romaniei pentru aderarea Macedoniei la NATO si Uniunea Europeana. "Macedonia poate conta intotdeauna pe sprijinul Romaniei pentru tot ceea ce inseamna sustinerea perspectivei europene si euroatlantice a tarii dumneavoastra", a spus premierul.

Gjorge Ivanov a mentionat, insa, ca multe dintre cantecele populare din Macedonia fac referire la Romania, pentru ca aici macedonenii si-au gasit libertatea in perioada ocupatiei otomane de la Skopje.

"Romania mult timp a fost un spatiu unde macedonenii si-au gasit libertatea, pentru ca noi am fost sub jugul otoman, iar Romania a fost libera. Datorita acestui fapt, in multe cantece populare din Macedonia Romania este cuprinsa. Bunicul meu si bunicul ambasadorului nostru au fost in Romania sa-si castige existenta", a marturisit presedintele Republicii Macedonia.

In context, Gjorge Ivanov a subliniat ca incurajeaza minoritatea aromana din Macedonia sa se declare ca atare, in conditiile in care acest stat este singurul din Europa in care aromanii sunt recunoscuti ca minoritate etnica, prin constitutie, si se bucura de toate drepturile politice. "Mai ales ca presedintele (Traian Basescu - n.r.) a chemat toti macedonenii la recensamantul care urmeaza sa se declare macedoneni, la fel si noi incercam sa facem acelasi lucru cu minoritatea aromana in Macedonia.

Noi suntem singurii din Balcani si din Europa unde prin constitutie este recunoscuta comunitatea aromana. Aromanii in Macedonia isi exercita toate drepturile, au dreptul la televiziune, la radio, editeaza in limba materna, au asociatii culturale si partide politce", a mai spus oficialul de la Skopje.

Basescu vrea Macedonia in NATO si UE - afla pentru ce i-a multumit omologului sau

Totodata, el a multumit partii romane pentru drepturile conferite minoritatii macedonene din Romania.

La randul sau, premierul Emil Boc l-a felicitat pe presedintele macedonean pentru drepturile conferite comunitatii romanesti din aceasta tara. "Va multumesc si va felicit pentru faptul ca si dumneavoastra recunoasteti la nivel politc comunitatea romana - vlahi, aromani si sunt bunuri castigate pe care sa le consolidam", a spus Boc.

Premierul a amintit ca si Romania acorda o importanta majora minoritatilor nationale.

"Exista si in Constitutia noastra un text care da posibilitatea de a reprezenta in Parlamentul Romaniei minoritatile nationale, inclusiv minoritatea macedoneana, chiar daca nu obtin numarul de voturi necesar pentru alegerea unui deputat.

In temeiul acestui articol constitutional, 18 minoritati nationale sunt reprezentate in Parlamentul Romaniei si Romania a acordat si va acorda in continuare un suport prezervarii si consolidarii relatiei cu minoritatile nationale, pentru ca fac parte din istoria noastra si reprezinta si viitorul convietuirii intre noi si minoritatile nationale. Solutia a fost si ramane intotdeauna cooperarea, integrarea si nu izolarea, iar recunoasterea la nivel politic a minoritatilor este un semn al democratiei si al consolidarii statului de drept", a subliniat Boc.

Totodata, presedintele Gjorge Ivanov l-a invitat pe premierul Boc in Macedonia, seful Executivului Romaniei raspunzand afirmativ.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Gjorge Ivanov vizita Romania, #Gjorge Ivanov presedinte Macedonia Romania , #vizita
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Cât de mult contează contextul în care spui ceva... După titlu, am