Presa straina, despre scutul de la Deveselu: Rusii se tem de o baza construita de ei

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 10:47 5554 citiri
Foto:econtext.ro

Cele mai importante ziare si agentii din lume au acordat spatii largi anuntului presedintelui Romaniei, Traian Basescu, referitor la amplasarea unui element al scutului american antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu, din judetul Olt, si reactiei Rusiei la acesta.

Agentia de presa AFP scrie chiar ca rusii sunt ingrijorati de construirea acestei baze care a fost construita chiar sub indrumarea Moscovei, cu asistenta de la Moscova si folosita de trupele sovietice pe vremea cand acestea ocupau Romania.

De alfel, primul avion care a aterizat in baza de la Deveselu a fost avionul sovietic Mig-15, care a ajuns acolo in anul 1952, cand Romania se afla puternic sub influenta Uniunii Sovietice, ale carei trupe intrasera pe teritoriul romanesc in 1945 si care aveau sa plece abia in 1957.

Presa rusa a abordat la randul sau subiectul, concentrandu-se pe faptul ca Rusia a cerut SUA "garantii juridice" asupra faptului ca scutul din Romania nu e indreptat impotriva rachetelor rusesti, asa cum scrie Ria Novosti.

Rusii s-au aratat nemultumiti de acest aspect si au aratat ca acest pas a fost luat "fara consideratie" pentru dialogul ruso-american referitor la apararea anti-balistica, pe care spun ca Obama l-a promis in 2009.

Publicatia britanica The Telegraph scrie si ea ca rusii au profitat de ocazie pentru a cere realizarea unei "arhitecturi europene de aparare antiracheta".

Americanii de la New York Times scriu si ei despre faptul ca rusii sunt ingrijorati de anuntul amplasarii bazei la Deveselu, dar ca oficialii americani au incercat sa-i calmeze, spunand ca vor coopera cu rusii in acest domeniu.

Ei citeaza un oficial din Departamentul Apararii al sUA, care vorbeste despre "cooperarea ruso-americana in domeniul apararii antiracheta, un tel comun al celor doua tari".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News