Presa externa, despre Visinescu: Primul roman acuzat de genocid, dupa regimul Ceausescu

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 18:14
3970 citiri
Presa externa, despre Visinescu: Primul roman acuzat de genocid, dupa regimul Ceausescu
Foto: Romania Tv

Procurorii romani l-au pus sub urmarire penala, marti, pe Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, intre anii 1956 si 1963, acesta fiind primul roman care este acuzat oficial de genocid, dupa regimul Ceausescu, relateaza presa externa.

In varsta de 87 de ani, tortionarul a aparut in fata procurorilor, pentru a-i fi prezentate acuzatiile, transmite agentia Associated Press, citata de Fox News.

Visinescu a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, unde au fost inchisi elita dinainte de perioada comunista si intelectualii perioadei. Dupa ce a iesit din sediul Parchetului, indreptandu-se catre un taxi, batranul a spus inca o data ca doar a urmat ordine.

Alexandru Visinescu, urmarit penal - Tortionarul este acuzat de genocid

Intr-un comunicat, procurorii au transmis ca, sub conducerea lui Visinescu, detinutii erau batuti, infometati si nu primeau ingrijire medicala, fiind expusi la frig, iar tortionarul risca sa fie inchis pentru tot restul vietii daca va fi condamnat.

In luna iulie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a cerut Parchetului General punerea sub urmarire penala a lui Alexandru Visinescu, pentru moartea a sase oameni.

Presedintele Traian Basescu si prim-ministrul Victor Ponta au spus amandoi ca fostii comandanti de inchisori ar trebui sa fie adusi in fata justitiei pentru crimele pe care le-au comis. Agentia Associated Press este citata si de ABC News, Radio Free Europe, Miami Herald si Ynetnews.com.

Fostii prizonieri politici l-au descris pe Visinescu drept "un om foarte crud", noteaza BBC. Impotriva sa s-a cerut acuzatia de "crima de gradul I", fiind pe lista celor 35 de fosti oficiali comunisti care au fost acuzati de abuzuri ale drepturilor omului.

Regiul de detentie de la Penitenciarul Ramnicu Sarat a fost descris ca fiind unul de exterminare, date fiind conditiile inumane de detentie, care au dus ulterior la moatea mai multor prizonieri politici.

Romania, confruntata cu trecutul stalinist

Romania se confrunta cu trecutul stalinist, odata cu urmarirea penala a fostului comandant de inchisoare comunista, care este acuzat de crime impotriva umanitatii, noteaza agentia Reuters.

Visinescu este acuzat de genocid, care in codul penal al Romaniei este inregistrat la crime impotriva umanitatii. Romania a rasturnat regimul comunist printr-o revolutie sangeroasa, insa niciun coamndant de inchisoare din perioada comunista nu a fost condamnat, tara ezitand sa-si confrunte trecutul.

Tara inca poarta cicatricile regimului represiv al lui Nicolae Ceausescu si al predecesorului sau, Gheorghe Gheorghiu Dej, multi oficiali din perioada comunista detinand inca pozitii proeminente si continuand sa influenteze politica in lumea de afaceri, cu toate ca presedintele Traian Basescu a condamnat crimele comunismului, in anul 2006.

Tortionarul risca sa fie condamnat la inchisoare pentru o perioada cuprinsa intre 15 si 25 d e ani, potrivit legii din Romania, noteaza si site-urile 20minutes.fr si RTBF.be.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis inceperea urmaririi penale fata de Alexandru Visinescu, fost comandat al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956-1963, sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid.

Procurorii il acuza pe fostul tortionar ca, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti) ", se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul Public.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#presa externa Visinescu urmarit penal, #Alexandru Visinescu urmarit penal Parchet, #Visinescu acuzatii Parchet, #Visinescu acuzat genocid , #Parchet