Presedintele Filipine: "AstraZeneca a fost tinuta ostatica de Uniunea Europeana"

Marti, 02 Februarie 2021, ora 08:55
3402 citiri
Presedintele Filipine: "AstraZeneca a fost tinuta ostatica de Uniunea Europeana"
rodrigo duterte

Presedintele filipinez Rodrigo Duterte a acuzat luni Uniunea Europeana ca retine vaccinuri anti COVID-19 in dauna altor tari, si a deplans faptul ca statelor mai putin bogate le lipseste forta de a-si asigura cantitatile dorite, transmite Reuters.

"Aceasta este o lupta intre cei mai mari ofertanti, care pot plati primii", a spus Duterte intr-un discurs televizat.

"Noi nu suntem bogati", a adaugat el, dand totusi asigurari ca guvernul sau are fondurile necesare pentru procurarea de vaccinuri.

In Filipine au fost raportate pana acum peste 527.000 de cazuri de infectare cu coronavirus - printre cele mai multe din Asia - si 10.807 decese.

Filipine se afla in urma altor tari din regiune in ce priveste asigurarea de vaccinuri, cu care Manila spera totusi ca vor fi imunizate in acest an 70 milioane de persoane, adica doua treimi din populatie.

Potrivit presedintelui Duterte, problema este obtinerea de vaccinuri intrucat mari puteri ca UE nu doar achizitioneaza cantitati uriase, dar au amenintat ca vor restrictiona exporturile de vaccinuri, mai ale cele de la AstraZeneca.

"AstraZeneca a fost tinuta ostatica de Uniunea Europeana", a spus el.

Grupul farmaceutic britanico-suedez a comunicat saptamana trecuta ca nu va reusi sa livreze cantitatile promise de vaccinuri catre UE, declansand o reactie furioasa din partea acesteia.

Uniunea Europeana are acum in plan un mecanism de monitorizare si autorizare a exporturilor de vaccinuri, cu posibilitatea de a le bloca daca aprovizionarea sa este insuficienta.

"Aici, noi avem ASEAN (Asociatia Statelor din Asia de Sud-Est), dar nu suntem la fel de puternici ca UE. Nu avem conexiuni", a mai spus presedintele filipinez.

AstraZeneca este unul din cei sapte producatori cu care Filipine negociaza acorduri de livrare de vaccinuri, care se vor adauga milioanelor de doze pe care Manila se asteapta sa le primeasca prin programul international COVAX.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#rodrigo duterte, #vaccin, #covid, #AstraZeneca , #acuzatii
Comentarii
P
Pauperovici
rank 1
vorbeste criminalul