Presa straina: Romania si SUA au semnat intelegerea care irita Rusia

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 11:43
4495 citiri
Presa straina: Romania si SUA au semnat intelegerea care irita Rusia

Acordul privind scutul antiracheta semnat marti de Romania si Statele Unite a avut ecou in presa internationala.

Ria Novosti noteaza reactia Rusiei fata de semnarea intelegerii privind scutul. "Rusia spune ca nu exista progres in discutiile despre scut cu SUA", titreaza publicatia de limba rusa, notand reactia la cateva ore dupa intalnirea dintre Basescu si Obama la Washington.

"Intelegerea cu Romania cu privire la desfasurarea la fosta baza aeriana de la Deveselu a sistemului de aparare antiracheta SM-3, la fel ca si anuntul privind desfasurarea viitoare, in Turcia, a radarului american AN/TPY-2, arata ca planurile privind sustemul american antiracheta sunt implementate rapid si potrivit programului", a spus Ministerul rus de Externe.

"Aceasta se intampla in conditiile in care este absent progresul in dialogurile Rusia-NATO si Rusia-SUA pe tema scutului antiracheta", continua comunicatul de presa.

La randul sau, o alta voce din Rusia, Russia Today, apreciaza ca ceremonia de la Washington este "un semn al lucrurilor viitoare".

Rusia continua sa ceara garantii ca scutul nu va viza fortele sale strategice, subliniaza RT, aratand ca in pofida eforturilor Rusiei si promisiunilor SUA, "singura chestiune pusa pe hartie este ce au scris pixurile secretarului de stat Hillary Clinton si ministrului roman de Externe, Teodor Baconschi".

Si Moscova a fost nevoita sa aminteasca inca o data Washingtonului ca o intelegere legala cu Romania trebuie sa fie acompaniata de o intelegere legala cu Rusia: "Evolutia situatiei pur si simplu intensifica necesitatea unor garantii definitive, legale, din partea NATO si SUA, ca sistemul european de aparare antiracheta nu va viza fortele strategice ruse", se arata in comunicatul ministerului rus de Externe.

In plus, publicatia rusa citeaza un activist al Miscarii Umaniste, Jan Tamas, care sustine ca are loc o indepartare de idealul unui viitor fara arme.

Intr-un alt articol, Russia Today citeaza experti care spun ca SUA nu au incetat niciodata sa incerce sa se apropie de granitele Rusiei, iar scutul antiracheta are exact acest scop.

Brian Becker, de la organizatia Answer (Act Now to Stop War and End Racism), spune ca "SUA nu vor oferi garantii pentru ca SUA intentioneaza sa foloseasca in viitor scutul antiracheta ca parte a capacitatii de prim atac impotriva Rusiei si Chinei".

Becker avertizeaza ca scutul antiracheta este, de fapt, o incercare a Washingtonului se a-si extinde influenta in regiune. "Statele Unite folosesc termenii acestor acorduri cu Romania si cu alte tari din Europa de Est si Centrala ca metoda de a le integra in NATO, in ceea ce este, de fapt, sfera americana de influenta", a mai spus acesta.

La randul sau, Reuters se limiteaza la a nota ca Romania si SUA au semnat intelegerea care irita Rusia, care face parte dintr-un plan mai larg al NATO pentru apararea antiracheta a Europei.

Irish Times o citeaza pe Hillary Clinton, secretar american de Stat, ca spunand ca "intelegerea tocmai semnata va plasa Romania drept jucator central in capabilitatea apararii antiracheta a NATO, in continua dezvoltare". Intelegerea mai trebuie ratificata de Senat, noteaza publicatia.

AFP incepe prin a mentiona intalnirea neprogramata dintre Obama si Basescu, din Biroul Oval.

Pe langa scut, acestia au discutat si "rolul important pe care Romania il poate juca in sustinerea si avansul democratiei, in Europa si Orientul Mijlociu, in contextul Primaverii Arabe".

Voice of America subliniaza ca intelegerea semnata la Washington face parte dintr-un plan american de amplasare a interceptorilor antiracheta in Estul si Centrul Europei in etape, pana in 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#scut antiracheta , #antiracheta